A Giorgio La Pira Alapítvány küldöttségét fogadta Ferenc pápa

2018. november 24. , szombat | 13:46

A Giorgio La Pira Alapítvány 200 fős küldöttségét fogadta november 23-án Ferenc pápa a Vatikánban. Hozzájuk intézett beszédében megemlékezett a névadó egykori firenzei polgármester keresztény hitéről és szociális tevékenységéről, valamint a béke érdekében kifejtett szolgálatáról.

A világpolitika és az olasz közélet bonyolult szálainak kibogozása közben különösen fontos újra felfedezni Tiszteletre méltó Giorgio La Pira alakját, aki példát mutatott az evangéliumról való tanúságtételével és a modern idők prófétai látásával – szólt az alapítvány tagjaihoz Ferenc pápa. Giorgio La Pirát mindig keresztény szemléletmód jellemezte. Firenze, Pisa és Siena egyetemein tanított, de tudományos tevékenysége kiemelkedő szociális érzékenységgel párosult, melyek közül legfontosabb a „Szegények miséje” elnevezésű kezdeményezése. 1936-tól a firenzei Szent Márk domonkos kolostorban lakott, mint domonkos harmadrendi testvér. Alapelvek című újságjában élesen kritizálta a fasizmus eszméit, ezért menekülnie kellett, és a Vatikánban talált menedékre, Giovanni Battista Montini államtitkár-helyettes, a későbbi Szent VI. Pál pápa lakosztályában.

Giorgio La Pira a háború után tagja volt az olasz alkotmányozó nemzetgyűlésnek, majd Firenze polgármestereként  katolikus szellemben, nagy körültekintéssel törődött a rászorulókkal. A hidegháború idején számos konferenciát szervezett a békéért, a nukleáris leszerelésért, valamint a vietnami háború befejezéséért.

Ferenc pápa kiemelte, hogy Giorgio La Pira példája különösen is értékes a mai közélet számára. A Szentatya idézte Szent II. János Pál pápa Sollecitudo rei socialis kezdetű, társadalmi témájú körlevelét, melyben „strukturális bűnnek” nevezte korának negatív szociális jelenségeit, melyekkel szemben éber figyelemmel kell őrködni. A strukturális bűnre épülő gazdaságban egyes személyek vagy csoportok javát keresik a közjó kárára. A protekcionizmus rátelepszik az igazságosságra. „A politika az emberség és a szentség elkötelezettsége” – idézte Ferenc pápa a hitvalló politikus szavait, végül utalt az alapítvány elnöke által mondottakra: „Tavaszra van szükség, mert a remény és az életszentség prófétáira van szüksége ma a világnak, akik nem félnek bepiszkolni kezüket, miközben dolgoznak, és haladnak előre.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd