Ferenc pápa a vallás nevében elkövetett erőszakról: Isten szeretet, nincs benne hely a gyűlöletnek

2018. február 3. szombat, 16:32

A Szentatya február 2-án fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében „A vallás nevében elkövetett erőszak kezelése” témáról tartott konferencia résztvevőit. A pápa beszédében ismét határozottan elítélte a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Az Isten nevében hirdetett és végrehajtott erőszak hitelteleníti a vallást – mutatott rá Ferenc pápa a konferencia résztvevőihez intézett beszédében. – A vallásos ember tudja: a legnagyobb istenkáromlás, ha Istent a saját vétkeink és bűntetteink „kezesének” nevezzük, ha vele akarjuk igazolni a gyilkosságot, a másik ember rabszolgaságba alacsonyítását, a visszaélések minden formáját, az elnyomást, a személyek és népek üldözését. A hitelesen vallásos ember tudja, Isten csak jóság, szeretet és együttérzés, nincs benne hely a gyűlöletnek, a haragnak és a bosszúnak.

A jelenlegi súlyos és aggasztó helyzetben minden vallási vezető arra kapott meghívást, hogy leplezzen le minden, az istenkép manipulálására tett kísérletet, melyek olyan célokra irányulnak, amelyekhez Istennek és dicsőségének semmi köze. Belefáradás nélkül, szüntelenül emlékeztetni kell a társadalmat arra, hogy minden emberi élet önmagában szent, és megérdemli a tiszteletet, a figyelmet, az együttérzést, a szolidaritást – etnikumtól, vallástól, kultúrától, ideológiai vagy politikai beállítottságtól függetlenül – hangsúlyozta a Szentatya.

Megköszönt minden, a párbeszéd és a béke előmozdítása érdekében elindított kezdeményezést, majd hozzátette: a politikai vezetőknek, a vallási elöljáróknak, a tanároknak és nevelőknek, a média szakembereinek ma kötelessége, hogy megértessék azokkal, akik az elfajult vallásosság perverz formáinak kísértésébe estek, hogy az ilyen tetteknek semmi köze nincs az Isten nevéhez méltó vallásos tanúságtételhez.

A béke kultúrája mindig az igazságon és a szereteten alapszik – hangsúlyozta a Szentatya. – Ez azért van így, mert Isten szabad a félelemtől, a gyűlölettől és az erőszaktól, és arra vágyik, hogy mindenki saját kreativitása és energiája szerint hirdesse az ő tervét a szeretetről és a békéről, mely mindenkihez szól.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda