Ferenc pápa a katolikus iskolatestvérekhez: A remény és a szeretet evangéliumát hirdessétek!

Ferenc pápa május 16-án délben fogadta a De La Salle Szent János által alapított laikus férfi szerzeteskongregáció közel háromszáz képviselőjét az Apostoli Palota Kelemen termében.

2019. május 17., péntek

A hiteles kereszténység a legnagyobb misszió – Három püspök kötetét mutatták be Nyíregyházán

Az ökumenikus párbeszéd jegyében keresték a húsvét és a kereszténység legnagyobb titkát a „Hogy a lámpatartóra tegyék” című beszélgetőkönyv megszólalói, Kocsis Fülöp érsek, Fekete Károly református püspök és Palánki Ferenc püspök a május 7-én a nyíregyházi református... »

2019. május 15., szerda

„Ti is el akartok menni?” – Böjte Csaba gondolatai a bűnről

Szent Adorján, a börtönőrök védőszentje tiszteletére írtak és rendeztek színdarabot a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai, melyet május 19-én fognak bemutatni. A darab próbáján Böjte Csaba is részt vett. Ennek kapcsán a ferences szerzetes gondolatait adjuk közre,... »

2019. május 14., kedd

Ferenc pápa római egyházmegyéje papjaihoz: A Szentlélek egy rúgással levegőbe röpíti az asztalt

Ferenc pápa május 9-én, csütörtökön este találkozott a lateráni székesegyházban római egyházmegyéje papjaival, és többek között „a jézusi boldogmondások Nobel-díjat érdemlő aránytalanságáról” beszélt nekik.

2019. május 11., szombat

A Pápai Alapítvány tagjait fogadta a Szentatya

Éves zarándoklatukra érkeztek Rómába a Pápai Alapítvány tagjai. Képviselőiket május 10-én, pénteken délelőtt fogadta Ferenc pápa, köszönetét fejezve ki tevékenységükért.

2019. május 10., péntek

Ferenc pápa az észak-macedón papokhoz és szerzetesekhez: A Szentlélek újítsa meg küldetésünket

Észak-macedóniai látogatása során, május 7-én délután Ferenc pápa a szkopjei Jézus Szent Szíve-székesegyházban találkozott a helyi papság és szerzetesség képviselőivel és hozzátartozóikkal.

2019. május 8., szerda

Ferenc pápa a bolgár katolikus közösséghez: A hit és a szeretet tekintetével kell látni

Ferenc pápa május 6-án a bulgáriai Rakovszkiban, a Szent Mihály-templomban találkozott a bolgár katolikus közösség tagjaival. A templomot Angelo Roncalli apostoli delegátus, a későbbi XXIII. János pápa és XI. Piusz pápa támogatásával építették újjá az 1928-as földrengés... »

2019. május 7., kedd

Szabó Lajos kanonok az idei Pro Urbe díjas Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy városi közgyűlésének döntése értelmében Szabó Lajos kanonok, a Szent József-templom plébánosa, a cserkészmozgalom újjáélesztésének meghatározó szereplője vehette át idén a Szent György-napok alkalmával a város díszpolgári címének elnyerését jelentő Pro Urbe... »

2019. május 3., péntek

Az argentin püspökök egy csoportját fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa május 2-án fogadta az ad limina látogatásra a Vatikánba érkező argentin főpásztorok első csoportját. A találkozón a Szentatya arra buzdította a püspököket, hogy hirdessék az élő Krisztust. Beszédében a fiatalok és a hivatáspasztoráció fontosságát... »

2019. május 3., péntek

A Katolikus Bibliaszövetség kongresszusának résztvevőit fogadta a pápa

Április 23. és 26. között nemzetközi biblikus teológiai konferenciát rendeztek Rómában, „A Biblia és az élet” címmel. Zárónapján, április 26-án Ferenc pápa kihallgatáson fogadta a Katolikus Bibliaszövetség nemzetközi kongresszusának résztvevőit a vatikáni... »

2019. április 27., szombat

Ferenc pápa a francia fiatalokhoz: Tanúskodjatok az evangélium öröméről

Ferenc pápa április 25-én, csütörtökön fogadta a franciaországi Aire et Dax egyházmegye száz fiatalját, akik püspökükkel érkeztek Rómába.

2019. április 26., péntek

Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetben

Április 15-én, nagyhétfőn Zalaegerszegre, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.

2019. április 26., péntek

150 éves a Segítő Szűz Mária Egyesület

Don Bosco 1869. április 18-án alapította meg a Segítő Szűz Mária Egyesületet, amely közel százezres tagságával ma a Szalézi Család egyik legnépesebb közössége.

2019. április 25., csütörtök

Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit... »

2019. április 19., péntek

A húsvét és az Egyház – Erdő Péter bíboros gondolatai a nagyhétre

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – nem csak lelkipásztoroknak szóló – nagyheti gondolatait adjuk közre.

2019. április 17., szerda

Sarah bíboros: „Ma az Egyház leggyengébb pontja a félelem”

Az Aleteia portál készített interjút Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával esszékötete kapcsán.

2019. április 10., szerda

Szent Ferenc példája mindig aktuális – A német Ferences Missziós Központ képviselőit fogadta a pápa

Assisi Szent Ferenc tovább tudott lépni kora egyházának korlátain, hogy hitelesen megélje az evangéliumot – a pápa a rendalapító szent példájának aktualitását emelte ki a németországi Ferences Missziós Központ Alapítvány szerzetes és világi tagjainak április 6-án délelőtt a... »

2019. április 10., szerda

„A falak bontogatása a dolgunk” – A roma kultúra világnapja Körömben

Április 8-án, a roma kultúra világnapján a körömi romák és a köztük élő verbiták is lelkesen ünnepeltek. És nemcsak ők, hanem az egész település, amely bőrszínre való tekintet nélkül jó közösség akar lenni.

2019. április 9., kedd

Íme, Ferenc pápa alternatívája az egyház megújítására!

Austen Ivereigh brit újságíró a maga összefüggéseibe helyezve mutatja be a 21. századi egyház számára kínált „ferenci alternatívát”. A tavaly ősszel megjelent írást Tornya Erika RSCJ (Szent Szív Társaság) ismertette, összefoglalója első részét adjuk közre.

2019. április 5., péntek

A Jóisten görbe vonalakon is tud egyenesen írni – „Szólj be a papnak!” Debrecenben

A „Szólj be a papnak!” csapatának legutóbbi, március 25-i debreceni estjéről szóló beszámolót adjuk közre.

2019. április 2., kedd

tovább »