Ferenc pápa fogadta az emberkereskedelem ellen küzdő Szent Márta-csoport tagjait

2018. február 9. péntek 18:10

Február 8-án és 9-én tartotta ötödik nemzetközi ülését az emberkereskedelem ellen küzdő szervezet a Pápai Tudományos Akadémia székházában. A tanácskozás végén Ferenc pápa a Kelemen teremben fogadta a mintegy száz résztvevőt, akik a világ harminc országából érkeztek a Vatikánba.

A Szent Márta-csoport a világ minden részéről bevont rendőrségi vezetők és püspökök szövetsége. Céljuk, hogy a civil társadalommal együttműködésben felszámolják az emberkereskedelmet, és biztosítsák a lelkipásztori ellátást az áldozatok számára. Emellett megelőzési és integrációs stratégiák fejlesztésével foglalkoznak. A csoport elnevezését Ferenc pápa lakhelyéről, a vatikáni Szent Márta-házról kapta, ahol első alkalommal 2014 áprilisában tartották ülésüket.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a rabszolgaság modern formái sokkal elterjedtebbek, mint gondolnánk, szégyenszemre még a legvirágzóbb társadalmakban is jelen vannak – állapította meg beszédében a pápa. – Isten kiáltása Káinhoz: »Hol van a testvéred?«, hozzánk is szól, hogy komolyan vizsgáljuk meg a társadalom bűnrészességét a szexuális kizsákmányolás tolerálásában és bátorításában, mely férfiak, nők és védtelen gyermekek ellen irányul. Az emberkereskedelem megszüntetésére irányuló kezdeményezések, melyek közvetlen célja, hogy felszámolják a bűnhálózatokat, egyre inkább figyelembe kell hogy vegyék az ezzel összefüggő szélesebb területeket. Idetartozik például a technológia és a kommunikációs eszközök felelős használata vagy a személy- helyett profitorientált gazdasági növekedési modellek etikai hatásainak tanulmányozása.”

A Szentatya bizakodik abban, hogy a kétnapos tanácskozás jobban rávilágít arra, hogy segíteni kell e bűncselekmények áldozatait, elkísérni őket a társadalmi visszailleszkedés folyamatában és emberi méltóságuk újbóli megszilárdításában. Az Egyház hálás minden erőfeszítésükért, amellyel az isteni irgalmasság balzsamát nyújtják a szenvedőknek, mivel az az egész társadalom gyógyulásához és megújulásához visz közelebb. „Az Úr adjon nekik bölcsességet, erőt és békét ehhez a kulcsfontosságú munkához!” – búcsúzott a Szent Márta-csoport tagjaitól Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
szentmisevel-emlekezett-alapitojara-comunione-e-liberazione-mozgalom
Szentmisével emlékezett alapítójára Comunione e Liberazione mozgalom

A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban Erdő Péter bíboros prímás mutatott be emlékmisét február 23-án a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) mozgalom alapítója, Don Luigi Giussani halálának tizenharmadik évfordulóján.

13:33
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek