Ferenc pápa fiatalokra bízta a nagypénteki római keresztút elmélkedéseinek megírását

2018. március 10. szombat 15:11

Tekintettel a közelgő, fiatalokról szóló püspöki szinódusra, Ferenc pápa fiatalokat kért fel, hogy írják meg az idei római, nagypénteken, március 30-án a Colosseumnál, a Szentatya vezetésével tartandó keresztút elmélkedéseit – közölte Greg Burke szentszéki szóvivő március 8-án.

Ferenc pápa meg akarja hallgatni a fiatalokat, ennek jele, hogy rájuk bízta az idei keresztúti elmélkedések megírását. Egy római középiskola, a Pilo Albertelli-iskola diákjai, illetve néhány egyetemista vallástanáruk, az író, újságíró Andrea Monda vezetésével őszintén írtak az elmélkedésekben az igazságosságról, a kereszt botrányáról, a biztos vonatkozási pontok kereséséről, a párbeszédről és a vigasztalásról.

Öt évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa libanoni fiatalokra bízta a Via Crucis elmélkedéseinek megírását, akik Bechara Boutros Raï maronita pátriárka vezetésével osztották meg a stációk elmélkedéseiben a közel-keleti népek aggodalmait és várakozásait.

Andrea Monda a fiatalokkal együtt olvasta el és elmélkedte át az evangéliumnak azokat a részeit, melyek a keresztútról szólnak. „Azt kértem a diákoktól, hogy legyenek önmaguk, ne arra gondoljanak, hogy teológiai szöveget kell írniuk. Ne foglalkozzanak azzal, hogy írásukat az egész világ hallja majd és a pápa előtt olvassák fel – nyilatkozott a tanár. – Képzeljék inkább oda magukat a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálembe, gondolják át, mi történt nagypénteken. A 14 elmélkedés így sokféle árnyalatot és érzelmet tükröz.”

A második stációhoz két lány együtt írt elmélkedést. Van, aki a Jézus elleni ítélet igazságtalanságát emelte ki, van, aki a kereszt botrányát és ennek a misztériumnak az érthetetlenségét. Megint mások a kereszt ellentmondásáról írtak, aminek megváltó ereje csak a hit fényében sejthető meg, de nem egy abszurd dolog, ami eltiporja az igazságosságot. Volt olyan fiatal, aki a kereszt súlya alatt eleső, majd újra felálló Jézusban már a Feltámadottat látta, aki nem engedi, hogy a halálé legyen az utolsó szó. A ruháitól megfosztott Jézust a migránsokkal azonosították, akik korunk Krisztusai, akiket mindenüktől megfosztanak, de nem veszítik el a méltóságukat, hiszen azt senkitől nem lehet elvenni. Végül pedig Jézus kereszthalálának misztériuma kapcsán azt állapították meg, hogy a halál olyasvalami, amit nem akarunk látni, kizárunk életünkből.

A fiatalok elmélkedéseiből kiolvasható üzenet az, hogy ők nem ítélkezésre és sajnálatra vágynak, hanem arra, hogy mellettük álljanak. Arra, hogy elkísérje őket Krisztus, akivel a keresztúton találkoznak; aki elbotlik és szenved, akit elhagynak, és aki képes megérteni a serdülők és fiatalok életét, akik gyakran nem találnak fogódzót ebben a világban.

Március 30-án, nagypénteken Ferenc pápa este negyed 10-től vezeti a keresztúti ájtatosságot a Colosseumnál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-meg-kell-tanulnunk-bizni-istenben-es-elcsendesedni-miszteriuma-elott
Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk bízni Istenben és elcsendesedni misztériuma előtt!

Június 24-én a Szentatya Keresztelő János születésének csodás körülményeiről, és annak üzenetéről elmélkedett a közös déli Mária-imádság alkalmából. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

17:41
erdo-peter-biboros-szent-adalbert-dijjal-tuntette-ki-tarlos-istvan-fopolgarmestert
Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármestert

Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia búcsúján, június 24-én. A szentmise végén a bíboros kitüntetést és pápai áldást tartalmazó oklevelet adott át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének 70. születésnapja alkalmából.

16:30