Ferenc pápa: A keresztény ember örömöt lélegzik

2018. május 28. hétfő 16:10

Legyünk az öröm és a béke emberei, és ne engedjük, hogy érdekek foglyaivá váljunk! – így szólt Ferenc pápa felhívása, amely május 28-án hangzott el a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában.

Az öröm a keresztény ember lélegzete. Az igazi béke adta öröm nem csal meg, miként a mai kultúra kínálata, mely ezernyi dolgot talál ki, hogy szórakoztasson bennünket, hogy végeérhetetlen életöröm-darabkákkal lásson el. Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén kiemelte: a keresztények egyik megkülönböztető jegye az öröm – minden próbatétel és nehézség ellenére.

Homíliájában a pápa a Márk-evangélium napi szövegéből indult ki, amely a gazdag ifjú történetét mondja el. Az ifjúnak nagy vagyona volt, ezért nem tudott lemondani saját érdekeiről. A Szentatya ennek kapcsán jegyezte meg, hogy az igazi keresztény nem lehet sötét ábrázatú, sem szomorú. Az öröm emberét az jellemzi, hogy a béke és a vigasztalás embere. A nem örömteli keresztény nem jó keresztény – vélekedett Ferenc pápa. – A keresztény ember lélegzete, kifejezési módja az öröm. Nem az az öröm, amit adnak-vesznek, de az sem, amit erőből teremtenek meg, mert az öröm a Szentlélek gyümölcse. Aki megörvendezteti az ember szívét, maga a Szentlélek.

Az erős szikla, amire a keresztény öröm épül, az emlékezet – mutatott rá a pápa. – Nem feledhetjük el, amit az Úr tett velünk, amikor egy új életre újjáteremtett minket. Annak a reményét sem feledhetjük, ami ránk vár. Az emlékezet és reménység teszi lehetővé, hogy a keresztény ember örömben éljen, tudva, hogy ennek az örömnek első lépése a béke. Az öröm nem nevetéssel teli élet. Az öröm nem szórakoztat – mást tesz. A keresztény öröm a béke – hangsúlyozta Ferenc pápa. – A béke a gyökerekben rejlik, a szív békéje, amit egyedül csak Isten adhat meg nekünk. Nem könnyű megőrizni ezt az örömet.

A mai világ sajnos megelégszik a nem örömteli kultúrával – folytatta a Szentatya. – Ebben a kultúrában egy sereg dolgot kitalálnak, hogy elszórakoztassanak bennünket megannyi életöröm-darakával, melyek nem elégítik ki a vágyainkat. Az örömet ugyanis nem lehet boltban venni, mert a Szentlélek ajándéka, amely tovább él a zavar és a próbatétel pillanataiban is. Van jóféle nyugtalanság, és van, ami nem jó. Ez utóbbi mindenfelé biztonságot keres, hogy örömet találjon – bárhol is. Az evangéliumi gazdag ifjú attól félt, hogy ha elhagyja mindenét, nem marad boldog. Az öröm és a megvigasztalódás a mi keresztény lélegzetünk – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
hinni-jo-nagyszulok-bucsuja-matraverebely-szentkuton
Hinni jó – Nagyszülők búcsúja Mátraverebély-Szentkúton

Szent Anna és Szent Joachim ünnepéhez kapcsolódva a nagyszülőket várták július 22-én Mátraverebély-Szentkútra. A búcsús sokaság Varga László püspökkel ünnepelt.

11:48
-amig-az-urnak-szuksege-lesz-ram-beszelgetes-az-aranymises-ruppert-jozseffel
„Amíg az Úrnak szüksége lesz rám” – Beszélgetés az aranymisés Ruppert Józseffel

Ruppert József piaristát kérdeztük hivatásáról, pályájáról,

2018. július 22. vasárnap