Ferenc pápa a brazil fiatalokhoz: Küzdjetek a korrupció ellen egy új társadalomért

2017. augusztus 1. kedd 18:58

„Ti vagytok Brazília és a világ reménysége, ne féljetek küzdeni a korrupció ellen” – buzdította Ferenc pápa üzenetében a brazil fiatalokat, akik részt vettek a „Rota 300” elnevezésű kezdeményezésben.

Brazília püspöki konferenciája indította el a Rota 300 elnevezésű programot az Aparecidai Szűz Mária-szobor megtalálásának 300. évfordulója alkalmából.

A brazil fiatalokhoz írt üzenetében a pápa utal a 32. Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyet 2019. január 22. és 29. között Panamavárosban rendeznek meg. „Szűz Mária értékes példakép minden fiatal számára, és nagy segítséget jelent az élet útja során” – fogalmaz. Ennek az igazságnak a felismeréséhez nincs szükség nagy elmélkedésre, elegendő az Aparecidai Szűz Máriára tekinteni, és imádkozni hozzá. Bergoglio bíborosnak két alkalommal volt módja erre: 2007-ben a Latin-Amerikai és Karibi Püspökök (CELAM) V. Általános Konferenciája, majd 2013-ban már pápaként a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón, első nemzetközi apostoli útja során.

Ferenc pápa köszönetet mond a fiataloknak a hitről tett komoly tanúságtételükért és lelkesedésükért, amellyel szembenéznek a mindennapok kihívásaival. Buzdítja őket, hogy folytassák missziós útjukat Szűz Mária oltalmával, aki reményt nyújt a brazil népnek. „A mindennapokban tapasztalható és az igazságtalan helyzetekből fakadó bizonytalanság közepette is rendelkeztek egy bizonyossággal: Mária a remény jele, aki áthat benneteket nagy missziós lelkesedéssel. Ismeri a kihívásokat, amelyeket megéltek, és anyai figyelmével és gondoskodásával segít nektek megérteni, hogy nem vagytok egyedül.”

A Szentatya ezt követően emlékezteti a fiatalokat a szegény halászok történetére, akik a Paraiba do Sul folyón egy eredménytelen nap végén újra kivetették hálójukat, és legnagyobb meglepetésükre rátaláltak a Miasszonyunk sárral borított szobrára: először a testére, majd a fejére. „Ez az eset fontos jelképet hordoz: ami részekre szakadt, újra egységet alkot, mint a pásztorok szíve, mint a gyarmati kori Brazília, amelyet a rabszolgaság rombolt le, de amely megtalálja egységét abban a hitben, amelyet a Fekete Madonna ösztönzött” – hangsúlyozza a pápa.

A pápa arra hívja a brazil fiatalokat, hagyják, hogy az Aparecidai Szűz Mária átalakítsa őket. „Engedjétek, hogy átformálja életetek hálóját, vagyis a baráti, társadalmi, anyagi és virtuális hálókat – amelyeket gyakran megosztottság jellemez – valamivé, ami sokkal fontosabb: önmagából kilépő missziós közösséggé. Olyan közösséggé, amely egy igazságosabb és testvériesebb társadalom fénye és kovásza.

Ferenc pápa emlékeztet a CELAM 2017-es közgyűlésére küldött üzenetére, és kérte a fiatalokat, hogy ne féljenek kockáztatni, és kötelezzék el magukat egy új társadalom építésére. Általuk az evangélium ereje hassa át a társadalom, a politika, a gazdaság és az egyetemek világát. „Ne féljetek küzdeni a korrupció ellen, és ne hagyjátok, hogy az elcsábítson benneteket! Bízzatok az Úrban, akinek jelenléte a bőséges élet forrása, és Mária köpenyének oltalma alatt újra felfedezhetitek a kreativitást és az erőt, amellyel a szövetség kultúrájának főszereplőivé válhattok és új mintákat alakíthattok ki, amelyek Brazília életét irányítják” – buzdít a pápa.

A Szentatya végül egy imával zárta üzenetét: „Szűz Mária haladjon előttetek és vezessen benneteket útjaitokon. Ő fiatalon bátran vállalta Isten hívását életében, és elindult a rászorulók felé.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
iskolaztatasra-forditjak-magyar-adomanyt-damaszkuszban-kocsis-fulop-ersek-metropolitat-kerdeztuk
Iskoláztatásra fordítják a magyar adományt Damaszkuszban – Kocsis Fülöp érsek-metropolitát kérdeztük

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita augusztus 2-án Szíriába utazott, és 30 ezer dollár adományt adott át a melkita görögkatolikus patriarkátus részére Damaszkuszban. Az adománygyűjtésről és a háborús térségben élők helyzetéről is beszélgettünk az érsek-metropolitával.

19:58
bagnasco-biboros-genovai-aldozatok-temetesen-kapcsolataink-lehetnek-hid-hogy-atlepjuk-az-urt
Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt

Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.

2018. augusztus 18. szombat