Ferenc pápa ismét megerősítette: Nem gond, ha az anyukák a Sixtus-kápolnában szoptatnak

2018. január 11. csütörtök 18:50

Vasárnap, január 7-én tartották a szokásos éves keresztelőt a Sixtus-kápolnában, melyen Ferenc pápa újra bátorította az anyukákat: ha szükségesnek látják, nyugodtan szoptassák meg kisbabáikat, akár a vatikáni kápolnában is.


Egy La Stampa-interjúban 2013 decemberében Ferenc pápa elmesélt egy esetet, amikor egy anyukát, akinek a kisbabája sírdogált, arra biztatott, hogy adjon neki enni, de az anyuka szégyellt volna nyilvános helyen, ráadásul a pápa jelenlétében szoptatni. A Szentatya a szoptatást az emberiség táplálásával állította párhuzamba:

„Elképedve olvastam a statisztikát arról, hogy naponta tízezer gyerek hal éhen a világon. Milliónyi gyermek van, akik sírnak az éhségtől. A múltkori szerdai kihallgatáson láttam egy fiatal anyukát, karján egy pár hónapos csecsemővel. Amikor elmentem előttük, a kicsi nagyon sírt. Az anyuka simogatta. Mondtam neki: Asszonyom, úgy tűnik, a kicsi éhes. Azt válaszolta: Igen, itt lenne az ideje, hogy… Rászóltam: De hát adjon neki enni, kérem! Zavarban volt, nem akarta megszoptatni nyilvánosan, miközben épp ott megy el a pápa. Ez az, amit az egész emberiségnek szeretnék mondani: Adjatok enni! Annak az asszonynak volt teje a gyermeke számára, a világon elegendő ételünk van, hogy mindenki jóllakjon. Ha együttműködünk a humanitárius szervezetekkel, és sikerülne elérnünk mindenki egyetértését abban, hogy nem tékozoljuk el az ételt, hanem eljuttatjuk a rászorulóknak, akkor nagyban hozzájárulnak a világméretű éhezés tragédiájának megoldásához. Szeretném megismételni az egész emberiségnek azt, amit annak az anyukának mondtam: Adjatok enni az éhezőknek! Az Úr születésének reménye és gyengédsége rázzon fel minket közömbösségünkből!”

2014 januárjában szintén bátorította az anyukákat a Sixtus-kápolnában, ne érezzék kínosan magukat, ha a szertartás alatt meg kell szoptatni a kisbabájukat. Azt mondta, a legszebb kórus az, ha a kicsik zajonganak, és amelyikük azért sír, mert éhes, azon nyugodtan segítsen az anyukája – hisz a kisbabák itt „a legfontosabb emberek”.

2015 januárjában ismét a Sixtus-kápolnában keresztelt a pápa, ezúttal 33 kisbabát. Biztatta a jelenlévő anyukákat, hogy adjanak tejet a kicsiknek, akár ott helyben, szoptassák meg őket, ne aggódjanak – mondta, eltérve az előre megírt beszédétől. Ferenc pápa arra kérte a szülőket, gondoljanak a szegény sorsú édesanyákra szerte a világon: „Köszönjük meg az Úrnak a tej ajándékát, és imádkozzunk azokért az édesanyákért, akik nem tudnak enni adni gyerekeiknek”.

2017 januárjában, ahogy egyre hangosabb lett a sírás a Sixtus-kápolnában, a pápa tréfálkozva megjegyezte: a koncert elkezdődött. Megértően sorolta a kicsik okait a sírásra: hogy szokatlan helyen vannak, hogy korán kellett kelni, vagy csak mert a többiek is sírnak. Jézus is pont ezt tette – mondta Ferenc pápa, és hozzáfűzte: szeret arra gondolni, hogy Jézus első beszéde a jászolból hallatszódó sírdogálása volt. És ha az éhség miatt sír egy kisbaba, etessék meg nyugodtan, mint ahogy Mária is megszoptatta a gyermek Jézust.

2018 januárjában a Vatikán világi munkatársainak 34 gyermekét keresztelte a Szentatya Michelangelo freskói alatt a Sixtus-kápolnában. A 16 kisfiú és a 18 kislány gőgicsélése és sírdogálása bölcsődei hangulatot kölcsönzött a 16. századi épületnek. „A kisbabáknak megvan a maguk dialektusa. Ha egy elkezd sírni, a többiek is rázendítenek, mint egy zenekar” – mondta, majd hozzátette: ha azért kezdenek bele a kicsik a koncertbe, mert éhesek, bátran etessék meg őket, hisz az is a szeretet egy nyelve.


Molnár-C. Pál szoptató Madonnája

Többek között Margaret Miles művészettörténész vizsgálta a folyamatot, melynek során a reneszánsz után a művészetből fokozatosan eltűnt a szoptató Madonna alakja, korábban a szépség megtestesítője. Molnár-C. Pál egyik Madonnája útközben megpihenve szoptatja a kisdedet, József a háttérbe húzódva vigyáz rájuk.

Forrás: USCatholic.org

Fotó: Merényi Zita; News.va

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle