Ferenc pápa: A lelkipásztor legyen mindig az emberek között, mint Jézus

2018. január 30. kedd 14:13

A Szentatya január 30-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Márk evangéliumának napi szakasza (Mk 5,21–43) alapján a csodás gyógyulásokról szólva azt elemezte, hogy milyenek voltak Jézus mindennapjai. A papoknak is ezt a példát kell követniük, Jézus gyengédségével fordulni másokhoz.

Márk apostol leírja, hogy Jézust ezúttal is nagy tömeg vette körül, sokan követték őt az utak mentén vagy a tengerparton. Jézus pedig törődött velük: így szólt Isten ígérete, hogy kíséri népét, közöttük haladva. Jézus nem nyit lelki tanácsadó irodát, és nem teszi ki a táblát: „A próféta fogadóideje hétfő, szerda, péntek 3–6-ig. A belépés ennyibe kerül, vagy ha akartok, hozhattok adományt.” Nem, Jézus nem így tesz. És nem is nyit orvosi rendelőt a következő táblával: „A betegek ezen és ezen a napon jönnek, és ezen a napon lelnek gyógyulást.” Jézus beveti magát a nép közé. És ezt a lelkipásztori modellt adja nekünk Jézus – mondta a pápa, majd egy szent papról beszélt. Ez a pap így kísérte a népét, és estére elfáradt, de ez valódi és nem képzelt fáradtság volt, annak a fáradtsága, aki dolgozik és az emberek között van.

A mai evangélium azt is elmondja, hogy Jézust a tömeg szorongatta, és az emberek megérintették. Ez a szó ötször előkerül Márk leírásában – emelte ki a pápa, aki maga is ezt tapasztalja apostoli utazásain, amikor a tömeg megérinti őt, hogy részesüljön a kegyelemben, és ezt a lelkipásztor érzi. Jézus pedig soha nem húzódik félre, sőt, azért, hogy jót tegyen, vállalja a szégyent és a gúnyolódást is. Ezek tehát Jézus viselkedésének fő mozzanatai, melyek meg kell hogy határozzák az igazi lelkipásztor cselekvését is. A lelkipásztort pappá és püspökké szentelése napján olajjal kenik meg. De az igazi olaj, ami belül van, a közelség és a gyengédség olaja. Hiányt szenved az a lelkipásztor, aki nem áll az emberek mellett: lehet, hogy ura a területnek, de nem lelkipásztor. Az a pásztor, akiben nincs gyengédség, az merev lesz, megbotozza a juhait. Felebaráti szeretet és gyengédség: ezt látjuk itt, ilyen volt Jézus.

A lelkipásztor is, mint Jézus, elfárad a nap végére, a jó cselekedetek fáradtságával, és ha így viselkedik, akkor a nép érzi az élő Isten jelenlétét. Imádkozzunk Istenhez ezen a szentmisén lelkipásztorainkért, hogy az Úr adja meg nekik a kegyelmet, hogy együtt zarándokoljanak a néppel, nagy gyengédséggel és közelséggel legyenek köztük. Amikor pedig a nép rátalál pásztorára, megérzi azt a különleges dolgot, amit csak Isten jelenlétében tapasztal – és így végződik a mai evangélium: „magukon kívül voltak a csodálkozástól”. Csodálkozásuk abból fakadt, hogy megérezték a lelkipásztorban Isten közelségét és gyengédségét – mondta homíliája végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20