A velünk élő Gárdonyi – Könyvbemutató Egerben

Kultúra – 2024. május 16., csütörtök | 15:41

Keller Péter szerkesztésében és kiadásában jelent meg A velünk élő Gárdonyi – Vallomások című kötet, amely 26 különböző hivatást végző, Gárdonyi Géza személye iránt nagy tisztelettel lévő személy tollából származó vallomásgyűjtemény. A könyvbemutatót május 10-én tartották az egri érseki palotában. Az eseményen részt vett Ternyák Csaba egri érsek is.

Az ünnepélyes bemutatón – számos, a könyv elkészítésében részt vevő személy jelenlétében – Tömösközi Péter nyomdaipari mérnök, tanár, a könyv tipográfiai szerkesztője köszöntötte elsőként a megjelenteket. Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája beszédében hangsúlyozta, az érseki palota méltó helyszín a könyv bemutatására, hiszen annak idején a híres író számos egri pappal ápolt baráti kapcsolatot. A mostani kötet tudatosan abból a célból született, hogy bemutassa, a 26 szerző hogyan gondolkodik Gárdonyiról – fogalmazott.

Lengyel Gyula Gárdonyi személyének aktualitásáról beszélt. Mint mondta, az író

a pillanat művésze, a pillanat nagy szakrális bemutatója volt.

Lőrincz György borász arról beszélt, hogy késői megtérőként a Szentírást későn kezdte olvasni, mint ahogy Gárdonyit is. Meglett fejjel megrendítő volt számára az író rá gyakorolt hatása. Széplaki György nyugalmazott irodalomtanár jelen könyvben jegyzett írásában saját gyermekkorát tárja az olvasó elé, azt a folyamatot igyekszik érzékeltetni, ahogyan Gárdonyi akkor megjelent az ő életében.

Cs. Varga István irodalomtörténész azt az összefogást méltatta, amely által méltó ünnepségsorozattal tisztelegtek Gárdonyi emléke előtt 2022-ben, halálának 100. évfordulóján, majd az író műveiben megjelenő Jézus-eszményről fejtette ki gondolatait.

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, számára Gárdonyi személye és Eger városa összekapcsolódik; tizenhét éve egri lakos és szolgálhat a város érsekeként, ami különleges élmény és megtiszteltetés. A főpásztor elmondta: „Mindezt Gárdonyinak köszönhetem, hiszen ő ültette el a szívemben Eger szeretetét akkor, amikor még gyerek voltam. Jó itt lenni Eger szerelmesei és Gárdonyi Géza szerelmesei között. Istennek legyen hála, hogy vannak mindig olyanok, akik továbbviszik ezt a tüzet, szeretni Egert, szeretni Gárdonyit, és ez a kettő valahol ugyanazt jelenti.”

Szöveg: Federics Róbert

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria