Böjti kenyér

Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írását, liturgikus jegyzetét adjuk közre.

2017. március 26. vasárnap

Erdő Péter tartott előadást az európai Mária Rádiók találkozóján

A jelenleg hetvenegy országban működő Mária Rádiók háromévente tartanak világtalálkozót, évente pedig regionálisat. Utóbbinak ebben az esztendőben március 21. és 23. között Magyarország volt a házigazdája Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

2017. március 22. szerda

Képzést tartottak a 2020-as eucharisztikus kongresszus missziós küldötteinek

Megtartották a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós küldötteinek első képzését március 18-án, az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. március 21. kedd

Az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről egyeztetett a Vatikánban Erdő Péter bíboros

Ferenc pápa hamarosan elfogadhatja a 2020-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát, amelyre az egyházi világtalálkozó programja épül, széles digitális platformmal a fiatal hívők számára is – számolt be vatikáni látogatásáról Erdő Péter... »

2017. március 17. péntek

Az örökimádás-kápolna mindent megváltoztatott a mexikói Juárezben

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

2017. március 16. csütörtök

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával

A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a... »

2017. március 13. hétfő

Sablonok helyett életszentség – tavaszi lelkinapokat tartottak Szatmárban

Az alábbiakban beszélgetést olvashatnak Heidelsperger Istvánnal, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szatmári kerületének esperesével, mátészalkai plébánossal, aki március 6. és 8. között lelkinapokat tartott a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjai számára.

2017. március 11. szombat

Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

Március 2-án elsőcsütörtöki, szentségimádással egybekötött szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári ciszterci Nagyboldogasszony- és Nepomuki Szent János-templomban.

2017. március 7. kedd

Isten irgalmasságával az Oltáriszentségben is találkozhatunk – Szeidel Péter előadása

„Irgalmasság és Oltáriszentség – az Örökimádás-templom életében” címmel tartott előadást Szeidel Péter, az Üllői úti templom igazgatója a budapest-józsefvárosi Szent József-templomban február 27-én, az esti szentmisét követően.

2017. február 28. kedd

Szentségimádás gyerekeknek az Örökimádás-templomban – Várják a stafétát átvevő gyerekcsoportokat

Öt biatorbágyi család tizenhét gyermekkel elzarándokolt a budapesti Örökimádás-templomba, ahol Versegi Beáta CB nővér az előre meghirdetett vasárnapokon délelőtt 10–10.30-ig szentségimádást szervez gyerekeknek.

2017. január 17. kedd

Isten, aki jó végre viszi dolgainkat – Megtartották az év utolsó engesztelő napját Mohácson

Az idei év utolsó engesztelő napját tartotta a mohácsi plébánia december 29-én a Magyarok Nagyasszonya fogadalmi templomban.

2016. december 31. szombat

Hagyományteremtő céllal tartottak ifjúsági imaestet Szegeden

„Face2Face” elnevezéssel rendezett adventi ifjúsági imaestet december 14-én a Karolina Iskola kápolnájában a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája (IPC). Az első alkalom célja a találkozás és az imádság volt.

2016. december 16. péntek

Az ostya- és molnárkalácssütés hagyományait bemutató kiállítás nyílt Egerben

„Szent és profán – Oltáriszentség és molnárkalács” címmel nyílt tárlat az egri Érseki Palotában december 8-án az Érseki Vagyonkezelő Központ Közgyűjteményei, az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont, a Főegyházmegyei Könyvtár és a Főegyházmegyei Levéltár közös... »

2016. december 13. kedd

A csendes szentségimádás erejéről beszélt Varga László Biatorbágyon

A szív ébredése címmel lelki napot tartottak a Biatorbágyi MÉCS Családközösség, a Szent Anna Oltáregylet és az Eucharisztikus Élet Mozgalom szervezésében december 3-án a Pest megyei Biatorbágyon.

2016. december 12. hétfő

Négy bíboros nyílt levélben kérte Ferenc pápa segítségét az „Amoris laetitia” értelmezéséhez

A négy bíboros november 14-én hozta nyilvánosságra a levelet, amelyet szeptember 19-én írtak Ferenc pápának. Többek között az újraházasodottak lehetséges szentáldozása ügyében támadt kérdés megválaszolásában kérték a Szentatya segítségét.

2016. november 16. szerda

Szentségimádási rend a Pécsi Egyházmegyében

Új szentségimádási rendet alakított ki idén a Pécsi Egyházmegye, amely amellett, hogy igazodik a mai területi felosztáshoz, az egyházmegye oktatási intézményeit is bevonja a rendszeres szentségimádási gyakorlatba.

2016. november 2. szerda

Dolhai Lajos lett a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus teológiai bizottságának elnöke

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – mint a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fővédnöke és elnöke – Dolhai Lajost, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát nevezte ki a kongresszus teológiai bizottságának elnökévé.

2016. október 20. csütörtök

A Magyarok Nagyasszonyához fohászkodtak a székesfehérváriak elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnepén

A 75 éves jubileumát ünneplő maroshegyi Szent Kristóf-templomban gyűltek össze a székesfehérvári papok és hívek hagyományos elsőcsütörtöki közös imádságukra október 6-án, melyet Spányi Antal megyéspüspök vezetett.

2016. október 10. hétfő

Az irgalmasságról tartottak konferenciát a Horváth Mihály téri Szent József-templomban

A Horváth Mihály téri Szent József-templomban 10 éves hagyományra tekint vissza az irgalmasságról szóló konferenciák rendezése. Idén, az irgalmasság szentévében az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye támogatásával, Erdő Péter bíboros védnökségével jött létre október 8-án a... »

2016. október 9. vasárnap

Szolgálj az oltárnál és otthon! – ministránstalálkozót tartottak Egerben

Ternyák Csaba egri érsek meghívására október 1-jén ministránsok plébánosaikkal és hitoktatóikkal töltötték meg az egri bazilikát. A több esztendős hagyománnyal bíró találkozót idén „Szolgálj az oltárnál és otthon!” mottóval rendezték meg, meghívott vendége Bábel Balázs... »

2016. október 2. vasárnap

tovább »