Ferenc pápa: Az angyali üdvözlet forradalmasította a történelmet

2018. december 20., csütörtök | 19:20

Ez az a pillanat, amikor az emberi történelem teljesen új fordulatot vesz – fogalmazott az angyali üdvözlet misztériumáról elmélkedve homíliájában Ferenc pápa december 20-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.

Lukács evangéliumának mai szakaszáról (Lk 1,26–38) nehéz prédikálni. A meglepetések Istene ugyanis itt megváltoztatja az emberi történelmet – állapította meg a pápa a csütörtök reggeli szentmisén.

Jézus születésének hírüladása, amelyről az evangéliumi szakaszban hallottunk, a történelem legdöntőbb, legforradalmibb pillanatát beszéli el. A helyzet felkavaró, minden megváltozik, a történelem a feje tetejére áll. Nehéz elmélkedni erről a szakaszról – szögezte le a Szentatya. – Amikor karácsonykor vagy az angyali üdvözlet napján megvalljuk hitünket, letérdelünk ez előtt a misztérium előtt. Ez az a pillanat, amikor minden megváltozik, gyökerestől. A liturgia a mai napban gyökerezik. Az antifóna, amely megvilágítja a mai nap jelentését, Jessze gyökeréről beszél. Isten lehajol, belép a történelembe, és ezt a rá jellemző módon teszi, amely a meglepetés. A meglepetések Istene újra meglep minket.

A Szentatya homíliája közben újraolvasta az adott evangéliumi szakaszt, hogy a hívek elgondolkodhassanak az angyali üdvözlet jelentőségéről:

„Hat hónappal Keresztelő János születésének hírüladása után Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: »Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!« Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: »Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!« Mária ekkor megkérdezte az angyalt: »Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?« Az angyal ezt válaszolta neki: »A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, aki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.« Erre Mária így szólt: »Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!« Ezután az angyal eltávozott.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat