Te is lehetsz életmentő! – Indul a Szív City mobilalkalmazás máltais közreműködéssel

Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Budapesten. A kezdeményezés együttműködő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

2017. október 12. csütörtök

Boldog Jan Beyzym

Október 12-én emlékezik az Egyház Boldog Jan Beyzym szerzetesre. A lengyel származású jezsuita tizennégy évig szolgálta Madagaszkáron a leprás betegeket. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 2002-ben Krakkóban.

2017. október 12. csütörtök

Gyakran fáj a fejed? Ehhez a szenthez fordulhatsz

Párizsi Szent Dénest, a város első püspökét érdemes kérni, hogy járjon közben értünk enyhébb fejfájások vagy fájdalmas migrének idején – természetesen az orvosi segítség lehetőségeit sem hagyva figyelmen kívül.

2017. október 10. kedd

Az egri érsek is részt vett a Szent István Rádió és Televízió véradásán

„Tégy jót!” – ezzel a mottóval szervezett második alkalommal véradást a Szent István Rádió és Televízió október 6-án az egri érseki palotában. Ezúttal csaknem hetvenen segítettek, köztük Ternyák Csaba egri érsek is.

2017. október 9. hétfő

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A betegápolással foglalkozó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció budapesti kórháza jubileumán nemcsak a múltba tekint, hanem a jövőbe is: a napokban megkezdődik új szárnyának építése. A nővérek október 4-én Beer Miklós püspökkel adtak hálát az intézmény létrejöttének 80.... »

2017. október 5. csütörtök

Kórházmisszióval segített Kárpátalján a Magyarországi Katolikus Karitász

A Caritas Hungarica és a magyarországi Via et Vita Nagycsaládos Egyesület együttműködésében újabb kórházmissziós program valósult meg szeptember 23–24-én a kárpátaljai Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana), a szórványban élő magyarság körében.

2017. október 5. csütörtök

Az ember legjobb gyógyszere a másik ember – Beszélgetés egy kórházi lelkigondozóval

Ocsovainé Zsélyi Rita már több mint tizenkét éve szolgál a salgótarjáni Szent Lázár Kórházban mint főállású lelkigondozó. A Tarjáni Városlakó Magazinnak beszélt erről az összetett hivatásról, amelynek alappillérei szerinte: „odamenés, melléállás, velemenés”.

2017. október 2. hétfő

Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy római rehabilitációs intézetben

A Szentatya szeptember 22-én, pénteken délután elhagyta a Vatikánt, és váratlanul felkereste a római Szent Lúcia Alapítványt. Az intézet rehabilitációs központ, mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végzi.

2017. szeptember 23. szombat

Eleven egyháztörténet – a kenyér élete és útja

A nyári hónapok egyik „forró” témája volt, hogy lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni. Ennek apropóján jártunk utána, hogy mi az élete és útja az ostyának, a készítőtől a pap kezéig. A budapesti Főegyházmegyei Ostyaellátóban jártunk vendégségben.

2017. szeptember 18. hétfő

Petíció a meddőség okait feltáró vizsgálatokért

„Támogassa a kormány a meddőség okainak alapos kivizsgálását és azok valódi gyógyítását!” – ezzel a címmel jelent meg a CitizenGo nemzetközi aláírásgyűjtő oldal petíciója Móger-Rassay Virág és Móger Zsolt kezdeményezésére.

2017. szeptember 18. hétfő

A Győri Kórházlelkészség önkéntesek jelentkezését várja

A Győri Kórházlelkészség beteglátogatói szolgálatra várja önkéntesek jelentkezését – tájékoztatott Benkó Attila kórházlelkész.

2017. szeptember 18. hétfő

Az átélt szenvedésből teremtő energia születhet – Csókay András előadása a Loyola Caféban

Szeptember 14-én, csütörtökön este a Loyola Kávézóban „A feltámadás biztos tudata segíti az agysebészet megújítását” címmel tartott előadást Csókay András idegsebész a boncműtétek kritikus nehézségeiről. Beszélgetőpartnere Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Házának igazgatója... »

2017. szeptember 16. szombat

Megfordult a tendencia – Terjed a világon az éhezés

Több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt, és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 százaléka, érintett bolygónkon – tájékoztatott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 15-én egy új... »

2017. szeptember 16. szombat

A dialízisre szorulókat segíti a Nagybecskereki Egyházmegyei Karitász

A németországi karitászszervezet pályázatának köszönhetően a Nagybecskereki Egyházmegyei Karitász augusztus végén kisebb összegű támogatást nyújtott a nagybecskereki kórháznak.

2017. szeptember 15. péntek

Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

2017. szeptember 13. szerda

Önkéntes beteglátogató képzés indul a Budapesti Katolikus Kórházlelkészségen

A Budapesti Katolikus Kórházlelkészség szeretettel várja az önkéntes beteglátogató szolgálatra elhivatottságot érző, hitüket gyakorló katolikusok jelentkezését az október elején induló beteglátogató-képzésére.

2017. szeptember 10. vasárnap

Varázskert épül Szatmárnémetiben

Terápiás kertet létesítettek Szatmárnémetiben mintegy száz fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségben szenvedő gyermek számára. A kezdeményezés a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg a 8. MOL Gyermekgyógyító Program keretében.

2017. szeptember 8. péntek

Új épületrésszel bővült a máriaremetei XXIII. János Otthon

A Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei XXIII. János Otthona hagyományos „házünnepén”, szeptember 7-én áldották meg a demens betegek nappali ellátását szolgáló felújított, átalakított, egykor óvodaként és paplakként is működő épületet. A Befogad-lak átadását... »

2017. szeptember 8. péntek

Szalézi klinika épül a kongói gyermekmunkások számára

Nincsenek jogaik, nem járnak iskolába, szegények, alultápláltak és olyan fizikai megterhelésnek is ki vannak téve, amit sok felnőtt sem bírna. Mbuji-Mayiban, Kongóban élnek a „bányák gyermekei”. Életüket a szalézi misszionáriusok ezúttal egy klinika létrehozásával próbálják... »

2017. szeptember 6. szerda

Veres András: Meg kell találnunk a fórumokat, ahol nyíltan és higgadtan beszélhetünk a témáról

A hazai sajtóban társadalmi vita bontakozott ki Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt mondott ünnepi szentbeszédében a lombikbébiprogram kormánytámogatásáról megfogalmazott kritikája... »

2017. szeptember 3. vasárnap

tovább »