Ferenc pápa: A keresztény legyen dörzsölt, szimatolja meg a korrupciót!

2017. november 10. péntek 15:14

Egy hétköznapi korrupciós ügyről szól Lukács evangéliumának mai szakasza (Lk 16,1–8) a hűtlen intéző alakján keresztül, aki elherdálja gazdája vagyonát. Ferenc pápa november 10-én a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén a korrupcióról és a keresztények furfangosságáról beszélt.

A hűtlen intéző, amikor leleplezik, ahelyett hogy becsületes munkát keresne magának, tovább lop a többiek bűnrészességével: egy valódi korrupciós érdekszövetség ez – mutatott rá a Szentatya.

Nagy hatalmuk van ám ezeknek az embereknek! Amikor korrupciós érdekszövetségeket kötnek, nagy hatalmúak, szinte maffiózókként viselkednek. Ilyen a történelem. Ez azonban nem mese, nem olyan történet, amit a régi történeti könyvek lapjain kell keresnünk: ezzel mindennap találkozunk az újságokban, mindennap. Ez történik ma is, főleg azokkal, akik a nép javait hivatottak igazgatni, nem a sajátjukat, mert ez az intéző mások javait igazgatta, nem a sajátját. Saját javaival senki nem korrupt, azokat védi – magyarázta a pápa.

Jézus azt a következtetést vonja le ebből a példabeszédből, hogy a „világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál”. Korruptabbak, s ezt a romlottságot, ravaszságot udvariasan, selyemkesztyűsen viszik előre. De vajon létezik-e keresztény ravaszság? – tette föl a kérdést Ferenc pápa, majd így folytatta: Ha ezek ravaszabbak a keresztényeknél – nem fogok keresztényeket mondani, mert sok korrupt kereszténynek vallja magát –, ha ezek ravaszabbak Jézus híveinél, akkor kérdezem én: Van-e keresztény ravaszság? Hogyan viselkedjenek azok, akik Jézust akarják követni, de nem akarják rosszul végezni, hogy élve falják fel – ahogy édesanyám szokta mondani: nyersen falják fel – őket a többiek? Milyen a keresztény furfang, ami nem bűn, hanem arra szolgál, hogy előrevigyem az Úr szolgálatát és segítsem a többieket? Létezik keresztény dörzsöltség?

Igen – hangzott a pápa válasza. – Van egyfajta keresztény szimat, ami segít előrehaladni anélkül, hogy beleesnénk a korrupció érdekszövetségébe. Az evangéliumban Jézus megjelöl néhány ellenpontot, amikor például azokról a keresztényekről beszél, akik bárányok a farkasok között, vagy hogy legyenek ravaszak, mint a kígyó, és szelídek, mint a galamb. Akkor tehát mi a teendő? Három magatartásformát kell követni: az első az egészséges bizalmatlanság, amikor óvatosak vagyunk azzal, aki túl sokat ígér, túl sokat beszél, aki azt mondja: „Fektess be a bankomba, és én kétszeres kamatot adok neked.” A második magatartás a megfontolás az ördög csábításaival szemben, aki ismeri gyengeségeinket.

Végül pedig az imádság: imádkozzunk ma azért, hogy az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, és ravasz keresztények legyünk, hogy meglegyen bennünk ez a keresztény életrevalóság. Ha van valami, amit egy keresztény nem engedhet meg magának, az a naivitás – jelentette ki Ferenc pápa. – Mi, keresztények egy kincset hordozunk magunkban: ez a kincs a Szentlélek. Őriznünk kell. A naiv ember hagyja, hogy elrabolják tőle a Szentlelket. Egy keresztény nem engedheti meg magának, hogy naiv legyen. Kérjük a keresztény ravaszság és a keresztény szimat kegyelmét. Jó alkalom ez arra is, hogy imádkozzunk a korrupt emberekért. Szoktunk arról beszélni, hogy a szmog árt a környezetnek, de létezik a társadalmi korrupció szmogja is. Imádkozzunk a korruptakért: szegények, találják meg a kiutat abból a börtönből, amelybe be akartak lépni – fohászkodott végül Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd