Ferenc pápa a vallás nevében elkövetett erőszakról: Isten szeretet, nincs benne hely a gyűlöletnek

2018. február 3. szombat 16:32

A Szentatya február 2-án fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében „A vallás nevében elkövetett erőszak kezelése” témáról tartott konferencia résztvevőit. A pápa beszédében ismét határozottan elítélte a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Az Isten nevében hirdetett és végrehajtott erőszak hitelteleníti a vallást – mutatott rá Ferenc pápa a konferencia résztvevőihez intézett beszédében. – A vallásos ember tudja: a legnagyobb istenkáromlás, ha Istent a saját vétkeink és bűntetteink „kezesének” nevezzük, ha vele akarjuk igazolni a gyilkosságot, a másik ember rabszolgaságba alacsonyítását, a visszaélések minden formáját, az elnyomást, a személyek és népek üldözését. A hitelesen vallásos ember tudja, Isten csak jóság, szeretet és együttérzés, nincs benne hely a gyűlöletnek, a haragnak és a bosszúnak.

A jelenlegi súlyos és aggasztó helyzetben minden vallási vezető arra kapott meghívást, hogy leplezzen le minden, az istenkép manipulálására tett kísérletet, melyek olyan célokra irányulnak, amelyekhez Istennek és dicsőségének semmi köze. Belefáradás nélkül, szüntelenül emlékeztetni kell a társadalmat arra, hogy minden emberi élet önmagában szent, és megérdemli a tiszteletet, a figyelmet, az együttérzést, a szolidaritást – etnikumtól, vallástól, kultúrától, ideológiai vagy politikai beállítottságtól függetlenül – hangsúlyozta a Szentatya.

Megköszönt minden, a párbeszéd és a béke előmozdítása érdekében elindított kezdeményezést, majd hozzátette: a politikai vezetőknek, a vallási elöljáróknak, a tanároknak és nevelőknek, a média szakembereinek ma kötelessége, hogy megértessék azokkal, akik az elfajult vallásosság perverz formáinak kísértésébe estek, hogy az ilyen tetteknek semmi köze nincs az Isten nevéhez méltó vallásos tanúságtételhez.

A béke kultúrája mindig az igazságon és a szereteten alapszik – hangsúlyozta a Szentatya. – Ez azért van így, mert Isten szabad a félelemtől, a gyűlölettől és az erőszaktól, és arra vágyik, hogy mindenki saját kreativitása és energiája szerint hirdesse az ő tervét a szeretetről és a békéről, mely mindenkihez szól.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
egy-masodik-anyak-napja-magyar-zarandokok-koszontottek-szuzanyat-frauenkirchenben
Egy második anyák napja – Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

Magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén. A hagyományos magyar nyelvű szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be idén augusztus 15-én.

12:27
templombucsu-es-diakonusszenteles-miskolcon
Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a miskolci püspöki székesegyház búcsúján diakónust szentelt Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök.

11:36