Ferenc pápa: Ne engedjünk a fáradtságból fakadó csüggedésnek!

2019. április 9., kedd | 18:48

A választott néphez hasonlóan a keresztények is gyakran elfáradnak az úton, s erőt vesz rajtuk a reménytelenség. Ám ha beleragadunk a kudarcokba, panaszkodunk, elégedetlenkedünk, akkor helyet adunk az ördögnek – mondta Ferenc pápa április 9-én, a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában.

A Mózes próféta könyvéből vett olvasmány (Szám 21,4–9) az Egyiptomból való kivonulás idején tapasztalt nehézségekről szól. Isten népe belefáradt a vándorlásba. A kezdeti lelkesedés és remény, melyet a fogságból való kiszabadulás miatt éreztek, fokról fokra elapadt, ahogy a tengerpartra, majd a pusztaságba értek, és elkezdtek zúgolódni Mózes ellen. A fáradtság elveszi tőlünk a reményt – emelte ki a pápa. A fáradtság szelektívvé tesz: csak a rossz dolgokat vesszük észre, és elfelejtjük mindazt a jót, amiben részünk volt.

Amikor erőt vesz rajtunk a csüggedés, nem bírjuk az utazást, a vándorlást, és a bálványokban, a zúgolódásban és sok minden másban keresünk menedéket. Ez viselkedési minta számunkra. A fáradság szelleme pedig odavezet, hogy mi, keresztények elégedetlenkedünk az életünk miatt, hagyjuk, hogy belépjen az elégedetlenség szelleme. Semmi nem tetszik, minden rosszul alakul… Maga Jézus beszélt nekünk erről, amikor az elégedetlenség szelleméről szólt, és azt mondta, hogy olyanok vagyunk, mint a játszó gyerekek.

Vannak keresztények, akik engednek a kudarcnak, és nem veszik észre, hogy így teret engednek az ördög ténykedésének. Félnek a vigasztalástól, a reménytől, az Úr simogatásától; úgy élnek, mint a siratóasszonyok. Így él sok keresztény – mondta a Szentatya. – Panaszkodnak, kritizálnak, zúgolódnak, elégedetlenkednek. „A nép belefáradt a vándorlásba.” Mi, keresztények gyakran nem bírjuk a vándorlást, s ilyenkor inkább ragaszkodunk a kudarchoz, vagyis az elkeseredéshez. A csüggedés azonban a kígyó műve: az őskígyóé, a földi paradicsomból. Itt egy jelképpel találkozunk: ugyanazzal a kígyóval, amelyik megkísértette Évát. Így mutatkozik meg a bennük rejlő kígyó, amelyik a csüggedésben belülről emészti az embert.

Akiknek panaszkodással telik az élete, azok inkább a kudarcot kedvelik, nem viselik el a reményt, nem viselték el Jézus feltámadását. „Kedves testvérek! Ezt az egy mondatot jegyezzük meg: »A nép belefáradt a vándorlásba.« A keresztények belefáradnak a vándorlásba. A keresztények belefáradnak a reménybe. A keresztények nem bírják a gyógyulást. Nem viselik el a vigasztalást. Inkább ragaszkodunk az elégedetlenséghez, a fáradsághoz, a kudarchoz. Az Úr szabadítson meg minket ettől a betegségtől!”– fohászkodott a reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle