Ferenc pápa fogadta a római Alfonsiana Akadémia tanárait és diákjait

2019. február 9., szombat | 19:17

A Szentatya február 9-én, szombaton találkozott a Pápai Szent Alfonz Akadémia képviselőivel a Vatikánban.

A Pápai Szent Alfonz Akadémia létrehozásának 70. évfordulója alkalmából a Szentatya arra hívta az intézmény tagjait, hogy tekintsenek előre, és nyerjék vissza missziós lelkesedésüket, valamint tervezzenek bátor lépéseket annak érdekében, hogy eleget tegyenek Isten népe várakozásainak. „Az egyetemek és az egyházi fakultások legyenek egy olyan Egyház példái, amely halad előre, hogy széles körű párbeszédet folytasson. Ma az egyházi és akadémiai intézményeknek a világ minden részéről együtt kell működniük, hogy megfelelő és valószerű megoldáslehetőségeket kínáljanak fel az emberiséget korunkban sújtó problémákra.”

Ferenc pápa beszédében óva intett a túlzott idealizációtól, melynek elkerüléséhez közel kell állni az egyének és a családok mindennapi helyzeteihez. „Ezt a világot nem elítélni kell, hanem irgalommal gyógyítani és felszabadítani, Krisztus tetteit követve” – hangsúlyozta a pápa, és arra biztatott, hogy az erkölcsteológia tanítása a legmagasabb evangéliumi értékekből nyerjen ösztönzést, így például a szeretetből; továbbá meg kell szabadulnia a bűn és a halál törvényétől, és ez a szabadság sosem jelenthet közömbösséget a rászorulók iránt.

A világnak túl kell lépnie a részleges érdekeken, közösen kell szembenéznünk az új és komoly társadalmi kihívásokkal, mint például a versengés logikájának növekvő dominanciája, az erősebb törvénye, a személy figyelembe vételének hiánya; a személyé, akit eldobható fogyasztási cikk szintjére alacsonyítanak – figyelmeztetett Ferenc pápa. Rámutatott az ökológiai válságra – a Föld kiáltásának nevezve azt. A Földet megerőszakolta és megsebezte az önző kizsákmányolás, fogalmazott a pápa. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a kiengesztelést elősegítő szolgálat során soha senki sem vádolja önmagát azzal, hogy visszaélt a természettel, a Földdel, a teremtett világgal.

Még nem ébredtünk tudatára ennek a bűnnek. Ez a ti munkátok, hogy az embereket ennek tudatára ébresszétek! – mutatott rá a Szentatya a vatikáni audiencián. – Az erkölcsteológiának vállalnia kell, hogy a népeket meggyőzően buzdítsa, fordítsanak gondot közös otthonunkra. Ugyanilyen közös elkötelezettségre van szükség az előrehaladott biomedikai kutatásban. Az erkölcs kutatása tegyen tanúságot az élet feltétel nélküli értékéről, és erősítse meg újra, hogy magunkra kell vállalnunk a leggyengébbek és a legvédtelenebbek életének védelmét a szolidaritás és a bizalom szellemében.

Végül Ferenc pápa annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Alfonsiana egyetem továbbra is elkötelezi magát egy olyan erkölcsteológia mellett, amely nem habozik „bepiszkítani” a kezét konkrét problémákkal, különösen is azoknak a törékenysége és szenvedése láttán, akiknek fenyegetett a jövője. „Ezt valósítsátok meg azáltal, hogy valós tanúságot tesztek arról, hogy Krisztus az út, az igazság és az élet” – biztatta a felsőoktatási intézmény képviselőit a Szentatya.

* * *

A Pápai Szent Alfonz Akadémiát a redemptoristák alapították 1949-ben Liguori Szent Alfonz, az erkölcsteológusok védőszentje szellemében. Az egyetem papoknak, szerzeteseknek és szerzetesnőknek nyújt tudományos képzést. 1960 óta a Pápai Lateráni Egyetem teológia fakultásának része.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle