Ferenc pápa fogadta az ad limina látogatást végző orosz püspököket

2018. január 31. szerda, 15:03

Az Oroszországi Föderáció katolikus püspökei január utolsó napjaiban végzik ad limina látogatásukat a Szentszéknél. Ferenc pápa január 29-én, hétfőn fogadta őket az Apostoli Palotában, ahol a helyi egyház reményeiről és kihívásairól beszélgetett velük.

Az audiencia után Paolo Pezzi moszkvai érsek, az orosz püspöki konferencia elnöke nyilatkozott a Vatican News hírügynökségnek. Elmondta, hogy nagyon jól sikerült a találkozó, valamennyi püspökre jó benyomást a pápa szívélyessége, odafigyelése és készsége, amelyet irányukban mutatott. Nagyon hosszú volt az audiencia, két órán át tartott a beszélgetés. A Szentatyát elsősorban az érdekelte, milyen a püspökök élete – személyes és lelkipásztori szinten egyaránt. Olyan kérdésekről esett szó, mint az emberekhez való közelség, a püspöki küldetés megélése Isten népéért és Isten népével együtt.

Milyen a helyzet Oroszországban és az orosz katolikus egyházban? Erre a kérdésre Pezzi érsek elmondta: az emberek helyzete a karácsonyhoz hasonlítható. Várják az Úr látogatását. Ebben az értelemben ez a nagy reménység, a nagy megújulás időszaka. Ez persze egyáltalán nem ad okot triumfalizmusra, a győzelemmel való hivalkodásra, sokkal inkább az alázatos küldetésről szól, hogy mindennap ott legyünk az emberek, főként a leginkább rászorulók mellett – magyarázta a főpásztor, aki szerint a remény légköre határozza meg a jelen időszakot.

Az elmúlt két évben – azt követően, hogy Ferenc pápa Kubában találkozott Kirill pátriárkával – erősödött a gyakorlati együttműködés a katolikus és az ortodox egyház között Oroszországban. Osztoznak az életvédelem, a függőségben szenvedők, illetve a család érdekében végzett kezdeményezésekben, amelyek nemcsak helyi szinten érintik az orosz katolikusokat és ortodoxokat, hanem a világ más országainak katolikusai is részt vesznek bennük – mondta az orosz püspöki konferencia elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap