Ferenc pápa: Az angyali üdvözlet forradalmasította a történelmet

2018. december 20., csütörtök | 19:20

Ez az a pillanat, amikor az emberi történelem teljesen új fordulatot vesz – fogalmazott az angyali üdvözlet misztériumáról elmélkedve homíliájában Ferenc pápa december 20-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.

Lukács evangéliumának mai szakaszáról (Lk 1,26–38) nehéz prédikálni. A meglepetések Istene ugyanis itt megváltoztatja az emberi történelmet – állapította meg a pápa a csütörtök reggeli szentmisén.

Jézus születésének hírüladása, amelyről az evangéliumi szakaszban hallottunk, a történelem legdöntőbb, legforradalmibb pillanatát beszéli el. A helyzet felkavaró, minden megváltozik, a történelem a feje tetejére áll. Nehéz elmélkedni erről a szakaszról – szögezte le a Szentatya. – Amikor karácsonykor vagy az angyali üdvözlet napján megvalljuk hitünket, letérdelünk ez előtt a misztérium előtt. Ez az a pillanat, amikor minden megváltozik, gyökerestől. A liturgia a mai napban gyökerezik. Az antifóna, amely megvilágítja a mai nap jelentését, Jessze gyökeréről beszél. Isten lehajol, belép a történelembe, és ezt a rá jellemző módon teszi, amely a meglepetés. A meglepetések Istene újra meglep minket.

A Szentatya homíliája közben újraolvasta az adott evangéliumi szakaszt, hogy a hívek elgondolkodhassanak az angyali üdvözlet jelentőségéről:

„Hat hónappal Keresztelő János születésének hírüladása után Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: »Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!« Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: »Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!« Mária ekkor megkérdezte az angyalt: »Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?« Az angyal ezt válaszolta neki: »A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, aki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.« Erre Mária így szólt: »Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!« Ezután az angyal eltávozott.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda