Ferenc pápa római egyházmegyéje papjaihoz: A Szentlélek egy rúgással levegőbe röpíti az asztalt

2019. május 11., szombat | 16:25

Ferenc pápa május 9-én, csütörtökön este találkozott a lateráni székesegyházban római egyházmegyéje papjaival, és többek között „a jézusi boldogmondások Nobel-díjat érdemlő aránytalanságáról” beszélt nekik.

A találkozó kezdetén Mario Pecchielan, a San Giovanni Battista De Rossi-egyházközség plébánosa bemutatta a város helyzetét a számadatok tükrében is. Több nem olasz él a fővárosban; csökken a hivatások, a keresztelők és a házasságkötések száma. A szentmisék látogatottsága 9-10 százalékra esett vissza. Mario Pecchielan utalt az „új evangelizációra”, melynek szembe kell néznie azzal, hogy „Róma, a kereszténység szíve missziós terület” és ennek jegyében a „helyi egyháznak misszióssá kell válnia”, majd társai nevében arra kérte püspökét, Ferenc pápát, hogy „segítsen nekik előbbre jutni”.

A pápa az adott helyzet „első kísértésének” nevezte azt a szándékot, mely „rendbe akarná tenni az egyházmegyét és benne a plébániákat”, ami szerinte azt jelentené, hogy „visszafordulva magunkra tekintünk, és belül nézünk magunkra”. „Helyrehoznánk egy múzeumot, és benne minden rendben lenne. Idomítanánk az emberek, a fiatalok szívét, a családokat, de ez nagyobb bűn lenne, mint a világiasság. Nem rendbetételről van szó!” – hangsúlyozta a pápa. A beszámoló kapcsán megjegyezte, hogy a „fennálló kiegyensúlyozatlanságot nekünk kell a kezünkbe venni, ne féljünk attól. Az Úr azt mondja nekünk: az evangélium kiegyensúlyozatlan tanítás.”

„A jézusi boldogmondások aránytalansága például Nobel-díjat érdemelne” – mondta a Szentatya, majd Jézus kafarnaumi beszédét érintette, ahol „az apostolok estefelé már az órájukat nézték: Ez már sok, nekünk imádkozni kell, aztán enni, küldd el, Uram, a tömeget, eredjenek vásárolni valamit. Ez az egyensúly kísértése az egyháziak részéről. De szerintem itt kezdődik a klerikalizmus, hogy ők, az emberek, menjenek el. És így lesz nekik egy szép egyházmegyéjük, amely működik. Klerikalizmus és funkcionalizmus.” Ferenc pápa példaként említett egy egyházmegyét, ahol több alkalmazott dolgozik, mint a Vatikánban, „és közben lassan eltávolodik az Istentől, miközben kultikus tisztelettel adózik a harmóniának – nem a szép dolgoknak, hanem a funkcionalizmusnak”. „Találkozókat szerveznek, szinódusokat tartanak, de a szinódushoz Szentlélek kell, aki egy rúgással levegőbe röpíti az asztalt” – mondta a pápa.

Majd arra buzdította a papjait, hogy alázattal hallgassák meg az emberek kiáltását, helyezzék őket a középpontba, mint ahogy Jézus a kisgyermeket. „Jaj annak ellenben, aki fölülről tekint le a kicsikre, és megveti őket! Az alázat mellett önzetlen magatartás szükséges. Az önzetlenség, az önmagunk iránti érdektelenség ahhoz kell, hogy mások felé fordulhassunk. A Szentlélek nem ért az egyensúlyhoz, a jó pásztort is az egy elveszett után küldi a kilencvenkilenc igazzal szemben. Be kell gyakorolnunk ellenben azt a magatartást, mely szemlélődő tekintettel néz az emberekre.” Végül Ferenc pápa arra intette a papjait, hogy kerüljék a rasszizmust és a populizmust.

Forrás: Vatikáni Rádió; Agensir.it

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle