Ferenc pápa: A bűnös szentté válhat, a bűneiben megnyugvó ember nem

2018. február 8. csütörtök 18:10

Mindennap éberen őrködjünk, hogy ne kerüljünk távol az Úrtól – mondta Ferenc pápa a február 8-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. A Szentatya arról a kockázatról szólt, amelynek mindannyian ki vagyunk téve: a szív elgyengüléséről.

Dávid szent, még ha bűnös is volt. A nagy és bölcs Salamont azonban elutasítja az Úr, mert romlott. Erre a látszólagos ellentmondásra összpontosított a pápa homíliájában. A Királyok első könyvéből való olvasmány (1Kir 11,4–13) Salamonról és engedelmetlenségéről szól. Egy furcsa dolgot hallottunk – jegyezte meg a pápa: „Szíve nem volt teljesen az Úrral, az ő Istenével, mint Dávidnak, apjának a szíve.”

„Ez furcsa, mert Salamon nem követett el súlyos vétkeket, mindig kiegyensúlyozott volt, míg Dávidról tudjuk, hogy nehéz élete volt, és bűnös ember – mondta a Szentatya. – Mégis Dávid szent, Salamonról pedig azt mondják, hogy szíve eltávolodott az Úrtól. Az Úr korábban magasztalta őt, amikor óvatosságot kért a kormányzáshoz a gazdagság helyett. Tehát mivel magyarázható ez az eltávolodás? – tette fel a kérdést a pápa. – Azzal, hogy Dávid amikor tudta, hogy vétkezett, minden alkalommal bocsánatot kért. Salamon viszont, akiről az egész világ jókat mondott, és akivel Sába királynője is találkozni akart, eltávolodott az Úrtól, hogy más isteneket kövessen, nem vette ezt észre.”

„Ez a szív elgyengülésének problémája. Amikor a szív kezd elgyengülni, nem olyan az, mint egy bűnös helyzet, vagyis hogy elkövetsz egy bűnt, és azonnal észreveszed, mondván: »Vétkeztem.« Ez világos. A szív elgyengülése ezzel szemben egy lassú folyamat, amelybe apránként csúszunk bele. Salamon dicsőségével, hírnevével eltelve ezen az úton kezdett járni.”

„Paradox módon jobb a bűn nyilvánvalósága, mint a szív elgyengülése. A nagy Salamon király romlottként végezte: bűneiben megnyugvó lett, mert szíve meggyengült. A gyenge vagy meggyengült szívű férfi vagy nő legyőzött ember. Ez történik sok kereszténnyel közülünk. Azt mondják: »Én nem követek el nagy bűnöket.« »De milyen a szíved? Erős? Hűséges az Úrhoz, vagy lassan csúszik lefelé?«” – tehetnénk fel a kérdést.

„A szív meggyengülésének drámája mindannyiunkkal megtörténhet az életben – mutatott rá Ferenc pápa. – Mit tegyünk akkor? Őrködjünk szívünk felett. Őrködjünk. Mindennap kövessük figyelemmel, hogy mi történik szívünkben.”

„Dávid szent. Bűnös volt. Egy vétkes, aki szentté vált. Salamont viszont elutasították, mert romlott volt. Egy bűnei mellett kitartó ember nem válhat szentté. A bűnökben való megnyugváshoz a szív elgyengülése útján jutunk. Őrködjünk tehát! Mindennap őrködjünk szívünk felett! Tegyük fel a kérdést magunknak: »Milyen a szívem, a viszonyom az Úrral?« Ízleljük meg a hűség szépségét és örömét” – javasolta a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle