Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban – második rész

2018. január 9. kedd 15:53

A 2017-es esztendő második felének Ferenc pápával kapcsolatos fontosabb híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

A Szentatya szeptember 6. és 11. között Kolumbiába látogatott. A cartagenai szentmisén hangoztatta: élesen elítéli a kábítószer-kereskedelmet, és sürgeti, hogy „mindenki tegye meg az első lépést a nemzet megbékélése, a közjó, a méltányosság, az egyenlőség, az igazságosság és az emberi személy tisztelete érdekében”.

A pápa az „irgalmasság-péntek” jegyében szeptember 22-én váratlan látogatást tett a római Szent Lúcia Alapítvány mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végző rehabilitációs központjában. Megáldotta az intézetben ápolt fiatal pácienseket, és elbeszélgetett velük.

Október elsején Cesenába utazott a Szentatya, mivel különösen tiszteli elődjét, VI. Piusz pápát, aki háromszáz évvel ezelőtt született az északkelet-itáliai városban. Látogatásakor Ferenc pápa a politikáról szólva kijelentette: „a korrupció szúként rágja belülről a politikai hivatást […] A jó politikus végül a szolgálat mártírjává válik, mert félre kell tennie saját gondolatait, de nem hagy fel velük, hanem vita tárgyává teszi azokat a többiekkel a közjó érdekében…”

Október tizedikén arról emlékezett meg a Szentatya, hogy Szent II. János Pál pápa huszonöt éve tette közzé a Katolikus Egyház Katekizmusát. Nagy visszhangot váltott ki Ferenc pápa ez alkalomból mondott tanítása a halálbüntetésről: „Határozottan ki kell jelenteni, hogy a halálbüntetés embertelen intézkedés, amely – bármilyen formában hajtják is végre – személyes méltóságában megalázza az embert.”

A pápa október 16-án beszédet mondott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római székházában, ahol úgy fogalmazott: „el kell köteleznünk magunkat az Egyesült Nemzetek Alapokmányában megfogalmazott fokozatos és szisztematikus leszerelés mellett, […] Mit ér az, ha kimondjuk, a konfliktusok miatt emberek milliói válnak az éhínség és az alultápláltság áldozataivá, ha nem munkálkodunk hatékonyan a békéért és a leszerelésért?”

 

Október 26-án a pápa műholdas kapcsolaton keresztül – az olasz Paolo Nespoli asztronauta közreműködésével – beszélgetést folytatott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. A Szentatya kis (ENSZ-) üvegpalotának nevezte az űrállomást, mely „a nemzetközi együttműködés nagyszerű példája, és amelyben a teljesség mindig több, mint a részek összege”.

November 2-án, halottak napján a nettunói katonai temetőben szentmisét mutatott be Ferenc pápa a II. világháborúban elesettek lelki üdvéért, majd az ardeai kőbánya emlékhelyén virágot helyezett el a náci megtorlás áldozatai emlékére. A névtelen áldozatok sírja előtt kijelentette: „Isten számára nincs ismeretlen ember.”

A Szentatya november 8-án, a szerdai általános kihallgatáson bejelentette, hogy új katekézissorozatot kezd a szentmiséről, az Eucharisztia „szépségéről és jelentőségéről”. Ismételten kérte, hogy a „gyerekeket tanítsák meg a keresztvetésre”, majd kiemelte, hogy „nem tetszik neki a misék során a mobiltelefon használata, amikor felemelt kézzel fényképeket készítenek”.

November 10-én az atomfegyverek leszereléséről a Vatikánban tartott nemzetközi szimpóziumon a pápa hangsúlyozta, hogy határozottan elítéli az atomfegyverek használatát és birtoklásukat, mert szerepük a megfélemlítés logikáján alapul, ami nemcsak a szemben álló feleket, hanem az egész emberiséget veszélyezteti.

A november 16-tól december 2-ig tartó Mianmarban és Bangladesben tett apostoli látogatása során a Szentatya Ang Szán Szu Csí mianmari Nobel-békedíjas politikussal találkozva kijelentette: „a vallási különbségek nem lehetnek okai a megosztottságnak és a bizalmatlanságnak”. Bangladesben rohingja menekültek csoportjával találkozott, hozzájuk intézett beszédében így fogalmazott: „Bocsánatot kérek tőletek mindazok nevében, akik üldöznek benneteket és rosszul bánnak veletek, de főleg a világ közömbössége miatt kérek tőletek bocsánatot.”

December 17-én a Vatikán által támogatott gyermekek és nevelőik köszöntötték Ferenc pápát a születésnapján. „A gyerekek öröme kincs, amiért mindent meg kell tenni, hogy örömük legyen, és meg is maradjon, mert az olyan, mint a jó föld!” – mondta az ünnepi alkalmon a Szentatya.

A pápa december 21-én a római kúria tagjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy lépjenek túl „az összeesküvések vagy a klikkek eltévelyedett és elfajult logikáján, amelyek valójában [...] rákos daganatot jelentenek, amely önmaguk körül forgáshoz [autoreferencialitás] vezet, beszűrődik az egyházi hivatalokba, különösképpen pedig az ott dolgozó emberekbe.”

December 25-én, a karácsonyi „Urbi et Orbi” áldás során Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről az emberiség mostani válsága kapcsán hangoztatta: „Kötelezzük el magunkat, hogy a világot emberibbé és igazságosabbá tesszük a ma és jövő gyermekei számára!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle