A Római Kúriát szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyalt a pápa a bíborosi tanáccsal

2019. április 11., csütörtök | 18:14

Lezárult Ferenc pápa és a bíborosi tanács 29. értekezlete, amelyet április 8. és 10. között tartottak a Vatikánban. A Szentszék tájékoztatása szerint főként a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyaltak.

A dokumentum egyik fő célja, hogy megerősítse az Egyházban a szinodalitást, valamint növelje a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek élén – Ferenc pápa erről tanácskozott bíborosi tanácsadó testületével. A megbeszéléseken jelen volt Óscar Andés Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíboros, valamint Marco Mellino püspök, a tanács titkárhelyettese. A következő ülést június 25. és 27. között tartják – tájékoztatott Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtóközpontjának megbízott igazgatója.

Az új apostoli konstitúció, mely a Római Kúriát hivatott megreformálni, a Praedicate evangelium – egyelőre ideiglenes – címet viseli. A bíborosi tanács jóváhagyta a szövegtervezetet, amelyet most elküldenek a nemzeti püspöki konferenciáknak, a keleti egyházak szinódusainak, a Római Kúria dikasztériumainak, a legfőbb szerzetesi elöljárók konferenciáinak és néhány pápai egyetemnek, hogy véleményezzék, és javaslataikkal segítsék a munkát.

A Római Kúriát az új apostoli konstitúció fényében egyre inkább át kell hatnia a missziós beállítottságnak. Meg kell erősíteni a szinodalitás folyamatát az Egyház minden szintjén. Növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői posztjain. Emellett ismételten elhangzott, hogy a bíborosi tanács feladata segíteni a Szentatyát a világegyház kormányzásában, ezért működése nem ér véget a konstitúció közzétételekor. Seán Patrick O’Malley bíboros beszámolt a pápának és a többi bíborosnak a kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság plenáris ülésének munkájáról. Köszönetet mondott a pápának a Vatikánban rendezett februári találkozóért, valamint a kiskorúak és kiszolgáltatott felnőttek érdekében hozott vatikáni rendelkezésekért. Mindezek megerősítik az Egyház elkötelezettségét a visszaélések minden formájának leküzdése iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle