Ferenc pápa fogadta az Európai Kerékpáros Szövetség éves közgyűlésének képviselőit

2019. március 12., kedd | 9:47

Ferenc pápa március 9-én, szombaton délben az Apostoli Palota Kelemen termében találkozott a nemzetközi sportszövetség 32. közgyűlésének résztvevőivel.

Az Európa és Afrika Rómában találkozik címmel megszervezett tanácskozást, amelyen az európai és az afrikai nemzeti kerékpáros szövetségek képviselői vesznek részt, március 10-én tartották az olasz fővárosban, a pápa előző napon fogadta a résztvevőket. A Szentatya beszédében az Egyház és a sport kapcsolatáról, a sportban rejlő erényekről szólt.

Az Egyház és a sport kapcsolata, amely hosszú múltra tekint vissza, az idők során megszilárdult – fogalmazott a pápa. A sport nagy segítséget jelent az ember fejlődésében, mert arra ösztönöz, hogy a legjobbat hozza ki magából egy cél érdekében, és kitartásra, áldozatvállalásra, lemondásra nevel. A sport továbbá arra is megtanít, hogy ne adjuk fel, és határozottan kezdjük újra egy vereség vagy baleset után. A sport alkalom arra, hogy a sportoló lelkesen kifejezésre juttassa az életörömöt és a jogos elégedettséget egy elért célt követően.

A pápa utalt rá, hogy a sport és különösen is a kerékpározás fényt vet egyes erényekre, mint a fáradtság elviselése, a bátorság, a feddhetetlenség, az önzetlenség és a csapatszellem. Az életben is szükség van ezeknek a tulajdonságoknak az ápolására, hogy segítsük a lemaradottakat és a rászorulókat céljaik elérésében. Számos sportoló és kerékpáros példakép a sportban és az életben is. Rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy mindenkinek, elsősorban a fiataloknak közvetítsék az élet pozitív értékeit és a vágyat, hogy az életet magasrendű és nemes célokért éljék.

Fontos, hogy azok, akik bármilyen formában és szinten sportolnak, ezt a tevékenységet mindig az ember átfogó fejlődésének és önmegvalósításának jegyében végezzék. Amikor ezzel szemben a sport öncélúvá válik, és az ember mások érdekeinek – mint a presztízs és a haszon – eszközévé válik, akkor olyan zavar keletkezik, amely beszennyezi a sportot. A pápa itt utalt a doppingra, a becstelenségre, az önmagunk és ellenfeleink tiszteletének hiányára, a korrupcióra.

Beszéde végén Ferenc pápa szólt a kerékpározásban megjelenő új szakágakról, amelyek az új nemzedékek körében népszerűek, és amelyek ellenállást válthatnak ki és kihívást jelenthetnek a hagyományosabb sportágak számára. Segítséget nyújthat a kérdésben az Egyház, amely elkötelezetten vállalta, hogy meghallgatja a fiatalokat, szívében hordozza várakozásaikat és vágyukat az önmegvalósításra. Az új nemzedékek mellett kell állni anélkül, hogy szem elől vesztenénk az egészséges hagyományokat és a népi kultúrát, amelyek a világ számos országában kapcsolódnak a kerékpározáshoz és bajnokaihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: Ferenc pápa, sport
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd