Ferenc pápa fogadta az emberkereskedelem ellen küzdő Szent Márta-csoport tagjait

2018. február 9. péntek, 18:10

Február 8-án és 9-én tartotta ötödik nemzetközi ülését az emberkereskedelem ellen küzdő szervezet a Pápai Tudományos Akadémia székházában. A tanácskozás végén Ferenc pápa a Kelemen teremben fogadta a mintegy száz résztvevőt, akik a világ harminc országából érkeztek a Vatikánba.

A Szent Márta-csoport a világ minden részéről bevont rendőrségi vezetők és püspökök szövetsége. Céljuk, hogy a civil társadalommal együttműködésben felszámolják az emberkereskedelmet, és biztosítsák a lelkipásztori ellátást az áldozatok számára. Emellett megelőzési és integrációs stratégiák fejlesztésével foglalkoznak. A csoport elnevezését Ferenc pápa lakhelyéről, a vatikáni Szent Márta-házról kapta, ahol első alkalommal 2014 áprilisában tartották ülésüket.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a rabszolgaság modern formái sokkal elterjedtebbek, mint gondolnánk, szégyenszemre még a legvirágzóbb társadalmakban is jelen vannak – állapította meg beszédében a pápa. – Isten kiáltása Káinhoz: »Hol van a testvéred?«, hozzánk is szól, hogy komolyan vizsgáljuk meg a társadalom bűnrészességét a szexuális kizsákmányolás tolerálásában és bátorításában, mely férfiak, nők és védtelen gyermekek ellen irányul. Az emberkereskedelem megszüntetésére irányuló kezdeményezések, melyek közvetlen célja, hogy felszámolják a bűnhálózatokat, egyre inkább figyelembe kell hogy vegyék az ezzel összefüggő szélesebb területeket. Idetartozik például a technológia és a kommunikációs eszközök felelős használata vagy a személy- helyett profitorientált gazdasági növekedési modellek etikai hatásainak tanulmányozása.”

A Szentatya bizakodik abban, hogy a kétnapos tanácskozás jobban rávilágít arra, hogy segíteni kell e bűncselekmények áldozatait, elkísérni őket a társadalmi visszailleszkedés folyamatában és emberi méltóságuk újbóli megszilárdításában. Az Egyház hálás minden erőfeszítésükért, amellyel az isteni irgalmasság balzsamát nyújtják a szenvedőknek, mivel az az egész társadalom gyógyulásához és megújulásához visz közelebb. „Az Úr adjon nekik bölcsességet, erőt és békét ehhez a kulcsfontosságú munkához!” – búcsúzott a Szent Márta-csoport tagjaitól Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda