Ferenc pápa ismét megerősítette: Nem gond, ha az anyukák a Sixtus-kápolnában szoptatnak

2018. január 11. csütörtök 18:50

Vasárnap, január 7-én tartották a szokásos éves keresztelőt a Sixtus-kápolnában, melyen Ferenc pápa újra bátorította az anyukákat: ha szükségesnek látják, nyugodtan szoptassák meg kisbabáikat, akár a vatikáni kápolnában is.


Egy La Stampa-interjúban 2013 decemberében Ferenc pápa elmesélt egy esetet, amikor egy anyukát, akinek a kisbabája sírdogált, arra biztatott, hogy adjon neki enni, de az anyuka szégyellt volna nyilvános helyen, ráadásul a pápa jelenlétében szoptatni. A Szentatya a szoptatást az emberiség táplálásával állította párhuzamba:

„Elképedve olvastam a statisztikát arról, hogy naponta tízezer gyerek hal éhen a világon. Milliónyi gyermek van, akik sírnak az éhségtől. A múltkori szerdai kihallgatáson láttam egy fiatal anyukát, karján egy pár hónapos csecsemővel. Amikor elmentem előttük, a kicsi nagyon sírt. Az anyuka simogatta. Mondtam neki: Asszonyom, úgy tűnik, a kicsi éhes. Azt válaszolta: Igen, itt lenne az ideje, hogy… Rászóltam: De hát adjon neki enni, kérem! Zavarban volt, nem akarta megszoptatni nyilvánosan, miközben épp ott megy el a pápa. Ez az, amit az egész emberiségnek szeretnék mondani: Adjatok enni! Annak az asszonynak volt teje a gyermeke számára, a világon elegendő ételünk van, hogy mindenki jóllakjon. Ha együttműködünk a humanitárius szervezetekkel, és sikerülne elérnünk mindenki egyetértését abban, hogy nem tékozoljuk el az ételt, hanem eljuttatjuk a rászorulóknak, akkor nagyban hozzájárulnak a világméretű éhezés tragédiájának megoldásához. Szeretném megismételni az egész emberiségnek azt, amit annak az anyukának mondtam: Adjatok enni az éhezőknek! Az Úr születésének reménye és gyengédsége rázzon fel minket közömbösségünkből!”

2014 januárjában szintén bátorította az anyukákat a Sixtus-kápolnában, ne érezzék kínosan magukat, ha a szertartás alatt meg kell szoptatni a kisbabájukat. Azt mondta, a legszebb kórus az, ha a kicsik zajonganak, és amelyikük azért sír, mert éhes, azon nyugodtan segítsen az anyukája – hisz a kisbabák itt „a legfontosabb emberek”.

2015 januárjában ismét a Sixtus-kápolnában keresztelt a pápa, ezúttal 33 kisbabát. Biztatta a jelenlévő anyukákat, hogy adjanak tejet a kicsiknek, akár ott helyben, szoptassák meg őket, ne aggódjanak – mondta, eltérve az előre megírt beszédétől. Ferenc pápa arra kérte a szülőket, gondoljanak a szegény sorsú édesanyákra szerte a világon: „Köszönjük meg az Úrnak a tej ajándékát, és imádkozzunk azokért az édesanyákért, akik nem tudnak enni adni gyerekeiknek”.

2017 januárjában, ahogy egyre hangosabb lett a sírás a Sixtus-kápolnában, a pápa tréfálkozva megjegyezte: a koncert elkezdődött. Megértően sorolta a kicsik okait a sírásra: hogy szokatlan helyen vannak, hogy korán kellett kelni, vagy csak mert a többiek is sírnak. Jézus is pont ezt tette – mondta Ferenc pápa, és hozzáfűzte: szeret arra gondolni, hogy Jézus első beszéde a jászolból hallatszódó sírdogálása volt. És ha az éhség miatt sír egy kisbaba, etessék meg nyugodtan, mint ahogy Mária is megszoptatta a gyermek Jézust.

2018 januárjában a Vatikán világi munkatársainak 34 gyermekét keresztelte a Szentatya Michelangelo freskói alatt a Sixtus-kápolnában. A 16 kisfiú és a 18 kislány gőgicsélése és sírdogálása bölcsődei hangulatot kölcsönzött a 16. századi épületnek. „A kisbabáknak megvan a maguk dialektusa. Ha egy elkezd sírni, a többiek is rázendítenek, mint egy zenekar” – mondta, majd hozzátette: ha azért kezdenek bele a kicsik a koncertbe, mert éhesek, bátran etessék meg őket, hisz az is a szeretet egy nyelve.


Molnár-C. Pál szoptató Madonnája

Többek között Margaret Miles művészettörténész vizsgálta a folyamatot, melynek során a reneszánsz után a művészetből fokozatosan eltűnt a szoptató Madonna alakja, korábban a szépség megtestesítője. Molnár-C. Pál egyik Madonnája útközben megpihenve szoptatja a kisdedet, József a háttérbe húzódva vigyáz rájuk.

Forrás: USCatholic.org

Fotó: Merényi Zita; News.va

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap