Ferenc pápa: Az Egyház javainak szükség esetén a szegények javát kell szolgálniuk

2018. december 3. hétfő 12:13

„Isten már nem lakik itt? Istentiszteleti helyek küldetésváltása és az egyházi javak átfogó kezelése” címmel november 29-én és 30-án kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak a Pápai Gergely Egyetemen. Ferenc pápa üzenetet küldött a résztvevőknek.

A Kultúra Pápai Tanácsa, a jezsuita egyetem és az olasz püspöki konferencia szervezte a tanácskozást, amelyet Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyitott meg. 

Ferenc pápa üzenetében utalt Szent II. János Pál pápa szavaira, aki kérte a helyi egyházakat, hogy megfelelően használják kulturális javaikat, amelyek egészen különleges módon képesek az emberek figyelmét a lélek értékeire irányítani. E javak tanúságot tesznek Isten jelenlétéről az emberiség történetében és az Egyház életében, valamint felkészítik a lelket az evangélium újdonságának befogadására. Ferenc pápa rámutatott, hogy Laudato si’ kezdetű enciklikájában a teológiai esztétikának szociális dimenziót adott: „Ha figyelmet fordítunk a szépségre, és szeretjük, az segít, hogy kilépjünk a haszonelvű pragmatizmusból” (215).

A kulturális javakról teológiai elmélkedést is lehet folytatni, ha figyelembe vesszük, hogy részét képezik a szent liturgiának, az evangelizálásnak és a szeretet gyakorlásának. Az istentiszteleti helyeknek és tárgyaknak a hívek számára van egyfajta olyan állandó lenyomata, amely azt követően sem vész el, ha elvesztik rendeltetésüket. Az egyházi kulturális javak a közösség hitének tanúságtevői, amely létrehozta az évszázadok során. Ezért a maguk módján az evangelizálás eszközei a hit hirdetése, a prédikáció és a katekézis megszokott eszközei mellett. Meg lehet őrizni eredeti jelentéstartalmukat megfelelő múzeumi kiállítás keretében, amely nemcsak a művészettörténet dokumentumainak tekinti őket, hanem új életet ad nekik, hogy tovább tudják folytatni egyházi küldetésüket.

Az egyházi javak az egyházi közösségben végzett karitatív tevékenységre szolgálnak. A római Szent Lőrinc vértanú példáját említve – aki eladta a javakat, hogy élelmet adjon a szegényeknek – a pápa rámutatott: bár az Egyház feladata javainak védelmezése és megőrzése, azoknak nincs abszolút értékük. Szükség esetén az ember magasabb rendű javát kell hogy szolgálják, különösen is a szegényekét. Sok templomra néhány évvel ezelőttig szükség volt, de ma már nincs a hívek, a papok hiánya miatt, vagy azért, mert a városokban vagy vidéken a lakosság másképpen oszlik meg. Ezt az Egyház ne aggodalommal fogadja, hanem az idők jeleként, amelyen el kell gondolkodni és amelyhez alkalmazkodni kell. Elsőbbséget kell adni az időnek a térrel szemben, ami annyit jelent, hogy inkább a folyamatok elindításával, mint a terek birtoklásával foglalkozzunk – idézte a pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítását (223).

Ezt követően a Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a kétnapos konferencia javaslatokat és irányelveket fogalmaz meg. A konkrét és végső döntés azonban a püspököket illeti. A főpásztorokat arra buzdította a pápa, hogy ezen a téren minden döntésük a keresztény közösségben végzett közös gondolkodás eredménye legyen, párbeszédben a világi közösséggel. Az istentiszteleti helyek eredeti rendeltetésének megváltoztatása (dismissione) sose legyen az első és egyetlen megoldás, amelyre a püspök gondol, és véghezvitele soha ne okozza a hívek megbotránkoztatását. Amikor azonban szükségszerűvé válik, időben illesszék be a lelkipásztori tervezésbe, megfelelő információk birtokában történjen és a lehető legtöbben osztozzanak benne.

Egy templom építése vagy új célra rendelése olyan művelet, amelyet nem lehet pusztán technikai vagy gazdasági szempontból kezelni, hanem a prófécia szellemében kell értékelni. Ezen keresztül is megvallja hitét az Egyház, amely befogadja és tiszteli Urának jelenlétét az emberi történelemben – zárja üzenetét Ferenc pápa, melyet az istentiszteleti helyek küldetésváltása és az egyházi kulturális javak kezelése kérdéseiről tartott nemzetközi konferencia résztvevőinek küldött.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vativan News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle