Ferenc pápa: Karácsonykor nem a karácsonyfa születik

2018. december 3., hétfő | 16:01

Az advent kiváltságos idő a lélek megtisztítására – hangzott el Ferenc pápa homíliájában december 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A Szentatya hétfő reggeli homíliájának elején – a Máté evangéliumában olvasható történet alapján – kiemelte: a kafarnaumi százados Jézushoz járulva nagy hittel és alázattal kérte szolgája meggyógyítását. Ma is megtörténhet, hogy „hozzászokunk a hithez”, elfeledve annak elevenségét – figyelmeztetett Ferenc pápa. Hozzátette: amikor a hit szokássá válik, elveszíthetjük annak erejét.

Meg kell tisztítani az emlékezetet! – hangsúlyozta a pápa. – Jól jegyezzük meg, hogy karácsonykor nem a karácsonyfa születik – ami önmagában szép jel –, hanem az Isten Fia. Megszületik az Úr, megszületik a Megváltó, aki eljött a megváltásunkra. Ferenc pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig fennáll annak veszélye, hogy elvilágiasítjuk a karácsonyt. Amikor az ünnep, mely szemlélődésre indít, kezd világias ünneppé válni, amikor jönnek a kiadások, az ajándékok, de az Úr elmarad, elfelejtjük. „Az advent megtisztítja az emlékezetet, az elmúlt időt” – állapította meg a pápa.

Az advent megtisztítja a reménységünket is, és segít, hogy felkészüljünk az Úrral való végleges találkozásra – tette hozzá a Szentatya. – „Mert az Úr, aki már eljött, visszatér, újból eljön! Visszatér, hogy megkérdezze tőlünk: Hogyan alakult az életed? – mert ez személyes találkozás lesz az Úrral, akivel ma az Eucharisztiában találkozunk. Ilyen személyes találkozásunk nem lesz a kétezer évvel ezelőtti karácsonnyal, aminek emlékét őrizzük. Ám amikor majd eljön az Úr, akkor személyesen találkozunk vele. Meg kell tisztítani a reménységünket!”

Ferenc pápa arra buzdított, hogy ápoljuk a hit hétköznapi dimenzióit, az aggodalmak és a sok elfoglaltság közepette őrizzük a „belső házat”. „A mi Istenünk ugyanis a meglepetések Istene, és nekünk, keresztényeknek mindennap észre kell vennünk a mennyei Atya jeleit, melyekkel ő a mában hozzánk szól.”

Az adventi idő harmadik dimenziója a virrasztás megtisztítása – hangzott el a pápa reggeli homíliájában. – A virrasztás és az imádság az advent két szava. „Az Úr eljött a történelem során Betlehemben, eljön újból majd a világ végén, és mindannyiunk élete végén is. De mindennap eljön ő, minden pillanatban; eljön a szívünkben, a Szentlélek ihletésével” – zárta elmélkedését a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle