29. alkalommal ülésezik a bíborosi tanács a Vatikánban

2019. április 10., szerda | 14:33

Április 8–10. között ülésezik 29. alkalommal a bíborosi tanács a Szent Márta-házban, Ferenc pápa vezetésével. A megbeszélés középpontjában a Római Kúriát érintő új apostoli konstitúció áll.

Az előző tanácskozást február 18. és 20. között tartotta a hattagú testület, Ferenc pápa részvételével.

Mostani ülésükön folytatják az ideiglenesen Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció kidolgozását. A szöveget elküldik minden püspöki konferenciának, a keleti egyházak szinódusának, a Kúria dikasztériumainak, a szerzetesi elöljárók konferenciáinak és egyes pápai egyetemeknek.

A februári ülés végén a megbízott szentszéki szóvivő elmondta, hogy a dokumentumot várhatóan az év során teszik közzé.

*

A bíborosi tanácsot Ferenc pápa 2013 szeptemberében hozta létre azzal a céllal, hogy javaslataival segítse őt az egyetemes Egyház kormányzásában, és azzal a feladattal bízta meg a testületet, hogy tanulmányozza a Kúriát érintő új apostoli konstitúció kidolgozását. Az eredetileg kilenc tagból álló bíborosi tanácsnak jelenleg hat tagja van: koordinátorként Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros; Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke; Oswald Gracias bíboros, Bombay érseke; Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke; Sean Patrick O’Malley bíboros, Boston érseke és Pietro Parolin bíboros államtitkár. A tanács ülésein jelen van titkárként Marcello Semeraro albanói püspök és Marco Mellino cresimai püspök, titkárhelyettes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle