Ferenc pápa fiatalokra bízta a nagypénteki római keresztút elmélkedéseinek megírását

2018. március 10. szombat 15:11

Tekintettel a közelgő, fiatalokról szóló püspöki szinódusra, Ferenc pápa fiatalokat kért fel, hogy írják meg az idei római, nagypénteken, március 30-án a Colosseumnál, a Szentatya vezetésével tartandó keresztút elmélkedéseit – közölte Greg Burke szentszéki szóvivő március 8-án.

Ferenc pápa meg akarja hallgatni a fiatalokat, ennek jele, hogy rájuk bízta az idei keresztúti elmélkedések megírását. Egy római középiskola, a Pilo Albertelli-iskola diákjai, illetve néhány egyetemista vallástanáruk, az író, újságíró Andrea Monda vezetésével őszintén írtak az elmélkedésekben az igazságosságról, a kereszt botrányáról, a biztos vonatkozási pontok kereséséről, a párbeszédről és a vigasztalásról.

Öt évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa libanoni fiatalokra bízta a Via Crucis elmélkedéseinek megírását, akik Bechara Boutros Raï maronita pátriárka vezetésével osztották meg a stációk elmélkedéseiben a közel-keleti népek aggodalmait és várakozásait.

Andrea Monda a fiatalokkal együtt olvasta el és elmélkedte át az evangéliumnak azokat a részeit, melyek a keresztútról szólnak. „Azt kértem a diákoktól, hogy legyenek önmaguk, ne arra gondoljanak, hogy teológiai szöveget kell írniuk. Ne foglalkozzanak azzal, hogy írásukat az egész világ hallja majd és a pápa előtt olvassák fel – nyilatkozott a tanár. – Képzeljék inkább oda magukat a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálembe, gondolják át, mi történt nagypénteken. A 14 elmélkedés így sokféle árnyalatot és érzelmet tükröz.”

A második stációhoz két lány együtt írt elmélkedést. Van, aki a Jézus elleni ítélet igazságtalanságát emelte ki, van, aki a kereszt botrányát és ennek a misztériumnak az érthetetlenségét. Megint mások a kereszt ellentmondásáról írtak, aminek megváltó ereje csak a hit fényében sejthető meg, de nem egy abszurd dolog, ami eltiporja az igazságosságot. Volt olyan fiatal, aki a kereszt súlya alatt eleső, majd újra felálló Jézusban már a Feltámadottat látta, aki nem engedi, hogy a halálé legyen az utolsó szó. A ruháitól megfosztott Jézust a migránsokkal azonosították, akik korunk Krisztusai, akiket mindenüktől megfosztanak, de nem veszítik el a méltóságukat, hiszen azt senkitől nem lehet elvenni. Végül pedig Jézus kereszthalálának misztériuma kapcsán azt állapították meg, hogy a halál olyasvalami, amit nem akarunk látni, kizárunk életünkből.

A fiatalok elmélkedéseiből kiolvasható üzenet az, hogy ők nem ítélkezésre és sajnálatra vágynak, hanem arra, hogy mellettük álljanak. Arra, hogy elkísérje őket Krisztus, akivel a keresztúton találkoznak; aki elbotlik és szenved, akit elhagynak, és aki képes megérteni a serdülők és fiatalok életét, akik gyakran nem találnak fogódzót ebben a világban.

Március 30-án, nagypénteken Ferenc pápa este negyed 10-től vezeti a keresztúti ájtatosságot a Colosseumnál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle