Ferenc pápa a brazil fiatalokhoz: Küzdjetek a korrupció ellen egy új társadalomért

2017. augusztus 1. kedd 18:58

„Ti vagytok Brazília és a világ reménysége, ne féljetek küzdeni a korrupció ellen” – buzdította Ferenc pápa üzenetében a brazil fiatalokat, akik részt vettek a „Rota 300” elnevezésű kezdeményezésben.

Brazília püspöki konferenciája indította el a Rota 300 elnevezésű programot az Aparecidai Szűz Mária-szobor megtalálásának 300. évfordulója alkalmából.

A brazil fiatalokhoz írt üzenetében a pápa utal a 32. Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyet 2019. január 22. és 29. között Panamavárosban rendeznek meg. „Szűz Mária értékes példakép minden fiatal számára, és nagy segítséget jelent az élet útja során” – fogalmaz. Ennek az igazságnak a felismeréséhez nincs szükség nagy elmélkedésre, elegendő az Aparecidai Szűz Máriára tekinteni, és imádkozni hozzá. Bergoglio bíborosnak két alkalommal volt módja erre: 2007-ben a Latin-Amerikai és Karibi Püspökök (CELAM) V. Általános Konferenciája, majd 2013-ban már pápaként a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón, első nemzetközi apostoli útja során.

Ferenc pápa köszönetet mond a fiataloknak a hitről tett komoly tanúságtételükért és lelkesedésükért, amellyel szembenéznek a mindennapok kihívásaival. Buzdítja őket, hogy folytassák missziós útjukat Szűz Mária oltalmával, aki reményt nyújt a brazil népnek. „A mindennapokban tapasztalható és az igazságtalan helyzetekből fakadó bizonytalanság közepette is rendelkeztek egy bizonyossággal: Mária a remény jele, aki áthat benneteket nagy missziós lelkesedéssel. Ismeri a kihívásokat, amelyeket megéltek, és anyai figyelmével és gondoskodásával segít nektek megérteni, hogy nem vagytok egyedül.”

A Szentatya ezt követően emlékezteti a fiatalokat a szegény halászok történetére, akik a Paraiba do Sul folyón egy eredménytelen nap végén újra kivetették hálójukat, és legnagyobb meglepetésükre rátaláltak a Miasszonyunk sárral borított szobrára: először a testére, majd a fejére. „Ez az eset fontos jelképet hordoz: ami részekre szakadt, újra egységet alkot, mint a pásztorok szíve, mint a gyarmati kori Brazília, amelyet a rabszolgaság rombolt le, de amely megtalálja egységét abban a hitben, amelyet a Fekete Madonna ösztönzött” – hangsúlyozza a pápa.

A pápa arra hívja a brazil fiatalokat, hagyják, hogy az Aparecidai Szűz Mária átalakítsa őket. „Engedjétek, hogy átformálja életetek hálóját, vagyis a baráti, társadalmi, anyagi és virtuális hálókat – amelyeket gyakran megosztottság jellemez – valamivé, ami sokkal fontosabb: önmagából kilépő missziós közösséggé. Olyan közösséggé, amely egy igazságosabb és testvériesebb társadalom fénye és kovásza.

Ferenc pápa emlékeztet a CELAM 2017-es közgyűlésére küldött üzenetére, és kérte a fiatalokat, hogy ne féljenek kockáztatni, és kötelezzék el magukat egy új társadalom építésére. Általuk az evangélium ereje hassa át a társadalom, a politika, a gazdaság és az egyetemek világát. „Ne féljetek küzdeni a korrupció ellen, és ne hagyjátok, hogy az elcsábítson benneteket! Bízzatok az Úrban, akinek jelenléte a bőséges élet forrása, és Mária köpenyének oltalma alatt újra felfedezhetitek a kreativitást és az erőt, amellyel a szövetség kultúrájának főszereplőivé válhattok és új mintákat alakíthattok ki, amelyek Brazília életét irányítják” – buzdít a pápa.

A Szentatya végül egy imával zárta üzenetét: „Szűz Mária haladjon előttetek és vezessen benneteket útjaitokon. Ő fiatalon bátran vállalta Isten hívását életében, és elindult a rászorulók felé.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd