Chantal Szent Johanna Franciska szerzetesnő

Jeanne-Françoise de Chantal Szalézi Ferenc munkatársa volt. Együtt alapították meg a vizitációs nővérek szerzetesrendjét, melyet később Franciska vezetett. 1751-ben avatták boldoggá, 1767-ben vették fel a szentek sorába.

2017. augusztus 12. szombat

Elhunyt Ruth Pfau nővér, a „pakisztáni Teréz anya”, a leprások megmentője

A német származású orvos, szerzetesnővér, Ruth Pfau, vagy ahogy a nép nevezi, „a pakisztáni Teréz anya” augusztus 10-én, 87 évesen, hosszú betegség után elhunyt. A lipcsei születésű szerzetesnő több mint öt évtizeden át a pakisztáni leprások szolgálatának szentelte... »

2017. augusztus 11. péntek

A pápa felszólított egy belga szerzetesrendet, hogy ne alkalmazzanak eutanáziát intézményeikben

Ferenc pápa utasított egy belga katolikus kongregációt, amely betegek és fogyatékkal élők ellátásával foglalkozik, hogy számolja fel az eutanáziához való hozzáférést azokban a pszichiátriai kórházakban, amelyek a kezelésében állnak.

2017. augusztus 11. péntek

Karitászos és máltais összefogással lélegeztetőgépet adományoztak egy háromgyerekes családapának

Hármas összefogás eredményeként lélegeztetőkészüléket adományozott egy háromgyermekes családapának a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a veszprémi Szent László-plébánia karitászcsoportja segítségével.

2017. augusztus 9. szerda

Csókay András: a Szűzanya hívására mentem Nigériába

Csókay András, a jól ismert idegsebész a közelmúltban három hetet töltött Nigériában, orvosi segélymisszió keretében. Tapasztalatairól kérdeztük.

2017. július 30. vasárnap

A Pápai Életvédő Akadémia elnöke Charlie Gard halála kapcsán: Mozdítsuk elő az elkísérés kultúráját

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke kifejezte lelki közelségét a kis Charlie Gard szülei felé és imádkozik értük. Az érsek a kisgyermek július 28-án bekövetkezett halála kapcsán nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

2017. július 29. szombat

Az angol és walesi püspökök nyilatkozata Charlie Gard szüleinek tegnapi döntése kapcsán

Az angol és walesi püspökök együttérzését fejezi ki a július 24-i sajtóközlemény.

2017. július 25. kedd

A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

2017. július 15. szombat

Tisztálkodási szereket adományoztak a kikindai befogadóközpontnak

Háromszáz, női tisztálkodási szereket tartalmazó és százharminc csecsemő és kisgyermekek számára készített tisztálkodási csomagot adott át a Nagybecskereki Püspökségi Caritas július 5-én a kétszáznyolcvan migránst befogadó kikindai központnak.

2017. július 14. péntek

Szentmiséken emlékeztek meg Zygmunt Zimowski érsekről Rómában és Lengyelországban

Zimowski érsek halálának első évfordulója alkalmából július 12-én szentmisét mutattak be a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia-templomban. A lengyel főpásztor lelki üdvéért felajánlott szertartást Paolo Sardi bíboros, a Máltai Lovagrend nyugalmazott prefektusa... »

2017. július 13. csütörtök

A lisztérzékenyek továbbra is áldozhatnak

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a témával kapcsolatban. Gájer László érseki titkár, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója jegyzetét közöljük.

2017. július 12. szerda

Lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni?

A világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a címben szereplő kérdés körül, melyről Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelőjét kérdeztük.

2017. július 10. hétfő

Harsányi Pál Ottó bioetikus: A halál elfogadása és a halálokozás két teljesen eltérő dolog

Harsányi Pál Ottó ferences erkölcsteológus, a Pápai Szent Antal Egyetem Hittudományi Karának új dékánhelyettese nyilatkozott az eutanáziára ítélt Charlie Gard ügyének bioetikai vonatkozásairól.

2017. július 6. csütörtök

A szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben: Mindenkinek hozzá kell jutnia a gyógyszerekhez

A Millenniumi fejlesztési célok megvalósítására tett erőfeszítések dacára több millió ember helyzete nem javult – állapította meg felszólalásában Ivan Jurkovič érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete állandó tanácsának július 3–6-ig tartó... »

2017. július 5. szerda

Ha akarod, meggyógyíthatsz engem – végzős orvostanhallgatók Te Deuma Pécsett

A pécsi Jézus Szíve-plébániatemplomban kaptak áldást június 30-án az idén diplomázó pécsi orvostanhallgatók. Udvardy György megyéspüspök Isten kegyelmét kérte hivatásukra, és egyesével megáldotta a jelenlévő medikusokat.

2017. július 4. kedd

A Vatikán fenntartásában működő Bambino Gesù kórház kész befogadni Charlie Gardot

A Vatikán fenntartásában működő római Ospedale Pediatrico Bambino Gesù gyermekkórház felajánlotta, hogy befogadja a súlyosan beteg Charlie Gardot – adta hírül július 3-án az intézmény vezetője, Mariella Enoc.

2017. július 4. kedd

A szentszéki szóvivő megszólalt a kis Charlie ügyében: a pápa a szülők mellett áll

Ferenc pápa ismét megszólalt a kis Charlie érdekében. Felhívásában azt kéri, hogy hallgassák meg a szülők akaratát. Július 2-án, vasárnap este Greg Burke szentszéki szóvivő tette közzé a hírt.

2017. július 3. hétfő

Elhagyták a táv felét a Csíksomlyóra tartó Mária Maraton résztvevői

Makai Viktória és László június 16-án indultak útnak Mariazellből, hogy Csíksomlyóig futva harminc nap alatt teljesítsék az emberfeletti, közel 1400 km-es távot, ezzel adva hálát családjukért.

2017. július 3. hétfő

Ferenc pápa az élet védelmére szólít a kis Charlie története kapcsán

A londoni kórház, ahol az orvosok szerint gyógyíthatatlan betegségtől szenvedő tízhónapos kisbabát ápolják, elhalasztotta a lélegeztetőgép leállítását, amely életben tartja. A pápa június 30-i Twitter-üzenetében az élet védelmére szólít. Pénteken este a Szent Péter téren is... »

2017. július 2. vasárnap

Ferenc pápa találkozott az Olasz Rákellenes Szövetség tagjaival

A Szentatya június 26-án a vatikáni Kelemen teremben fogadta az Olasz Rákellenes Szövetség tagjainak mintegy százötven fős csoportját.

2017. június 27. kedd

tovább »