A belarusz püspököket fogadta a pápa

2018. február 3. szombat 13:28

Ferenc pápa február 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban a Belarusz Köztársaság püspökeit, akik ad limina látogatásukat végzik a Szentszéknél. A pápai audiencia után Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek interjút adott a Vatican News hírügynökségnek.

A megbeszélések középpontjában Belarusz vallási és szociálpolitikai helyzete állt – mondta el a minszki érsek. A Szentatya kérdésére, hogy milyenek a kapcsolatok a többi vallással és felekezettel, elsősorban az Ortodox Egyházzal, a főpásztorok a „testvéri” jelzővel feleltek.

A belarusz püspökök meghívták Ferenc pápát, hogy látogassa meg hazájukat. A Szentatya szerint idén ez lehetetlen, a főpásztorok ugyanakkor nagyon reménykednek egy pápalátogatásban, és az érsek ezzel az üzenettel tér vissza Belaruszba. Az audiencián a pápának ajándékozták az Újszövetség első belarusz nyelvű kiadását.

* * *

A Belarusz Köztársaságban jelenleg ötszáz pap teljesít lelkipásztori szolgálatot, közülük kilencvenen külföldiek. Az állam és az Egyház kapcsolata nagyon jó, ugyanakkor vannak problémák, többek között a külföldi papok tartózkodási engedélye és a templomépítések körül. Hiányzik továbbá egy szentszéki–belarusz konkordátum – a püspökök erről is beszéltek a Szentatyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
egy-masodik-anyak-napja-magyar-zarandokok-koszontottek-szuzanyat-frauenkirchenben
Egy második anyák napja – Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

Magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén. A hagyományos magyar nyelvű szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be idén augusztus 15-én.

12:27
templombucsu-es-diakonusszenteles-miskolcon
Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a miskolci püspöki székesegyház búcsúján diakónust szentelt Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök.

11:36