Ferenc pápa elmúlt éve dióhéjban – második rész

2018. január 9. kedd 15:53

A 2017-es esztendő második felének Ferenc pápával kapcsolatos fontosabb híreit, eseményeit idézzük fel röviden.

A Szentatya szeptember 6. és 11. között Kolumbiába látogatott. A cartagenai szentmisén hangoztatta: élesen elítéli a kábítószer-kereskedelmet, és sürgeti, hogy „mindenki tegye meg az első lépést a nemzet megbékélése, a közjó, a méltányosság, az egyenlőség, az igazságosság és az emberi személy tisztelete érdekében”.

A pápa az „irgalmasság-péntek” jegyében szeptember 22-én váratlan látogatást tett a római Szent Lúcia Alapítvány mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végző rehabilitációs központjában. Megáldotta az intézetben ápolt fiatal pácienseket, és elbeszélgetett velük.

Október elsején Cesenába utazott a Szentatya, mivel különösen tiszteli elődjét, VI. Piusz pápát, aki háromszáz évvel ezelőtt született az északkelet-itáliai városban. Látogatásakor Ferenc pápa a politikáról szólva kijelentette: „a korrupció szúként rágja belülről a politikai hivatást […] A jó politikus végül a szolgálat mártírjává válik, mert félre kell tennie saját gondolatait, de nem hagy fel velük, hanem vita tárgyává teszi azokat a többiekkel a közjó érdekében…”

Október tizedikén arról emlékezett meg a Szentatya, hogy Szent II. János Pál pápa huszonöt éve tette közzé a Katolikus Egyház Katekizmusát. Nagy visszhangot váltott ki Ferenc pápa ez alkalomból mondott tanítása a halálbüntetésről: „Határozottan ki kell jelenteni, hogy a halálbüntetés embertelen intézkedés, amely – bármilyen formában hajtják is végre – személyes méltóságában megalázza az embert.”

A pápa október 16-án beszédet mondott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római székházában, ahol úgy fogalmazott: „el kell köteleznünk magunkat az Egyesült Nemzetek Alapokmányában megfogalmazott fokozatos és szisztematikus leszerelés mellett, […] Mit ér az, ha kimondjuk, a konfliktusok miatt emberek milliói válnak az éhínség és az alultápláltság áldozataivá, ha nem munkálkodunk hatékonyan a békéért és a leszerelésért?”

 

Október 26-án a pápa műholdas kapcsolaton keresztül – az olasz Paolo Nespoli asztronauta közreműködésével – beszélgetést folytatott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. A Szentatya kis (ENSZ-) üvegpalotának nevezte az űrállomást, mely „a nemzetközi együttműködés nagyszerű példája, és amelyben a teljesség mindig több, mint a részek összege”.

November 2-án, halottak napján a nettunói katonai temetőben szentmisét mutatott be Ferenc pápa a II. világháborúban elesettek lelki üdvéért, majd az ardeai kőbánya emlékhelyén virágot helyezett el a náci megtorlás áldozatai emlékére. A névtelen áldozatok sírja előtt kijelentette: „Isten számára nincs ismeretlen ember.”

A Szentatya november 8-án, a szerdai általános kihallgatáson bejelentette, hogy új katekézissorozatot kezd a szentmiséről, az Eucharisztia „szépségéről és jelentőségéről”. Ismételten kérte, hogy a „gyerekeket tanítsák meg a keresztvetésre”, majd kiemelte, hogy „nem tetszik neki a misék során a mobiltelefon használata, amikor felemelt kézzel fényképeket készítenek”.

November 10-én az atomfegyverek leszereléséről a Vatikánban tartott nemzetközi szimpóziumon a pápa hangsúlyozta, hogy határozottan elítéli az atomfegyverek használatát és birtoklásukat, mert szerepük a megfélemlítés logikáján alapul, ami nemcsak a szemben álló feleket, hanem az egész emberiséget veszélyezteti.

A november 16-tól december 2-ig tartó Mianmarban és Bangladesben tett apostoli látogatása során a Szentatya Ang Szán Szu Csí mianmari Nobel-békedíjas politikussal találkozva kijelentette: „a vallási különbségek nem lehetnek okai a megosztottságnak és a bizalmatlanságnak”. Bangladesben rohingja menekültek csoportjával találkozott, hozzájuk intézett beszédében így fogalmazott: „Bocsánatot kérek tőletek mindazok nevében, akik üldöznek benneteket és rosszul bánnak veletek, de főleg a világ közömbössége miatt kérek tőletek bocsánatot.”

December 17-én a Vatikán által támogatott gyermekek és nevelőik köszöntötték Ferenc pápát a születésnapján. „A gyerekek öröme kincs, amiért mindent meg kell tenni, hogy örömük legyen, és meg is maradjon, mert az olyan, mint a jó föld!” – mondta az ünnepi alkalmon a Szentatya.

A pápa december 21-én a római kúria tagjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy lépjenek túl „az összeesküvések vagy a klikkek eltévelyedett és elfajult logikáján, amelyek valójában [...] rákos daganatot jelentenek, amely önmaguk körül forgáshoz [autoreferencialitás] vezet, beszűrődik az egyházi hivatalokba, különösképpen pedig az ott dolgozó emberekbe.”

December 25-én, a karácsonyi „Urbi et Orbi” áldás során Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről az emberiség mostani válsága kapcsán hangoztatta: „Kötelezzük el magunkat, hogy a világot emberibbé és igazságosabbá tesszük a ma és jövő gyermekei számára!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
eszkozei-vagyunk-tanitasnak-halaado-szentmiset-mutattak-be-maria-radio-szuletesna
Eszközei vagyunk a tanításnak – Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján

Január 16-án, a magyarországi Mária Rádió tizenkettedik születésnapján hálaadó szentmisét mutatott be a Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, aki január elseje óta a Mária Rádió műsorigazgatója.

10:18
a-papa-santiago-de-chileben-boldogok-akik-azert-dolgoznak-hogy-masoknak-oromteli-elete-legyen
A pápa Santiago de Chilében: Boldogok, akik azért dolgoznak, hogy másoknak örömteli élete legyen!

Első szentmiséjét chilei látogatása során január 16-án mutatta be a Szentatya Santiago de Chile egyik legnagyobb parkjában, az O’Higgins Parkban. Beszédében a békééért és igazságosságért folytatott kitartó munka fontosságát és az emberekhez való konkrét közelséget hangsúlyozta.

2018. január 16. kedd