Ferenc pápa fogadta az ad limina látogatást végző orosz püspököket

2018. január 31. szerda 15:03

Az Oroszországi Föderáció katolikus püspökei január utolsó napjaiban végzik ad limina látogatásukat a Szentszéknél. Ferenc pápa január 29-én, hétfőn fogadta őket az Apostoli Palotában, ahol a helyi egyház reményeiről és kihívásairól beszélgetett velük.

Az audiencia után Paolo Pezzi moszkvai érsek, az orosz püspöki konferencia elnöke nyilatkozott a Vatican News hírügynökségnek. Elmondta, hogy nagyon jól sikerült a találkozó, valamennyi püspökre jó benyomást a pápa szívélyessége, odafigyelése és készsége, amelyet irányukban mutatott. Nagyon hosszú volt az audiencia, két órán át tartott a beszélgetés. A Szentatyát elsősorban az érdekelte, milyen a püspökök élete – személyes és lelkipásztori szinten egyaránt. Olyan kérdésekről esett szó, mint az emberekhez való közelség, a püspöki küldetés megélése Isten népéért és Isten népével együtt.

Milyen a helyzet Oroszországban és az orosz katolikus egyházban? Erre a kérdésre Pezzi érsek elmondta: az emberek helyzete a karácsonyhoz hasonlítható. Várják az Úr látogatását. Ebben az értelemben ez a nagy reménység, a nagy megújulás időszaka. Ez persze egyáltalán nem ad okot triumfalizmusra, a győzelemmel való hivalkodásra, sokkal inkább az alázatos küldetésről szól, hogy mindennap ott legyünk az emberek, főként a leginkább rászorulók mellett – magyarázta a főpásztor, aki szerint a remény légköre határozza meg a jelen időszakot.

Az elmúlt két évben – azt követően, hogy Ferenc pápa Kubában találkozott Kirill pátriárkával – erősödött a gyakorlati együttműködés a katolikus és az ortodox egyház között Oroszországban. Osztoznak az életvédelem, a függőségben szenvedők, illetve a család érdekében végzett kezdeményezésekben, amelyek nemcsak helyi szinten érintik az orosz katolikusokat és ortodoxokat, hanem a világ más országainak katolikusai is részt vesznek bennük – mondta az orosz püspöki konferencia elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 23.

Mai evangélium – 2018. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle