Az európai püspöki konferenciák migrációs referenseivel találkozott Ferenc pápa

2017. szeptember 23. szombat, 16:50

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 21. és 23. között szervezett találkozót az egyes püspöki konferenciák nemzeti igazgatóinak, akik a menekültek és bevándorlók pasztorációjával foglalkoznak. Szeptember 22-én Ferenc pápa is fogadta a tanácskozás résztvevőit.

A Szentatya beszéde bevezetőjében leszögezte: „Az Egyház a migránsok tömeges, összetett és változatos áradatával szemben, mely a migránspolitikát válságba sodorta, hűséges marad a küldetéséhez, azaz szereti és imádja Jézust a legszegényebb és legelhagyatottabb emberekben, köztük jelesen a migráns és menekült testvéreinkben. Az Egyháznak anyai szeretettel kell elkísérnie őket a migráns tapasztalat minden fázisában, az útrakeléstől a visszatérésig, úgy, hogy az útvonaluk mentén az összes helyi egyházi intézmény legyen főszereplője az egyetlen küldetésnek, saját lehetőségei szerint. Az Urat felismerni és szolgálni az ő »vándorló népében« olyan felelősség, mely egységbe fűzi az összes részegyházat az állandó, összehangolt és hatékony együttműködés kiárasztásában.”

A pápa nem rejtette el aggodalmát az intolerancia, a diszkrimináció és az idegengyűlölet miatt, mely Európa számos térségében megjelenik. „Ezt sokszor a másik, a különböző, az idegen iránti bizalmatlanság és félelem motiválja. De még ennél is jobban aggaszt engem – mutatott rá – annak szomorú megállapítása, hogy a mi keresztény közösségeink Európában nem mentesek ezektől a védekező és elutasító reakcióktól, melyeket egy kevéssé pontosított »erkölcsi kötelesség« igazol: a kulturális és vallási identitás megőrzése.”

Az Egyház az összes földrészen a hittérítők migrációja révén terjedt el, akik tudatában voltak Jézus minden kultúra minden emberéhez szóló megváltói üzenete egyetemességének. Az Egyház történetében jelen volt a kulturális elkülönülés és elhatárolódás kísértése, de a Szentlélek mindig segített felülemelkedni ezeken, biztosítva az állandó nyitottságot a másik felé – hangsúlyozta a pápa. – Biztos vagyok abban, hogy a Szentlélek ma is segít bennünket a nyitott magatartás megőrzésében, mely lehetővé teszi az akadályok legyőzését, a falak lebontását.

Európa egyházainak meghallgatása során komoly nehézséget észleltem a migránsok és menekültek tömeges érkezésével szemben – folytatta Ferenc pápa. – Ezt a nehézséget abban a gazdasági válságtól fémjelzett történelmi helyzetben kell tekinteni, mely mély sebeket ejtett. Másfelől pedig a vendéglátó országok nem voltak felkészülve egy ilyen összetételű migránsáradatra. Jelzésértékűek továbbá az európai egyesítési folyamatok határértékei, azok az akadályok, melyekkel szemben az emberi jogok egyetemességét konkrétan alkalmazni kell, a falakkal szemben, melyek megsértik az integráns emberiséget, mely az európai civilizáció egyik legszebb gyümölcse.

A keresztények számára mindezt, túl a világi önmagából eredő értelmezésen, az Isten teremtette emberi személy központi szerepének a logikájában kell értelmezni – szögezte le a Szentatya. – Egy nagyszerű egyháztani távlatból nézve megannyi hittestvérünk érkezése az Egyháznak alkalmas lehetőséget kínál arra, hogy teljesen megvalósítsa a saját katolikusságát, amit a hitünk alkotó elemeként minden vasárnap megvallunk a templomainkban. Az utóbbi években sok részegyház gazdagodott katolikus migránsok jelenlétével, akik magukkal hozták liturgikus és apostoli lelkesedésüket.

A missziós munka szempontjából a pápa szerint a migránsáradat jelenléte új missziós frontot nyit, mely kiváltságos alkalom Krisztus és evangéliuma hirdetésére, és ehhez el sem kell hagynia senkinek sem a helyét, hogy konkrétan tanúságot tegyen a keresztény hitről a szeretetben és a más vallási kifejeződések iránti mély tiszteletben.

Beszéde záró részében Ferenc pápa röviden összefoglalta a 2018-as menekültek világnapi üzenetének négy kulcsszavát, melyek a befogadás, az oltalmazás, az előmozdítás és az integráció.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök