Ferenc pápa: A keresztény legyen dörzsölt, szimatolja meg a korrupciót!

2017. november 10. péntek 15:14

Egy hétköznapi korrupciós ügyről szól Lukács evangéliumának mai szakasza (Lk 16,1–8) a hűtlen intéző alakján keresztül, aki elherdálja gazdája vagyonát. Ferenc pápa november 10-én a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén a korrupcióról és a keresztények furfangosságáról beszélt.

A hűtlen intéző, amikor leleplezik, ahelyett hogy becsületes munkát keresne magának, tovább lop a többiek bűnrészességével: egy valódi korrupciós érdekszövetség ez – mutatott rá a Szentatya.

Nagy hatalmuk van ám ezeknek az embereknek! Amikor korrupciós érdekszövetségeket kötnek, nagy hatalmúak, szinte maffiózókként viselkednek. Ilyen a történelem. Ez azonban nem mese, nem olyan történet, amit a régi történeti könyvek lapjain kell keresnünk: ezzel mindennap találkozunk az újságokban, mindennap. Ez történik ma is, főleg azokkal, akik a nép javait hivatottak igazgatni, nem a sajátjukat, mert ez az intéző mások javait igazgatta, nem a sajátját. Saját javaival senki nem korrupt, azokat védi – magyarázta a pápa.

Jézus azt a következtetést vonja le ebből a példabeszédből, hogy a „világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál”. Korruptabbak, s ezt a romlottságot, ravaszságot udvariasan, selyemkesztyűsen viszik előre. De vajon létezik-e keresztény ravaszság? – tette föl a kérdést Ferenc pápa, majd így folytatta: Ha ezek ravaszabbak a keresztényeknél – nem fogok keresztényeket mondani, mert sok korrupt kereszténynek vallja magát –, ha ezek ravaszabbak Jézus híveinél, akkor kérdezem én: Van-e keresztény ravaszság? Hogyan viselkedjenek azok, akik Jézust akarják követni, de nem akarják rosszul végezni, hogy élve falják fel – ahogy édesanyám szokta mondani: nyersen falják fel – őket a többiek? Milyen a keresztény furfang, ami nem bűn, hanem arra szolgál, hogy előrevigyem az Úr szolgálatát és segítsem a többieket? Létezik keresztény dörzsöltség?

Igen – hangzott a pápa válasza. – Van egyfajta keresztény szimat, ami segít előrehaladni anélkül, hogy beleesnénk a korrupció érdekszövetségébe. Az evangéliumban Jézus megjelöl néhány ellenpontot, amikor például azokról a keresztényekről beszél, akik bárányok a farkasok között, vagy hogy legyenek ravaszak, mint a kígyó, és szelídek, mint a galamb. Akkor tehát mi a teendő? Három magatartásformát kell követni: az első az egészséges bizalmatlanság, amikor óvatosak vagyunk azzal, aki túl sokat ígér, túl sokat beszél, aki azt mondja: „Fektess be a bankomba, és én kétszeres kamatot adok neked.” A második magatartás a megfontolás az ördög csábításaival szemben, aki ismeri gyengeségeinket.

Végül pedig az imádság: imádkozzunk ma azért, hogy az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, és ravasz keresztények legyünk, hogy meglegyen bennünk ez a keresztény életrevalóság. Ha van valami, amit egy keresztény nem engedhet meg magának, az a naivitás – jelentette ki Ferenc pápa. – Mi, keresztények egy kincset hordozunk magunkban: ez a kincs a Szentlélek. Őriznünk kell. A naiv ember hagyja, hogy elrabolják tőle a Szentlelket. Egy keresztény nem engedheti meg magának, hogy naiv legyen. Kérjük a keresztény ravaszság és a keresztény szimat kegyelmét. Jó alkalom ez arra is, hogy imádkozzunk a korrupt emberekért. Szoktunk arról beszélni, hogy a szmog árt a környezetnek, de létezik a társadalmi korrupció szmogja is. Imádkozzunk a korruptakért: szegények, találják meg a kiutat abból a börtönből, amelybe be akartak lépni – fohászkodott végül Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle