A belarusz püspököket fogadta a pápa

2018. február 3. szombat 13:28

Ferenc pápa február 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban a Belarusz Köztársaság püspökeit, akik ad limina látogatásukat végzik a Szentszéknél. A pápai audiencia után Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek interjút adott a Vatican News hírügynökségnek.

A megbeszélések középpontjában Belarusz vallási és szociálpolitikai helyzete állt – mondta el a minszki érsek. A Szentatya kérdésére, hogy milyenek a kapcsolatok a többi vallással és felekezettel, elsősorban az Ortodox Egyházzal, a főpásztorok a „testvéri” jelzővel feleltek.

A belarusz püspökök meghívták Ferenc pápát, hogy látogassa meg hazájukat. A Szentatya szerint idén ez lehetetlen, a főpásztorok ugyanakkor nagyon reménykednek egy pápalátogatásban, és az érsek ezzel az üzenettel tér vissza Belaruszba. Az audiencián a pápának ajándékozták az Újszövetség első belarusz nyelvű kiadását.

* * *

A Belarusz Köztársaságban jelenleg ötszáz pap teljesít lelkipásztori szolgálatot, közülük kilencvenen külföldiek. Az állam és az Egyház kapcsolata nagyon jó, ugyanakkor vannak problémák, többek között a külföldi papok tartózkodási engedélye és a templomépítések körül. Hiányzik továbbá egy szentszéki–belarusz konkordátum – a püspökök erről is beszéltek a Szentatyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda