Ferenc pápa: Következetesen böjtöljünk, hogy segíthessünk másoknak

2018. február 16. péntek 17:58

A Szentatya február 16-án, pénteken reggeli homíliájában a következetes böjtre figyelmeztetett, óva intett a színlelt böjtöléstől és mások megvetésétől. Az igazi böjt ugyanis mások megsegítésére irányul.

A pápa elmélkedése alapját az Izajás prófétától vett mai olvasmány (Iz 58,1–9a) adta.

A böjt a negyvennapos készület egyik feladata. Ha nem tudsz teljes böjtöt tartani, amikor az éhség a csontokig hatol, akkor tarts alázatos böjtöt, de igazat – kérte a pápa. – Izajás próféta nyilvánvalóvá tette a böjt gyakorlatában az erény következetlenségét: arról van szó, hogy továbbra is csak a pénzügyekkel törődünk, miközben az igazi böjt valamiféle kivetkőzést jelent.

Az nem lehet, hogy megveted a szegényt, aki azért böjtöl, mert nincs mit ennie. A böjti gyakorlatot békességben kell végezni, nem lehet egyfelől az Úrral beszélni, másfelől pedig a gonosszal tárgyalni! – szögezte le a Szentatya. – Nem lehet a böjtöt lármásan végezni, arra hivatkozva, hogy mi katolikusok vagyunk, ilyen meg olyan társulat tagjai, mi aztán böjtölünk. Böjtöljetek ellenben következetesen, hírverés nélkül! Mert aki azért böjtöl, hogy lássák rajta, mennyire igaz ember ő, az csalást követ el az erénnyel.

Ellenben komolyan kell trükközni, vagyis mosollyal azt mutatni, mintha nem is böjtölnél! Böjtölj, hogy segíts másoknak, de mindig mosollyal tedd azt! A böjt megalázkodást jelent, amikor a bűneinkre gondolunk és az Úr bocsánatáért fohászkodunk. De rögtön felbukkan a gondolat: hogy ha én ezt a bűnt nyilvánosságra juttatnám… Szégyelld magad! Ellenben vedd le magadról a hamisság láncait! – biztatott Ferenc pápa.

Majd szomorúan felidézte egy régi emlékét: egyszer egyik barátja családját látogatta meg, és barátja anyja éppen megpofozta a cselédjét.

Ma, 81 évesen sem tudom elfelejteni – vallotta meg a pápa. – Persze aztán védekeznek: Nem, én senkit nem pofozok meg. – De mégis hogy bánsz vele? Mint egy személlyel vagy mint egy rabszolgával? Kifizeted rendesen, elengeded szabadságra? Erre gondoljatok, mert a házainkban, az intézményeinkben megtörténnek ilyen esetek!

Egy másik történetet is felidézett a Szentatya egy művelt emberről, akit személyesen ismert, aki szintén kihasználta a házi alkalmazottakat. A Szentatya figyelmeztette őt akkor, hogy ez súlyos bűn. Erre a művelt ember azt válaszolta, hogy azok „alsóbbrendű népség”.

Az igazi böjt abban áll, hogy – ahogy az olvasmány ajánlja nekünk – „megtörjük a kenyeret az éhezőnek, a hajléktalan szegényt befogadjuk a házunkba, a mezítelent pedig felöltöztetjük, és nem fordulunk el embertársaink elől” – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-homiliaja-tallinnban-le-kell-gyoznunk-felelmeinket-el-kell-hagynunk-bezart-tereinket
Ferenc pápa homíliája Tallinnban: Le kell győznünk félelmeinket, el kell hagynunk bezárt tereinket!

Szeptember 25-én délután a Szentatya a tallinni Szabadság téren mutatott be szentmisét, észtországi látogatásának utolsó programjaként. Beszédében arról elmélkedett, hogy mit jelent „választott, papi, szent népnek” lenni.

00:03
zala-megye-diszpolgara-lett-marfi-gyula-veszpremi-ersek
Zala megye díszpolgára lett Márfi Gyula veszprémi érsek

Márfi Gyula veszprémi érsek a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén szeptember 22-én a megye díszpolgára címet vehette át.

2018. szeptember 25. kedd