Ferenc pápa fogadta a függőségekkel foglalkozó vatikáni konferencia résztvevőit

2018. december 3. hétfő 09:54

„Drogok és függőségek – az átfogó emberi fejlődés akadályai” címmel tartottak nemzetközi konferenciát a Vatikánban november 29. és december 1. között. A tanácskozás végén a résztvevőket fogadta Ferenc pápa.

A kábítószer-függőség mellett a konferencia foglalkozott a szerencsejáték, az internet okozta pszichológiai rabszolgaság, a pornográfia és a szexfüggőség témájával. Olyan szövevényes háló ez, amelybe az ember a gyengeség, a depresszió pillanatában könnyen beleeshet. Ezt a hálót azonban fel lehet számolni – mondta Segundo Tejado Muñoz prelátus, a konferenciát szervező Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma titkárhelyettese.

Ferenc pápa a tanácskozás résztvevőinek mondott beszédében rámutatott, hogy a régi és az újfajta függőségek aggasztó jelenségéhez kapcsolódó problémák kapcsán el kell gondolkodni a jelenlegi társadalmi és kulturális folyamatokról és azokról a kóros elváltozásokról, amelyek a szekularizált kulturális légkörből fakadnak. Ezt a légkört a fogyasztói kapitalizmus, az önelégültség, az értékvesztés, az egzisztenciális kiüresedés, a kötődések és a kapcsolatok ideiglenessége jellemzi. A kábítószer-függőség társadalmunk nyílt sebe. Az emberek áldozatokká válnak, akik elveszítik szabadságukat.

Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy szembeszálljunk a kábítószer-termelés, -feldolgozás és -terjesztés ellen az egész világon. A kormányok kötelessége és feladata, hogy bátran szembenézzenek e halált hozó kereskedőkkel – mutatott rá Ferenc pápa. A virtuális tér egyre veszélyesebbé válik: egyes internetes oldalakon a fiatalokat olyan rabszolgaságba édesgetik bele, amelyből nehéz kiszabadulni, és amely az életcél elvesztéséhez, és előfordul, hogy magának az életnek az elvesztéséhez vezet. Ennek láttán az Egyház sürgető feladatának érzi, hogy a mai világban egy olyan humanizmust hozzon létre, amely visszaállítja az embert a társadalmi, a gazdasági és a kulturális diskurzus középpontjába. Ennek a humanizmusnak az alapja az irgalmasság evangéliuma. Ebből kiindulva találnak Jézus tanítványai ösztönzést arra, hogy valóban hatékony pasztorális akciótervet alakítsanak ki a különböző függőségekhez kötődő szenvedések enyhítésére, a betegek gondozására és gyógyítására.

Az Egyház a polgári, a nevelési, a nemzeti és nemzetközi intézményekkel együtt a világ minden részén elkötelezetten küzd a függőségek terjedése ellen. Aktívan munkálkodik a megelőzés, a gondozás, a rehabilitáció és a társadalomba való újraintegrálás területén, hogy visszaadja a méltóságát azoknak, akiktől elvették azt. Összehangolt cselekvésre van szükség, amelybe minden érintett szereplőt bevonnak, hogy megvalósulhassanak az egészségre, a családtámogatásra és elsősorban a nevelésre irányuló szociális programok. A pápa csatlakozott a konferencián megfogalmazott tervhez, hogy szélesebb körű együttműködést alakítsanak ki a kábítószerellenes politika terén. Nem elszigetelt politikai intézkedésekre van szükség, mert ez egy emberi és társadalmi probléma, tehát mindent össze kell hangolni. Ezt szolidaritási hálózat létrehozásával lehet megteremteni, valamint azáltal, hogy a függőségektől szenvedő emberek mellé állnak.

Végül Ferenc pápa arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy saját területükön folytassák munkájukat azok támogatásáért, akiknek sikerült kiszabadulniuk a függőségek hálójából. Ezeknek az embereknek további segítségre és kísérésre van szükségük mindenki részéről. Csak így lehet enyhíteni sok bajban levő testvérünk szenvedését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle