Ferenc pápa: A szeretet valódi ellentéte a közömbösség

2019. január 8., kedd | 19:52

A Szent Márta-ház kápolnájában tartott január 8-i reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa a napi olvasmányokat kommentálva Jézus irgalmas szeretetéről beszélt, mely a kenyérszaporítás formájában mutatkozott meg.

„Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön” – idézte a Szentatya János apostol első levelét, melyben a szeretett tanítvány elmagyarázza, miként nyilvánult meg Isten szeretete: „elküldte hozzánk egyszülött Fiát, hogy őáltala éljünk” (1Jn 4,8). Ez a szeretet titka: Isten előbb szeretett bennünket, Ő tette az első lépést felénk – hangsúlyozta Ferenc pápa. Egy lépést az emberiség felé, mely nem tud szeretni, amelynek szüksége van Isten kedvességére ahhoz, hogy szeretni tudjon Isten tanúságtétele szerint. Az első lépés, amit az Isten felénk tett, az ő Fia. Őt küldte el, hogy megváltson minket, hogy értelmet adjon az életnek, hogy megújítson minket, hogy újjáteremtsen minket.

A jánosi olvasmány után Ferenc pápa a kenyér és a hal szaporításának történetét magyarázta. De miért is tette ezt az Isten? Könyörületből – mondta a pápa. – Könyörületet érzett a nagy tömeg iránt, amikor kiszállt a bárkából, mert egyedül voltak, olyanok, mint a pásztor nélküli nyáj. Isten szíve, Jézus szíve megindul, és lát, látja az embereket, és nem maradhat közömbös. A szeretet nyugtalan. A szeretet nem tolerálja a közömbösséget. A szeretet könyörületes. Ám a könyörületesség azt jelenti, hogy a szívemet viszem a játékba. Ez az irgalmasság. A saját szívvel játszani a többiek felé: ez a szeretet. A szeretet a szívét viszi a játékba másokért. 

Aztán a pápa elmesélte a jelenetet, ahogy Jézus „sok minden dologra” tanította a népet és a tanítványokat, míg végül ők elunták magukat, „mert Jézus mindig ugyanazokat a dolgokat mondta”. Miközben pedig Jézus szeretettel és könyörületességgel tanít, talán „elkezdenek maguk közt beszélgetni”. Végül az órájukra pillantanak: „Már későre jár…”, bocsásd el őket, hogy a környékbeli mezőkre és falvakba mehessenek, hogy ott valamit vásárolhassanak maguknak. Gyakorlatilag azt mondják, hogy „boldoguljanak ők maguk, vegyenek maguknak kenyeret”. „De mi biztonságban vagyunk”, mert tudták, hogy nekik van kenyerük, és meg akarták őrizni azt.

A tanítványokat nem érdekelték az emberek – mondta Ferenc pápa. Jézust érdekelték, mert ő szerette őket. Ők nem voltak rosszak. Közömbösek voltak. Nem tudták, mit jelent szeretni. Nem tudták, mit jelent a könyörületesség. Nem tudták, mit jelent a közömbösség. Bűnt kellett elkövetniük, el kellett árulniuk a Mestert, el kellett hagyniuk a Mestert, hogy megértsék a könyörületesség és az irgalmasság lényegét. Mire Jézus metsző válasza: „Ti adjatok nekik enni! Vegyétek magatokra a feladatot!” Ez a harc Jézus könyörületessége és a közömbösség között, mely megismétlődik a történelem során mindig, állandóan… Sok ember jó, de nem érti mások szükségét, nem képes a könyörületre. Jó emberek, talán mert Jézus szeretete nem lépett a szívükbe vagy nem engedték, hogy belépjen.

Ferenc pápa beszámolt egy fényképről, melyet az Apostoli Alamizsnahivatal falán látott. Ez egy spontán fotó, amit egy derék olasz fiatal készített és a hivatalnak ajándékozott. A képen egy földön ülő hajléktalan az étteremből kilépő emberekre néz, akik jól öltözöttek, jót ettek és elégedettek, egymás között vannak. De mindegyik elkerüli a hajléktalan pillantását. Ez a közömbösség kultúrája – állapította meg a pápa. Ezt csinálták az apostolok. „Bocsásd el őket, hogy elmehessenek a környékbeli tanyákra, a sötétbe, éhesen. Boldoguljanak maguk! Az ő problémájuk! Nekünk van itt öt kenyér és két hal!”

Isten szeretete áll az első helyen, a könyörületesség és az irgalmasság szeretete. Igaz, hogy a szeretet ellentéte a gyűlölet, de sok emberben nincs tudatos gyűlölet. Isten szeretetének, a könyörületességnek a legközönségesebb ellentéte a közömbösség. Én elégedett vagyok, nekem nem hiányzik semmi. Megvan mindenem, biztosítottam ezt az életet és az örökkévalót is, mert minden vasárnap megyek misére, és jó keresztény vagyok. De amikor kimegyek az étteremből, akkor félrenézek. Gondoljunk csak erre, kérte végül a pápa: ott van Isten, aki az első lépést megteszi, aki könyörületes, aki irgalmas velünk oly sokszor, és aztán ott a mi közömbös magatartásunk. Kérjük az Urat, hogy gyógyítsa meg az emberiséget, velünk kezdve, hogy a szívünk gyógyuljon ki ebből a betegségből, a közömbösség kultúrájából – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap