Ferenc pápa: A keresztény megkülönböztetés szempontja a konkrétság

2019. január 7. hétfő, 19:33

Vízkereszt ünnepe után hétfőn, január 7-én Ferenc pápa újrakezdte reggeli homíliasorozatát a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában, a reggel bemutatott szentmisén.

A napi olvasmány (1Jn 3,22–4,6) és evangélium (Mt 4,12–17.23–25) kapcsán a Szentatya leszögezte: a kereszténység számára a helyes döntéshez szükséges megkülönböztetés alapvető szempontja a konkrétság, a tárgyszerűség. Ebben az összefüggésben a szentek a „konkrétság őrültjei”, akik abban segítenek bennünket, hogy a helyes megkülönböztetés útján járjunk, elkerülve a képzelgést és a hamis próféták önáltatását.

Az Istenhez jutás szabad, amihez János apostol adja a kulcsot: „Higgyünk Fiában, Jézus Krisztusban, és szeressük egymást”, csakis így kérhetjük az Istentől azt, amit akarunk, bátran – fogalmazott homíliájában Ferenc pápa. – A hit azt jelenti, hogy hiszünk a megtestesült Isten Fiában, ami hit Jézus Krisztusban: Jézus Krisztus konkrét Isten, aki Mária méhében fogant, Betlehemben született, gyermekként növekedett; Egyiptomba menekült, visszatért Názáretbe; aki apjától megtanult olvasni, dolgozni, aztán később prédikált… Konkrét. Jézus konkrét ember: ember, aki Isten, de ember. Nem ember álarcú Isten. Nem. Ember.

Krisztusnak teste van – szögezte le a pápa. – Ez az első parancsolat konkrétsága. De a második is konkrét: egymást szeretni, konkrét szeretettel, nem képzelt szeretettel. Nem úgy, hogy azt mondom, „szeretlek”, aztán a nyelvemmel, a pletykálkodással tönkreteszlek. Ez nem szeretet. A szeretet konkrét, miként Isten parancsolatai konkrétak. A keresztény megkülönböztetés szempontja a konkrétság, nem pedig az eszmék és a szép szavak. Konkrétság – ez a kihívás!

János apostol, aki Isten megtestesülésének lelkes hirdetője, levelében arra buzdít, hogy vizsgáljuk meg a lelkeket, vajon Istentől valók-e – emlékeztetett a Szentatya. – Ebből adódik, hogy amikor valamilyen ötletünk támad Jézusról, a népről, hogy valamit csinálni kell, hogy a megváltás milyen úton haladjon, azt meg kell vizsgálni. A keresztény ember élete alapvetően a Jézus Krisztusban és a szeretetben való hitre épülő konkrétság. Ám a helyes megkülönböztetéshez lelki éberség szükséges. A keresztény élete harc is, mert jönnek hamis eszmék, hamis próféták, akik egy „soft”, egy puha Krisztust propagálnak, test nélkül, és viszonylagos szeretettel a felebarát iránt, így okoskodva: „Igen, ezek velem vannak, de azok ott nem…!”

Higgyünk a testben hozzánk jött Krisztusban, higgyünk a konkrét szeretetben – buzdított Ferenc pápa – , és az Ige megtestesülésének nagy igazsága szerint gyakorljuk a megkülönböztetést, hogy megértsük a „szellemeket”, vagyis a sugalmazást, hogy azok valóban Istentől jönnek-e. A hamis próféták ugyanis a világból jönnek: az ördög mindig arra törekszik, hogy eltávolítson minket Jézustól, hogy ne maradjunk Jézusban.

Mindehhez lelki éberségre van szükség – figyelmeztetett a pápa. – A bűnök feletti kötelező lelkiismeret-vizsgálaton túl naponta három-öt percben meg kell magunktól kérdezni, hogy mi történt a szívünkben. Milyen sugallatok támadtak, netán az Úr néhány „őrült” ötlete merült fel? A Lélek ugyanis némelykor „őrült dolgokra” ösztönöz, „Isten nagy őrületeire” – fogalmazott a Szentatya, és példaként egy olyan emberre utalt, aki jelen volt a szentmisén, és aki több mint negyven éve elhagyta Olaszországot, hogy misszionárius legyen a leprások között Brazíliában.

Ki tud segíteni a megkülönböztetésben? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. – Isten népe, az Egyház, az Egyház embersége, a testvérek, akiknek karizmájuk van a dolgok világos meglátásában. Éppen ezért fontos a keresztény számára, hogy lelki emberekkel lelkibeszélgetést folytasson. Nem kell a pápához vagy a püspökhöz mennie, hogy jó-e, amit érez. Sok ember, pap, szerzetes, világi hívő van, akik képesek segíteni azzal kapcsolatban, hogy mi történik a lelkemben – hogy ne hibázzak. Jézus kiment a pusztába nyilvános működése kezdetén, és az ördög meglátogatta ott, és három dolgot javasolt neki, melyek nem Isten Lelke szándéka szerint valók voltak. Ő pedig Isten szavával utasította vissza a kísértőt. Ha megtörténhetett Jézussal, akkor velünk is megtörténhet. De ne féljünk! – hangsúlyozta a Szentatya.

Szentbeszéde végén Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy Jézus idejében is voltak „jóakaratú emberek”, akik másként képzelték el Isten útját. A Szentatya idézte a farizeusokat, a szadduceusokat, az esszénusokat, a zelótákat, akik mindannyian kezükben tartották a törvényt, mégsem jártak mindig a legjobb úton.

A felhívás az engedelmesség szelídségére szól, ezért Isten népének a konkrét dolgokban kell előrehaladnia. A szeretetben, a hitben, az Egyházban. Mindez fényt derít az Egyház fegyelmére, mely ha konkrét, akkor segít a növekedésben. Isten, aki maga konkréttá lett, konkrét asszonytól született, konkrét életet élt, konkrét halált szenvedett, arra kér bennünket, hogy konkrétan szeressük testvéreinket – emelte ki hétfő reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda
Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 17.

Mai evangélium – 2019. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,40–45

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle