Ferenc pápa: A keresztény ember örömöt lélegzik

2018. május 28. hétfő, 16:10

Legyünk az öröm és a béke emberei, és ne engedjük, hogy érdekek foglyaivá váljunk! – így szólt Ferenc pápa felhívása, amely május 28-án hangzott el a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában.

Az öröm a keresztény ember lélegzete. Az igazi béke adta öröm nem csal meg, miként a mai kultúra kínálata, mely ezernyi dolgot talál ki, hogy szórakoztasson bennünket, hogy végeérhetetlen életöröm-darabkákkal lásson el. Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén kiemelte: a keresztények egyik megkülönböztető jegye az öröm – minden próbatétel és nehézség ellenére.

Homíliájában a pápa a Márk-evangélium napi szövegéből indult ki, amely a gazdag ifjú történetét mondja el. Az ifjúnak nagy vagyona volt, ezért nem tudott lemondani saját érdekeiről. A Szentatya ennek kapcsán jegyezte meg, hogy az igazi keresztény nem lehet sötét ábrázatú, sem szomorú. Az öröm emberét az jellemzi, hogy a béke és a vigasztalás embere. A nem örömteli keresztény nem jó keresztény – vélekedett Ferenc pápa. – A keresztény ember lélegzete, kifejezési módja az öröm. Nem az az öröm, amit adnak-vesznek, de az sem, amit erőből teremtenek meg, mert az öröm a Szentlélek gyümölcse. Aki megörvendezteti az ember szívét, maga a Szentlélek.

Az erős szikla, amire a keresztény öröm épül, az emlékezet – mutatott rá a pápa. – Nem feledhetjük el, amit az Úr tett velünk, amikor egy új életre újjáteremtett minket. Annak a reményét sem feledhetjük, ami ránk vár. Az emlékezet és reménység teszi lehetővé, hogy a keresztény ember örömben éljen, tudva, hogy ennek az örömnek első lépése a béke. Az öröm nem nevetéssel teli élet. Az öröm nem szórakoztat – mást tesz. A keresztény öröm a béke – hangsúlyozta Ferenc pápa. – A béke a gyökerekben rejlik, a szív békéje, amit egyedül csak Isten adhat meg nekünk. Nem könnyű megőrizni ezt az örömet.

A mai világ sajnos megelégszik a nem örömteli kultúrával – folytatta a Szentatya. – Ebben a kultúrában egy sereg dolgot kitalálnak, hogy elszórakoztassanak bennünket megannyi életöröm-darakával, melyek nem elégítik ki a vágyainkat. Az örömet ugyanis nem lehet boltban venni, mert a Szentlélek ajándéka, amely tovább él a zavar és a próbatétel pillanataiban is. Van jóféle nyugtalanság, és van, ami nem jó. Ez utóbbi mindenfelé biztonságot keres, hogy örömet találjon – bárhol is. Az evangéliumi gazdag ifjú attól félt, hogy ha elhagyja mindenét, nem marad boldog. Az öröm és a megvigasztalódás a mi keresztény lélegzetünk – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd