Ahol a pápa nap mint nap misézik

2019. január 10., csütörtök | 19:11

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

A Vatikán kevésbé ismert kápolnái között egy élvezi a hívek mindennapos figyelmét: a Szentlélek-kápolna, amelyet inkább a Szent Márta-ház kápolnája néven emlegetünk.  Itt mutat be ugyanis mindennap szentmisét a Szentatya. Homíliái azonban áttörik a kápolna falait, köszönhetően a Vatican News által publikált – és többek közt a Magyar Kurír által is közölt – összefoglalóknak.

Ferenc pápa már egyházfői szolgálatának kezdetén úgy döntött, hogy nem költözik be az Apostoli Palota pápai lakosztályába, helyette inkább a Szent Márta-házban lakik. Ez a komplexum 1996-ban épült a Szent Péter-bazilikától délre, eredetileg azzal a céllal, hogy vendégeket szállásoljanak el itt, a pápaválasztó konklávék alatt pedig a bíborosokat. Szobái kényelmesek, de nem hivalkodók, berendezésük visszafogott.

A Szentatya azzal magyarázta döntését, hogy el szeretné kerülni a magányt, ami együtt jár a Katolikus Egyház vezetőjének szerepével. A Szent Márta-ház 201-es szobájában lakó pápának így mintegy 130 „szomszédja” (a legtöbb indoeurópai nyelvben ezt a szót használják a felebarát kifejezésre – a szerk.) lehet az egyházi hotel négy emeletén.

Róma püspöke minden reggel 7 órakor mutat be szentmisét a ház földszintjén lévő kis kápolnában. A kápolna a Szent Leó pápa által 5. században építtetett városfal közelében létesült. A szentmisét naponta körülbelül ötven vatikáni alkalmazott látogatja. Mellettük házassági vagy szentelési évfordulót ünneplő „külsősök” is kérelmezhetik, hogy részt vegyenek a szertartáson.

2014 óta a Szentatya kérésére a mise nyitott lett Róma katolikusai számára, hogy együtt tudjanak imádkozni püspökükkel. Az olasz főváros papjai kérhetnek engedélyt, hogy részt vegyenek a liturgián a plébániai híveik egy csoportjával. Ezzel a kiváltsággal mindennap huszonöt szerencsés ember élhet.

A kápolnában, amelyet a Szentháromság harmadik személyének tiszteletére szenteltek fel, számos díszítőelem emlékeztet a Szentlélekre. Az oltár fölött latin nyelven a következő felirat áll: „Jöjj, Szentlélek, töltsd meg híveid szívét!” A kápolnában több helyen feltűnik a háromszög motívum, amely a Szentháromság jelképe. Igaz ez a márványpadló csempéire, amelyek színe a vatikáni zászlót idézi meg, de a márványoltár, a mennyezet és még a hajó szélén futó oszlopok is hordozzák a háromszög motívumot.

A kápolna jobb oldalán hatalmas ablak nyílik közvetlenül a Leó-féle városfalra, mely a világ legkisebb államának határát alkotja; és jól látszik a falon lévő keresztút. Az oltártól balra egy bronzszobor található, amely a Szűzanyát ábrázolja fiával a karjaiban. Mária feje a fehér márvány ambó felé fordul, ahol a pápa prédikálni szokott. Egy kis orgona is van a kápolnában, amelyet Szent II. János Pál pápa kapott ajándékba a Kolumbusz-lovagoktól 1997-ben.

A Szentatya nemcsak szentmisét celebrál és homíliát mond a Szent Márta-ház kápolnájában, a békének ebben a kicsi, modern, csendes oázisában, hanem rendszeresen imádkozik is: a nap folyamán bizonyos időpontokban, leginkább délután, csendben elmélkedni is szokott itt.

Forrás és fotó: Aleteia

Magyar Kurír
(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat