Ferenc pápa: Legyünk a béke emberei!

2018. december 4., kedd | 17:54

Karácsonyra készülve lelkünket is tegyük rendbe: igyekezzünk békét teremteni családunkban és a világban ahelyett, hogy háborúznánk. Amikor békét teremtünk, követjük Isten példáját – mondta homíliájában a pápa december 4-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Ferenc pápa homíliáját a napi liturgikus szövegekre építette, melyek Izajás próféta könyvéből (Iz 11,1–10) és Lukács evangéliumából (Lk 10,21–24) valók. Izajásnál egy ígéretet hallunk az eljövendő Messiásról: az Úr békét hoz, minden megnyugszik. Szép, kissé bukolikus jelenetet ír le a próféta – fogalmazott a Szentatya az ószövetségi részletet idézve: „Akkor majd együtt lakik a farkas a báránnyal, és a párduc együtt tanyázik a gödölyével. Együtt legelészik majd a borjú és az oroszlán, egy kisgyermek is terelgetheti őket.” Ezt azt jelenti, hogy Jézus elhozza a békét, ami képes átalakítani a világot és a történelmet. Ezért hívják a béke fejedelmének, mert eljön, és ezt a békét kínálja nekünk – magyarázta a pápa.

Advent idején a béke fejedelmének érkezésére készülünk. Ez a béketeremtés ideje – elsősorban magunkban. Sokszor mi magunk sem vagyunk békében, hanem szorongunk, aggódunk, reménytelenek vagyunk. Az Úr pedig azt kérdezi: „Milyen ma a lelked? Békében van?” Ha nem, akkor kérjük a béke fejedelmét, teremtsen békét a lelkünkben, hogy felkészüljön a vele való találkozásra. Mi mások lelkét szoktuk nézni; de nézzük inkább a sajátunkat – buzdított Ferenc pápa. – Aztán, ha a saját lelkünk rendben van, teremtsünk békét otthon, a családban. Annyi szomorúság, harc, háborúskodás és olykor széthúzás van a családokban. Vizsgáljuk meg a mi családunkat, hogy ott béke vagy háború uralkodik-e, hogy egymás ellen vagyunk-e, hogy széthúzunk-e, hogy hidak vannak köztünk, vagy falak választanak szét minket.

A család után a világban is teremtsünk békét – folytatta elmélkedését a pápa. – A világban több a háború, mint a béke; sok a háborúskodás, a széthúzás, a gyűlölet, a kizsákmányolás. Nincs béke. Mit tehetek én azért, hogy segítsek békét teremteni a világban? „De atyám, a világ oly messze van!” De én mit teszek azért, hogy béke legyen a lakónegyedben, az iskolában, a munkahelyen? Keresem az ürügyet, hogy háborúskodjak, gyűlölködjek, kibeszéljem a másikat? Mert ez a háború! Szelíd vagyok? Igyekszem hidakat építeni? Nem ítélkezem? – sorolta a kérdéseket a Szentatya; majd a gyerekekről szólt. Kérdezzük meg őket is: „Mit csinálsz az iskolában? Amikor egy társadat nem kedveled, kicsit utálatos vagy gyenge, akkor kiközösíted és bántod, vagy békét teremtesz? Próbálsz békülni? Megbocsátasz mindent?”

Legyünk a béke kézművesei advent idején, készülve az Úr eljövetelére, aki a béke fejedelme! – buzdított a pápa. – A béke mindig halad előre, soha nem áll meg, termékeny. A lélektől indul, aztán oda tér vissza, miután bejárta a békítés útját. Amikor békét teremtünk, kicsit úgy teszünk, mint Isten, aki békét akart köztünk, és megbocsátott nekünk. Elküldte saját Fiát, hogy békét tegyen, hogy a béke fejedelme legyen. Mondhatná valaki: „De atyám, én nem tanultam, hogyan kell békét teremteni; nem vagyok tapasztalt ember, nem tudom; fiatal vagyok, nem tudom, hogy kell…” Jézus az evangéliumban elmondja, hogyan kell viselkednünk: „Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és a kicsinyeknek jelentetted ki.” Te nem tanultál, nem vagy tudós… Légy kicsiny, légy alázatos, szolgáld a többieket! Légy kicsiny, és az Úr megadja majd neked a képességet, hogy rájöjj a béketeremtés módjára, és erőt is ad hozzá.

Advent időszakában imádkozzunk a béketeremtésért, hogy békében éljünk a lelkünkben, a családban, a környezetünkben. És valahányszor azt látjuk, hogy fölüti a fejét egy kis háború lehetősége – akár otthon, akár az iskolában, a munkahelyen –, álljunk meg, és igyekezzünk békét teremteni. Soha ne sebezzük meg a másikat! Soha! „Atyám, hogy kezdjek neki ennek, hogy ne sebezzek más másokat?” Úgy, hogy nem mondasz róla rosszat a háta mögött, ne lődd ki az első ágyúgolyót. Ha mindannyian csak ennyit tennénk, nem beszélnénk ki másokat, akkor a béke előrehaladna – hangsúlyozta a Szentatya.

Az Úr készítse föl szívünket a béke fejedelmének születésére, karácsonyra! Mi is vegyük ki a részünket a béketeremtésből: szívünkben, lelkünkben, családunkban, az iskolában, a lakónegyedben, a munkahelyen. Legyünk a béke emberei! – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle