Nem kell félni a válságtól! – véli Timothy Radcliffe volt domonkos rendfőnök

Timothy Radcliffe, a domonkos rend hajdani általános elöljárója február 18–21. között „Hogyan reménykedjünk ma?” címmel tartott előadást Kanadában, Québecben és Montrealban. Ennek apropóján beszélgetett vele a Presence francia nyelvű kanadai katolikus portál munkatársa.

2019. március 20., szerda

Újabb neokatekumenek indulnak házról házra Pécsett

Ünnepi szertartás keretében kapta meg március 13-án a pécsi székesegyházi plébánia második neokatekumen közössége az apostoli hitvallást, a Hiszekegyet. Az előírásnak megfelelően Udvardy György megyéspüspök ajánlotta a lelkiségi mozgalom tagjainak a Credót, amit ők el is... »

2019. március 20., szerda

Szeretetből hála, hálából szeretet – Máriát köszöntő ifjú zarándokok Győrben

A Szűzanyát köszönteni gyűltek össze a Győri Egyházmegye iskoláinak diákjai a második Ifjúsági Mária Zarándoklatra. Március 7-én a középiskolásokat fogadták a Könnyező Szűzanya kegyképénél a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A nap szentmisével, tanúságtétellel, ... »

2019. március 7., csütörtök

Látogatás a kaposvári anyaotthonban

Varga László kaposvári megyéspüspök az ÉLSZ imacsoport tagjaival és a Kultúr Találka együttessel március 4-én este a Borostyánvirág Anyaotthonba látogatott.

2019. március 7., csütörtök

„Az Isten mosolyának fogtam fel” – Beszélgetés a magyar Cursillo volt világi elnökével

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye munkatársa, Zsirosné Seres Judit készített interjút Fabók Györgyné Ildikóval, aki négy éven át koordinálta a mozgalom munkáját országos vezetőként. Az interjút szerkesztve közöljük.

2019. március 4., hétfő

João Braz de Aviz bíboros: Szükség van az Egyház megtisztulására

Aviz bíboros, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációjának vezetője a Fokoláre Mozgalom vendége volt február 20-án Máriabesnyőn. Az Új Város magazin riportere az életéről és az Egyházat ma foglalkoztató kérdésekről beszélgetett... »

2019. március 2., szombat

Senki gyermekei – Huszonhat sors az utcáról

A Csak Egyet Szolgálat egyházi fenntartású szociális intézmény, amely Isten gondviselése alapján és elhivatott emberek lelkesedése által működik. Fenntartója az egyházi jogi személyiséggel rendelkező Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, amely 1996 óta végez missziós... »

2019. március 2., szombat

Isten: igen, Egyház: nem? – Provokatív témák a Részigazság Klubban

A 72 Tanítvány Mozgalom és a Háló Egyesület szervezte a Részigazság Klub legutóbbi estjét a budapesti Loyola Caféban február 28-án: Süveges Gergő kérdezett a jelenkori vallásosságról, Török Csaba teológus és Gyorgyovich Miklós szociológus válaszolt.

2019. március 1., péntek

Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban... »

2019. február 21., csütörtök

Pio atya a hibák dacára is szerette az Egyházat – Beneventói zarándokokhoz intézett beszédet a pápa

Február 20-án, az általános kihallgatás előtt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában találkozott azzal a mintegy 2500 zarándokkal, akik Felice Accrocca érsek vezetésével a beneventói egyházmegyéből érkeztek a Vatikánba.

2019. február 20., szerda

Nyolcvannyolc éves a Vatikáni Rádió

1931. február 12-én avatta fel XI. Piusz pápa a Vatikáni Rádiót. Vértesaljai László SJ, a rádió magyar szerkesztőségének munkatársa írásában felidézi azt a különleges napot, amelyen első alkalommal szólt Péter utóda egyszerre és egyidejűleg a földkerekség lakóihoz.

2019. február 13., szerda

Gyere be, az én szívemben sok hely van – Ifjúsági Háló-találkozó Zentán

A Délvidéken is erőre kapott a Háló Ifi, a Háló-mozgalom fiataljainak közössége. Január 26-án találkozóra hívták az érdeklődőket Zentára; a programon körülbelül ötven fiatal vett részt Vajdaság különböző részeiből.

2019. február 5., kedd

A Miskolci Egyházmegyébe látogatott az apostoli nuncius

A Miskolci Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa. A szentszéki követtel január 31-én találkozott Orosz Atanáz megyéspüspök és az egyházmegye papsága a püspöki székházában.

2019. február 4., hétfő

Megváltásunk egész útját a szegények szegélyezik – Beer Miklós tartott előadást Kaposváron

„Megváltásunk egész útját a szegények szegélyezik” címmel tartott előadást Beer Miklós váci megyéspüspök a kaposvári püspökségen január 30-án, az „Egyház arca 2.0” sorozat keretében.

2019. február 1., péntek

Ferenc pápa: A papok legyenek derűsek, mint Don Bosco

Ferenc pápa Bosco Szent Jánosról elmélkedett homíliájában a szalézi rend alapítójának liturgikus ünnepén, január 31-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

2019. január 31., csütörtök

Magyar grafikus készítette a panamai ifjúsági találkozó illusztrációinak egy részét

Az ifjúsági világtalálkozón részt vevő magyar zarándokcsoport rendkívül népszerűvé vált a panamai televízióban is.

2019. január 31., csütörtök

Ferenc pápa sajtótájékoztatója: A cölibátus ajándék, nem értek egyet, hogy választható legyen

Január 27-én Panamából hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. Több aktuális kérdést is érintett: papi cölibátus, a gyermekek szexuális nevelése, a kiskorúakkal szembeni visszaélések elleni fellépés, a bevándorlás összetett... »

2019. január 30., szerda

Lengyel fiatalok a világ körül – Tengeren Panamába

2018. május 20-án lengyel fiatalok Ferenc pápától kértek áldást különleges vállalkozásukra Rómában. Háromárbócos tengerjáró vitorláshajóval nyolc hónapig tartó utazás után érkeztek Panamába, az ifjúsági világtalálkozóra.

2019. január 28., hétfő

Szalézi Szent Ferenc és Bosco Szent János: egy szív, két élet

A Lengyel Erzsébet szerkesztette kötet arra keresi a választ, hogy Don Bosco, a paraszti származású, egyszerű pap miért éppen az arisztokrata származású, gazdag Szalézi Szent Ferencet választotta példaképül, és róla nevezte el az általa alapított szerzetesi közösséget.

2019. január 27., vasárnap

Ferenc pápa a közép-amerikai püspököknek: Emeljétek fel a hangotokat az igazságtalanság ellen

Panamavárosban helyi idő szerint január 24-én, csütörtökön délelőtt, az elnöki palotában tett látogatását követően a Szentatya – apostoli útjának második programpontjaként – a közép-amerikai főpásztorokkal találkozott az Assisi Szent Ferenc-templomban.

2019. január 25., péntek

tovább »