A belarusz püspököket fogadta a pápa

2018. február 3. szombat 13:28

Ferenc pápa február 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban a Belarusz Köztársaság püspökeit, akik ad limina látogatásukat végzik a Szentszéknél. A pápai audiencia után Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek interjút adott a Vatican News hírügynökségnek.

A megbeszélések középpontjában Belarusz vallási és szociálpolitikai helyzete állt – mondta el a minszki érsek. A Szentatya kérdésére, hogy milyenek a kapcsolatok a többi vallással és felekezettel, elsősorban az Ortodox Egyházzal, a főpásztorok a „testvéri” jelzővel feleltek.

A belarusz püspökök meghívták Ferenc pápát, hogy látogassa meg hazájukat. A Szentatya szerint idén ez lehetetlen, a főpásztorok ugyanakkor nagyon reménykednek egy pápalátogatásban, és az érsek ezzel az üzenettel tér vissza Belaruszba. Az audiencián a pápának ajándékozták az Újszövetség első belarusz nyelvű kiadását.

* * *

A Belarusz Köztársaságban jelenleg ötszáz pap teljesít lelkipásztori szolgálatot, közülük kilencvenen külföldiek. Az állam és az Egyház kapcsolata nagyon jó, ugyanakkor vannak problémák, többek között a külföldi papok tartózkodási engedélye és a templomépítések körül. Hiányzik továbbá egy szentszéki–belarusz konkordátum – a püspökök erről is beszéltek a Szentatyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek