Ferenc pápa imaszándéka januárban

Ferenc pápa – 2017. január 5., csütörtök | 19:45

Ferenc pápa 2017 januárjától kezdve minden hónapra csak egy imaszándékot jelöl ki, amelyhez rendkívüli esetekben egy-egy további imaszándékot fog megfogalmazni.


Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka találkozója
2016. február 12-én Havannában

A januári imaszándék, a keresztények egységéért végzett hagyományos januári imahét szellemének megfelelően, az egyház teljes egységéért végzendő imádság: Hogy minden keresztény az Úr tanítását hűségesen követve mozdítsa elő az imádság és a testvéri szeretet által az egyház teljes közösségének helyreállítását, és járuljon hozzá az emberiség mai kihívásainak megválaszolásához.

Jézus az utolsó vacsorán buzgón imádkozott Atyjához tanítványainak egységéért: „Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi.” (Jn 17,11)

A II. vatikáni zsinat azt tanítja, hogy a különböző keresztény felekezetek egységére irányuló törekvés a Szentlélek sugalmazására indult meg és fejlődött ki a keresztények között. Ezt a törekvést nevezik ökumenikus mozgalomnak. Ez a nem keresztény országokban működő protestáns misszionáriusoktól indult és terjedt el a legtöbb keresztény felekezet körében, a II. vatikáni zsinattól kezdve pedig a katolikus egyház is teljes erővel törekszik e mozgalom előmozdítására.

A keresztények gyakran megtapasztalták ugyanis, hogy megosztottságuk mennyire gátolja az evangélium terjedését a világon, és mennyire akadályozza a krisztusi szeretet egyetemes kiáradását a társadalomban. Minthogy a szakadások nagy része évszázadokkal ezelőtt kezdődött, és azóta folyamatosan mélyült, az egység helyreállítása sem valósulhat meg máról holnapra. Fokozatosan kell közelednünk egymáshoz: örüljünk annak, amiben már egyek vagyunk, és lépésről lépésre kell lebontani az akadályokat, hogy az evangélium szerint megújulva újra egy szívvel, egy lélekkel és egy hanggal hirdethessük az Isten szeretetét és mozdíthassuk elő az egész emberiség egységét.

A közös meggyőződés indítja a keresztényeket arra, hogy Jézus Krisztus szeretetével forduljanak minden emberhez, különösen a szegényekhez és a rászorulókhoz, hogy így egyre inkább a szolidaritás, egymás kölcsönös segítése, a párbeszéd és a befogadás jellemezze az emberiség nagy családját.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: La Repubblica.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria