A belarusz püspököket fogadta a pápa

2018. február 3. szombat, 13:28

Ferenc pápa február 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban a Belarusz Köztársaság püspökeit, akik ad limina látogatásukat végzik a Szentszéknél. A pápai audiencia után Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek interjút adott a Vatican News hírügynökségnek.

A megbeszélések középpontjában Belarusz vallási és szociálpolitikai helyzete állt – mondta el a minszki érsek. A Szentatya kérdésére, hogy milyenek a kapcsolatok a többi vallással és felekezettel, elsősorban az Ortodox Egyházzal, a főpásztorok a „testvéri” jelzővel feleltek.

A belarusz püspökök meghívták Ferenc pápát, hogy látogassa meg hazájukat. A Szentatya szerint idén ez lehetetlen, a főpásztorok ugyanakkor nagyon reménykednek egy pápalátogatásban, és az érsek ezzel az üzenettel tér vissza Belaruszba. Az audiencián a pápának ajándékozták az Újszövetség első belarusz nyelvű kiadását.

* * *

A Belarusz Köztársaságban jelenleg ötszáz pap teljesít lelkipásztori szolgálatot, közülük kilencvenen külföldiek. Az állam és az Egyház kapcsolata nagyon jó, ugyanakkor vannak problémák, többek között a külföldi papok tartózkodási engedélye és a templomépítések körül. Hiányzik továbbá egy szentszéki–belarusz konkordátum – a püspökök erről is beszéltek a Szentatyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda