Ferenc pápa: A lelkipásztor legyen mindig az emberek között, mint Jézus

2018. január 30. kedd 14:13

A Szentatya január 30-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Márk evangéliumának napi szakasza (Mk 5,21–43) alapján a csodás gyógyulásokról szólva azt elemezte, hogy milyenek voltak Jézus mindennapjai. A papoknak is ezt a példát kell követniük, Jézus gyengédségével fordulni másokhoz.

Márk apostol leírja, hogy Jézust ezúttal is nagy tömeg vette körül, sokan követték őt az utak mentén vagy a tengerparton. Jézus pedig törődött velük: így szólt Isten ígérete, hogy kíséri népét, közöttük haladva. Jézus nem nyit lelki tanácsadó irodát, és nem teszi ki a táblát: „A próféta fogadóideje hétfő, szerda, péntek 3–6-ig. A belépés ennyibe kerül, vagy ha akartok, hozhattok adományt.” Nem, Jézus nem így tesz. És nem is nyit orvosi rendelőt a következő táblával: „A betegek ezen és ezen a napon jönnek, és ezen a napon lelnek gyógyulást.” Jézus beveti magát a nép közé. És ezt a lelkipásztori modellt adja nekünk Jézus – mondta a pápa, majd egy szent papról beszélt. Ez a pap így kísérte a népét, és estére elfáradt, de ez valódi és nem képzelt fáradtság volt, annak a fáradtsága, aki dolgozik és az emberek között van.

A mai evangélium azt is elmondja, hogy Jézust a tömeg szorongatta, és az emberek megérintették. Ez a szó ötször előkerül Márk leírásában – emelte ki a pápa, aki maga is ezt tapasztalja apostoli utazásain, amikor a tömeg megérinti őt, hogy részesüljön a kegyelemben, és ezt a lelkipásztor érzi. Jézus pedig soha nem húzódik félre, sőt, azért, hogy jót tegyen, vállalja a szégyent és a gúnyolódást is. Ezek tehát Jézus viselkedésének fő mozzanatai, melyek meg kell hogy határozzák az igazi lelkipásztor cselekvését is. A lelkipásztort pappá és püspökké szentelése napján olajjal kenik meg. De az igazi olaj, ami belül van, a közelség és a gyengédség olaja. Hiányt szenved az a lelkipásztor, aki nem áll az emberek mellett: lehet, hogy ura a területnek, de nem lelkipásztor. Az a pásztor, akiben nincs gyengédség, az merev lesz, megbotozza a juhait. Felebaráti szeretet és gyengédség: ezt látjuk itt, ilyen volt Jézus.

A lelkipásztor is, mint Jézus, elfárad a nap végére, a jó cselekedetek fáradtságával, és ha így viselkedik, akkor a nép érzi az élő Isten jelenlétét. Imádkozzunk Istenhez ezen a szentmisén lelkipásztorainkért, hogy az Úr adja meg nekik a kegyelmet, hogy együtt zarándokoljanak a néppel, nagy gyengédséggel és közelséggel legyenek köztük. Amikor pedig a nép rátalál pásztorára, megérzi azt a különleges dolgot, amit csak Isten jelenlétében tapasztal – és így végződik a mai evangélium: „magukon kívül voltak a csodálkozástól”. Csodálkozásuk abból fakadt, hogy megérezték a lelkipásztorban Isten közelségét és gyengédségét – mondta homíliája végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő