Ferenc pápa fiatalokra bízta a nagypénteki római keresztút elmélkedéseinek megírását

2018. március 10. szombat 15:11

Tekintettel a közelgő, fiatalokról szóló püspöki szinódusra, Ferenc pápa fiatalokat kért fel, hogy írják meg az idei római, nagypénteken, március 30-án a Colosseumnál, a Szentatya vezetésével tartandó keresztút elmélkedéseit – közölte Greg Burke szentszéki szóvivő március 8-án.

Ferenc pápa meg akarja hallgatni a fiatalokat, ennek jele, hogy rájuk bízta az idei keresztúti elmélkedések megírását. Egy római középiskola, a Pilo Albertelli-iskola diákjai, illetve néhány egyetemista vallástanáruk, az író, újságíró Andrea Monda vezetésével őszintén írtak az elmélkedésekben az igazságosságról, a kereszt botrányáról, a biztos vonatkozási pontok kereséséről, a párbeszédről és a vigasztalásról.

Öt évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa libanoni fiatalokra bízta a Via Crucis elmélkedéseinek megírását, akik Bechara Boutros Raï maronita pátriárka vezetésével osztották meg a stációk elmélkedéseiben a közel-keleti népek aggodalmait és várakozásait.

Andrea Monda a fiatalokkal együtt olvasta el és elmélkedte át az evangéliumnak azokat a részeit, melyek a keresztútról szólnak. „Azt kértem a diákoktól, hogy legyenek önmaguk, ne arra gondoljanak, hogy teológiai szöveget kell írniuk. Ne foglalkozzanak azzal, hogy írásukat az egész világ hallja majd és a pápa előtt olvassák fel – nyilatkozott a tanár. – Képzeljék inkább oda magukat a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálembe, gondolják át, mi történt nagypénteken. A 14 elmélkedés így sokféle árnyalatot és érzelmet tükröz.”

A második stációhoz két lány együtt írt elmélkedést. Van, aki a Jézus elleni ítélet igazságtalanságát emelte ki, van, aki a kereszt botrányát és ennek a misztériumnak az érthetetlenségét. Megint mások a kereszt ellentmondásáról írtak, aminek megváltó ereje csak a hit fényében sejthető meg, de nem egy abszurd dolog, ami eltiporja az igazságosságot. Volt olyan fiatal, aki a kereszt súlya alatt eleső, majd újra felálló Jézusban már a Feltámadottat látta, aki nem engedi, hogy a halálé legyen az utolsó szó. A ruháitól megfosztott Jézust a migránsokkal azonosították, akik korunk Krisztusai, akiket mindenüktől megfosztanak, de nem veszítik el a méltóságukat, hiszen azt senkitől nem lehet elvenni. Végül pedig Jézus kereszthalálának misztériuma kapcsán azt állapították meg, hogy a halál olyasvalami, amit nem akarunk látni, kizárunk életünkből.

A fiatalok elmélkedéseiből kiolvasható üzenet az, hogy ők nem ítélkezésre és sajnálatra vágynak, hanem arra, hogy mellettük álljanak. Arra, hogy elkísérje őket Krisztus, akivel a keresztúton találkoznak; aki elbotlik és szenved, akit elhagynak, és aki képes megérteni a serdülők és fiatalok életét, akik gyakran nem találnak fogódzót ebben a világban.

Március 30-án, nagypénteken Ferenc pápa este negyed 10-től vezeti a keresztúti ájtatosságot a Colosseumnál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő