Jézussal élni a mindennapokban – Margaritha Valappila nővér tartott lelkigyakorlatot Felsőmocsoládon

Az indiai származású, Németországban élő Margaritha Valappila nővér és Manfred Huber atya március első hetében Magyarországon, Felsőmocsoládon tartott gyógyító lelkigyakorlatot. „Csoda a testi és lelki gyógyulás, de az igazi csoda, hogy Jézus van nekünk” – vallja a nővér.... »

2018. március 20. kedd

Ferenc pápa a Pio atya által alapított kórházban üdvözölte a beteg gyerekeket

Március 17-én, San Giovanni Rotondóban tett látogatása alkalmából Ferenc pápa elsőként a Pio atya által létrehozott Casa Sollievo della Sofferenza (Szenvedés Enyhítésének Háza) kórházba látogatott, ahol nagy tömeg várta, fehér kendőket lengetve.

2018. március 19. hétfő

Ferenc pápa Pio atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pio atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pio atya 1968-ban.

2018. március 18. vasárnap

Sillye Jenővel lelkigyakorlatoztak a váci önkéntes beteglátogatók

A Váci Irgalmasrendi Kórház megújult kápolnájában tartottak március 10-én nagyböjti lelkigyakorlatot Sillye Jenő és barátai részvételével a lelkigondozóknak, önkéntes beteglátogatóknak és kórházi dolgozóknak.

2018. március 12. hétfő

Magyar nőgyógyászok lengyelországi továbbképzése – Középpontban az emberi méltóság

Tzenegy magyar orvos és egészségügyi szakember vett részt a lengyelországi Lublin Szent II. János Pálról elnevezett katolikus egyetemén szervezett FEMM Health képzésen március 2. és 4. között. Szerkesztőségünket Schaffler Orsolya Creighton-oktató tájékoztatta.

2018. március 10. szombat

Ferenc pápa az ápolókhoz: Ne feledkezzetek meg a simogatás orvosságáról

Ferenc pápa március 3-án találkozott az olasz szakápolók, egészségügyi asszisztensek és gyermekgondozók szövetsége (Federazione dei Collegi Infermieri Professionali, Assistenti Sanitari, Vigilatrici d'Infanzia; IPASVI) tagjaival.

2018. március 7. szerda

Megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása és bővítése

Februárban megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház két új épületszárnyának építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ. A beruházás költségeihez a kormány 12,9 milliárd, a Betegápoló Irgalmasrend 8 milliárd forinttal járul hozzá.

2018. március 5. hétfő

Egészségnap a Szent Angélában

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete ebben a tanévben is megszervezte a középiskolásoknak szóló III. Semmelweis Egészségversenyt, melynek keretében a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium csapatai az egyházi oktatási intézményben március 1-jén egészségnapot... »

2018. március 2. péntek

Paglia érsek: Senkinek nem kell magányosan meghalnia

Február 28-án és március 1-jén Ferenc pápa hívására konferenciát tartottak a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A konferenciát megelőzően Vincenzo Paglia érsek adott interjút a Vatican Insidernek.

2018. március 2. péntek

Cigányok a tudományos életben – Roma napi konferencia Vácon

A cigányok tudományos életben betöltött szerepéről, a roma értelmiség életéről, lehetőségeiről rendeztek tanácskozást március elsején a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A rendezvényen roma kutatók, szakemberek tartottak előadást különféle témákban.

2018. március 2. péntek

Hatszáz nővér halála után is segít az Alzheimer-betegeken

A Miasszonyunkról Nevezett Iskolanővérek minnesotai közösségének segítségével kulcsfontosságú összefüggéseket fedeztek fel a kutatók, melyek hozzájárulnak az egészséges agyműködés megőrzéséhez, a demencia megelőzéséhez.

2018. március 1. csütörtök

A palliatív kezelésről tartanak nemzetközi konferenciát Rómában

Február 28-án kétnapos konferencia kezdődött a gyógyíthatatlan betegek ápolásáról a római Austinianum Intézetben, a Pápai Életvédő Akadémia szervezésében. A megbeszélések célja, hogy a végső stádiumban lévő betegek gondozására irányítsa a figyelmet, és így senkinek ne... »

2018. március 1. csütörtök

Megáldották a miskolci Semmelweis-kórház ökumenikus kápolnáját

Ökumenikus kápolnát áldottak meg február 27-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

2018. február 28. szerda

Egészségügyi megállapodást kötött a főváros I. kerülete és a Szent Ferenc Kórház

Támogatási szerződést kötött a Budavári Önkormányzat a II. kerületi Szent Ferenc Kórházzal, emellett egy ötmillió forintos eszközvásárlást lehetővé tévő pénzügyi támogatást is nyújtott az intézménynek – jelentették be február 23-án egy budapesti... »

2018. február 26. hétfő

Újraindult a beteglátogató szolgálat az újpesti Károlyi Sándor Kórházban

A betegek világnapján, február 11-én Molnár István, a Szent József-templom plébánosa mutatott be szentmisét Újpesten, a Károlyi Sándor Kórházban, és kiszolgáltatta a betegek szentségét.

2018. február 23. péntek

Szülei akarata ellenére levehetnek a lélegeztetőgépről egy brit kisfiút

A liverpooli bíróság a szülők akarata ellenére úgy döntött, hogy az orvosok megszakíthatják az Alfie Evans életben tartásához szükséges kezelést. A 21 hónapos kisfiú ismeretlen idegrendszeri betegségben szenved.

2018. február 21. szerda

Orvosmisszió a Szűzanya áldásával – Csókay András előadása a Párbeszéd Házában

Február 20-án este a Párbeszéd Házában „Egy idegsebész missziós orvos tapasztalatai a mai Afrikában egy katolikus kórházban” címmel Csókay András tartott előadást, hatalmas érdeklődés mellett.

2018. február 21. szerda

Gyermekek szűrővizsgálatával kezdődött a Katolikus Karitász idei egészségügyi programja Kárpátalján

Kétszáz gyermek szűrővizsgálatával kezdődött el a Huszthoz közeli Visken a Katolikus Karitász idei, a magyar kormány által 17 millió forinttal támogatott kárpátaljai egészségügyi programja.

2018. február 20. kedd

Harminc éve van betegek szentmiséje a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban

Február 17-én, nagyböjt első vasárnapját megelőző szombaton a 30 éves jubileumot ünnepelni gyűltek össze a kórház Flór Ferenc termében – az ünnepségre meghívást kapott mindenki, aki a kezdeteknél jelen volt.

2018. február 18. vasárnap

Ingyenes tanfolyamot hirdet az otthonápolásról a budai Szent Ferenc-kórház

A Budapesti Szent Ferenc Kórház február 27-én ingyenes tanfolyamot indít a Budán élő családoknak az otthonápolás elősegítésére.

2018. február 17. szombat

tovább »