A belarusz püspököket fogadta a pápa

2018. február 3. szombat 13:28

Ferenc pápa február 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban a Belarusz Köztársaság püspökeit, akik ad limina látogatásukat végzik a Szentszéknél. A pápai audiencia után Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek interjút adott a Vatican News hírügynökségnek.

A megbeszélések középpontjában Belarusz vallási és szociálpolitikai helyzete állt – mondta el a minszki érsek. A Szentatya kérdésére, hogy milyenek a kapcsolatok a többi vallással és felekezettel, elsősorban az Ortodox Egyházzal, a főpásztorok a „testvéri” jelzővel feleltek.

A belarusz püspökök meghívták Ferenc pápát, hogy látogassa meg hazájukat. A Szentatya szerint idén ez lehetetlen, a főpásztorok ugyanakkor nagyon reménykednek egy pápalátogatásban, és az érsek ezzel az üzenettel tér vissza Belaruszba. Az audiencián a pápának ajándékozták az Újszövetség első belarusz nyelvű kiadását.

* * *

A Belarusz Köztársaságban jelenleg ötszáz pap teljesít lelkipásztori szolgálatot, közülük kilencvenen külföldiek. Az állam és az Egyház kapcsolata nagyon jó, ugyanakkor vannak problémák, többek között a külföldi papok tartózkodási engedélye és a templomépítések körül. Hiányzik továbbá egy szentszéki–belarusz konkordátum – a püspökök erről is beszéltek a Szentatyával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
szentmisevel-emlekezett-alapitojara-comunione-e-liberazione-mozgalom
Szentmisével emlékezett alapítójára Comunione e Liberazione mozgalom

A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban Erdő Péter bíboros prímás mutatott be emlékmisét február 23-án a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) mozgalom alapítója, Don Luigi Giussani halálának tizenharmadik évfordulóján.

13:33
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek