Ferenc pápa találkozott a lengyel férfival, aki 18 évet töltött ártatlanul börtönben

2018. június 19. kedd, 19:45

A június 13-i általános kihallgatás után Ferenc pápa találkozott a 41 éves Tomasz Komendával, akit igazságtalanul vádoltak meg egy 15 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, és 18 évre bebörtönözték.

Tomasz Komenda 23 éves volt, amikor elítélték azzal a váddal, hogy 1996 szilveszterén megerőszakolt és meggyilkolt egy 15 éves lányt, Małgorzatát. Bár mindent tagadott, bűnösnek ítélték, mert két szakértő is azt állította, hogy az áldozaton a fogak nyoma az ő fogaitól ered. Idén szabadult, miután újraindult a nyomozás, és bebizonyosodott, hogy tévesen ítélték el.

„Abban a pokolban, a rácsok mögött csak az imádság és a Jézussal való közösség mentett meg” – vallja Komenda. A börtönben az erőszaktevőket maguk a rabok is gyűlölik, kirekesztik, megalázzák, olykor bántalmazzák is. Az őrök sem védték meg rabtársai erőszakoskodása ellen. Mivel senkit nem tudott meggyőzni ártatlanságáról, bár korábban nem tartotta magát hívőnek, a börtönben Szent II. János Pál pápához kezdett fohászkodni a szabadulásáért. Édesanyja elvitte neki a pápa képét, az ágya fölé ragasztotta. „Szent vagy, odaát vagy azzal a lánnyal. Ha oda akarsz vinni, vigyél el most. Ha szabadulnom kell, szabadíts meg!” – fohászkodott a lengyel pápa közbenjárásáért.

Hat hónappal később egy rendőr kereste fel a cellájában, aki nem hitt a bűnösségében és igyekezett bizonyítani ártatlanságát. Az újabb, egyéves nyomozás tisztára mosta, kiengedték. Azonnal ígéretet tett arra, hogy elmegy a szent pápa sírjához, és tartotta is szavát. Szülei kíséretében ment Rómába, és imádkozott az oltár előtt, ahol II. János Pál nyugszik.

Konrad Krajewski érsek hallott Tomasz Komenda történetéről és meghívta a családot az általános kihallgatásra. Sikerült Ferenc pápa közelébe kerülniük, és röviden elmesélték neki Tomasz történetét. A pápát megrendítette, hosszan megölelte a férfit, rózsafüzért ajándékozott a családnak, és kérte a fényképészt, örökítse meg a pillanatot. „A pápa ölelése és szavai egy új élet kezdete, bátorságot ad. Segít, hogy újra éljek és a pokolban töltött 18 év a megváltás forrása legyen” – mondta el Tomasz a vatikáni médiának.

Az általános kihallgatást követően Krajewski érsek meghívta a családot ebédre. Az ebédet Enzo készítette, aki a meleg ételt készíti a római hajléktalanoknak, és aki maga is hosszú éveket töltött rács mögött. Tudta, milyen megaláztatások érték a börtönben Tomaszt és igyekezett a legfinomabb ebédet készíteni a sokat szenvedett családnak.

Forrás és fotó: Avvenire, Aleteia, Vatican Insder

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök