Egyházmegyei bált rendeztek Debrecenben

Hazai – 2024. május 17., péntek | 9:44

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katolikus bált rendezett május 10-én a debreceni Kölcsey Központban. A több mint ötszáz fős, kulturális és gasztronómiai különlegességeket kínáló összejövetel házigazdája Palánki Ferenc megyéspüspök volt.

A főpásztor személyesen is üdvözölte az érkező bálozókat, majd a nyitóceremónián – a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola diákjai énekes köszöntője után – pohárköszöntőt mondott. Üdvözölte egyházmegye asztalok köré összegyűlt nagy családját, utalva arra az örök lakomára, amelyre vágyakozunk.

„Egész életünkben nagyon fontos szerepet játszik az asztal. A család az asztalnál ünnepel, ott megélik az isteni szeretetet, az agapét. De az agapé nemcsak szeretetvendégséget jelent, hanem az emberi kapcsolatokat is. A II. Vatikáni Zsinat a családot ecclesiolának, egyházacskának nevezi. Amikor egy család leül az asztalhoz, akkor tulajdonképpen megjelenik közöttük az isteni szeretet. Most a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nagy családja ült le egy nagy asztalhoz, ahol megélhetjük az agapét, az igazi szeretetet, azt, hogy milyen jó nekünk együtt lenni, együtt megtapasztalni, hogy Isten, aki maga a szeretet, velünk van” – fogalmazott Palánki Ferenc püspök.

Megköszönte az egyházmegye egész területéről érkező vendégeknek, hogy elfogadták a meghívást, köszönetet mondott a vendéglátóknak, valamint Németh István püspöki titkárnak és munkatársainak a szervező munkáért.

A geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola táncos lábú diákjai és pedagógusai a nyitó ceremónián, saját településük tánchagyományát is őrizve, néptánccal örvendeztették meg a bálozókat. Geszterédi csárdást, moldvai koreográfiát és rábaközi táncokat, a gyerekeket tanító pedagógusok pedig kalotaszegi legényest, csárdást és szaporát jártak. A csoportok vezetői: Grexáné Nagy Enikő és Nagy-Kasza Kristóf.

A geszterédi katolikus iskola és a nyíregyházi Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola közötti több éves együttműködés keretében az alsó tagozatos gyerekek néptáncoktatásban vesznek részt. Emellett lehetőségük van a felső tagozatos tanulóknak is folytatni a táncot a Kaláris Táncegyüttesben.

A vacsora után kezdődött a közös tánc, amelyet bécsi keringővel nyitottak meg az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde 8. osztályos diákjai. A koreográfiát összeállította és a táncot betanította Gyüre Tamás táncpedagógus.

Idén a sztárfellépők Nagy Sándor, Jászai Mari-díjas magyar színész, énekes és a DoktoRock, a kisvárdai színtársulat tagjai voltak.

Az egyházmegyei bálon a hangulatot képekben is megörökítő Kádár Ferkó Fotószínház is jelen volt.

A gyermekek pedig, miután kitáncolták magukat, pihenésképpen a kézműves-foglalkozáson vehettek részt, és várta őket Lufi bohóc is a gyereksarokban.

A fogadózenét és a vacsora alatti zenét a Silver Moon zenekar szolgáltatta. A bál vége felé a tombolasorsolás izgalmait is átélhették a résztvevők, a nyertesek értékes nyereményekkel tértek haza.

Az est moderátora Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió debreceni tudósítója és a Debrecen Podcast egyik műsorvezetője volt.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szabó Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria