Az Amerikai Zsidó Bizottság tagjait fogadta a pápa

2019. március 8., péntek | 18:26

Március 8-án, pénteken az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee) negyventagú küldöttségével találkozott Ferenc pápa. Hozzájuk intézett beszédében szólt az antiszemitizmusról, a közönyről és a párbeszédről; valamint megemlékezett a nemzetközi nőnapról is.

A Szentatya a nemzetközi nőnap alkalmából kiemelte: a nők széppé teszik, védelmezik és életben tartják a világot; elhozzák a megújulás kegyelmét, a befogadás ölelését és azt a bátorságot, hogy az ember önmaga legyen. A nők kivételes szerepet játszanak abban, hogy az emberiség egy családdá váljon. A béke álma valósággá lesz, amikor a nőkre tekintünk. Ők szeretetről álmodnak a világban. Ha fontos számunkra a jövő, a béke, helyet kell adni a nőknek.

* * *

A zsidóknak és a keresztényeknek elkötelezetteknek kell lenniük abban, hogy otthonos és családias környezetet teremtsenek egymás vallásának tisztelete és értékelése által – mondta a pápa, majd aggodalmát fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások és a gyűlölet terjedése miatt egyes országokban. – Az antiszemitizmus legenyhébb megjelenése is olyan emberi tragédiákhoz vezethet, mint a soah, amelynek során az európai zsidóság kétharmadát megsemmisítették. A keresztény antiszemitizmus a saját vallásunk elutasítása, teljes ellentmondás. Gyermekeinknek a szeretet és a tisztelet alapjait kell átadnunk, a világra az anya tekintetével, a béke pillantásával kell néznünk.

Mivel a keresztényeknek és a zsidóknak gazdag közös lelki örökségük van, sok jót tehetnek együtt. Amikor a Nyugat ki van téve a szekularizáció hatásának, a zsidók és a keresztények működjenek együtt, hogy láthatóbbá tegyék az isteni szeretetet az emberiség számára. Tegyenek konkrét gesztusokat a közelségre, hogy legyőzzék a növekvő közönyt – biztatott Ferenc pápa, majd rámutatott az egyre növekvő távolságra a kevéssel és a nagyon sokkal rendelkezők között. Figyelmeztetett: arra kaptunk meghívást, hogy gondját viseljük a szegényeknek, a gyengéknek, a betegeknek, a gyermekeknek és az időseknek.

A fiatalokat be kell vonni az emberiség szolgálatába. A fiatalok álmodni akarnak, és nyitottak arra, hogy új eszményképeket fedezzenek fel. A fiatal nemzedékeket nevelni kell a zsidó–keresztény párbeszédre, amely hatékony eszköz az erőszak legyőzéséhez és a béke új útjainak megnyitásához – zárta beszédét a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd