„Ti vagytok a világ világossága” – Ferenc pápa motu propriója az Egyházon belüli visszaélések ellen

2019. május 9., csütörtök | 20:59

Május 9-én délben tették közzé Ferenc pápa „Ti vagytok a világ világossága” kezdetű apostoli levelét, amelyet motu proprio formájában írt. A rendelkezés célja, hogy megelőzze és megakadályozza az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben.

A Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű rendelkezéssel a Szentatya új szabályozást vezet be a zaklatás és az erőszak jelzésére, illetve annak érdekében, hogy a püspökök és a szerzetesi elöljárók számot adjanak működésükről. Ezentúl kötelező lesz a visszaéléseket jelenteni, és minden egyházmegyében lehetővé kell tenni, hogy mindenki jelezhesse az ilyen eseteket.

A május 9-én közzétett apostoli levél célja, hogy az Egyházon belül megelőzze és megakadályozza a szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben, melyeket vagy erőszakkal vagy fenyegetéssel vagy hatalommal való visszaélés révén követnek el. Ferenc pápa motu propriója a Vatikánban februárban tartott találkozó gyümölcseként született meg, amelyen a püspöki konferenciák elnökei és a legfőbb szerzetesi elöljárók vettek részt.

A pápai rendelkezés olyan újító elemeket tartalmaz, amelyek a Szentszék és az egyházmegyék közti jobb együttműködést szolgálják. Egy éven belül minden egyházmegye köteles tartós és mindenki számára hozzáférhető rendszert létrehozni, ahol jelezhetik a szexuális visszaéléseket, illetve azok elhallgatását. A motu proprio emellett kötelez minden papot, férfi és női szerzetest, hogy jelezze az illetékes egyházi elöljáróknak a tudomására jutott abúzusokat. Az ilyen eseteket azonnal kivizsgálják, és a kánonjognak megfelelően elbírálják. Ami a püspököket érintő visszaéléseket illeti, a pápai rendelkezés az illetékes metropolita hatáskörébe utalja az esetek kivizsgálását. Most először határidőt is szab a motu proprio az ügyek kivizsgálására, illetve megszabja, hogy a metropolita miként kövesse a folyamatot, amelybe szakképzett világiakat is bevonhat.

Ferenc pápa Vos estis lux mundi kezdetű apostoli levele kitér a sértett személyek gondozására, továbbá arra, hogy fontos őket meghallgatni, elkísérni, megfelelő lelki és orvosi ellátást biztosítani nekik. Remélhetőleg az új motu proprio az ima és a megtérés lelkületével erősítve hozzájárul ahhoz, hogy felszámoljuk a kiskorúak és kiszolgáltatott személyek elleni szexuális visszaélések csapását – zárul a szentszéki közlemény.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle