Ferenc pápa a Vöröskereszt tagjaihoz: Legyetek mindig az emberség tanúságtevői!

2018. január 28. vasárnap, 18:31

Ferenc pápa január 27-én, szombaton a vatikáni VI. Pál teremben fogadta az Olasz Vöröskereszt hétezer, szolgálati ruhába öltözött tagját, akik megtöltötték a hatalmas aulát.

A kiselejtezés kultúrája miatt sokan láthatatlanná válnak a társadalomban, beleveszve a közöny árnyékába – hangsúlyozta beszédében Ferenc pápa. – Tevékenységetek felhívja a figyelmet az irgalmas szamaritánus evangéliumi alakjára, és reményt ad a jövő emberének.

A Vöröskereszt tagjait a Szentatya úgy jellemezte, igazi próféták, akik képesek felébreszteni a közönyös világot, pofozgatva a társadalmi önzést szavakkal és tanúságtétellel.

A pápa hálát adott az Olasz Vöröskereszt tagjainak nélkülözhetetlen szolgálatukért, azért a képességért, hogy minden emberben felismerik az egyedülálló és megismételhetetlen arcot. Azokban, akiket a kiselejtezés kultúrája kirekesztésre ítél anélkül, hogy meghallaná kiáltásukat és megérezné szenvedésüket.

Névtelen kultúráról van szó, amely kötelékek és arc nélküli. Az Olasz Vöröskereszt ezzel szemben, együttműködve a Nemzetközi Vöröskereszttel és a Vörös Félholddal, előmozdítja a szemléletet, mely abban gyökerezik, hogy minden ember értékes. Elősegíti azt a gyakorlatot, amely a társadalmi élet középpontjába nem a gazdasági érdekeket, hanem a személyről való gondoskodást helyezi. Tehát nem a pénzt, hanem az embert! – nyomatékosította a Szentatya.

Majd rámutatott beszédében arra, hogy a Vöröskereszt az emberség, a részrehajlástól való mentesség és a semlegesség alapelvei szerint működik, szeretettel és érdek nélkül fordul a nehézségben levők, a természeti katasztrófák áldozatai vagy a menekültek felé.

Ez a ti politikátok! – tette hozzá Ferenc pápa. – Ez a kritérium szemben áll azzal a ma sajnos elterjedt tendenciával, amely különbséget tesz a között, aki megérdemli a figyelmet és a segítségnyújtást, és aközött, aki erre nem méltó. Ti vagytok a legjobban rászorulók politikai pártja, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre.

A Szentatya emlékeztetett arra, hogy aki a másikra a barátság szemüvegén keresztül tekint a versengés vagy a konfliktus lencséi helyett, egy élhetőbb és emberségesebb világ építőjévé válik.

Beszéde végén a pápa gondolatban a szolidaritás vértanúira gondolt, akik életüket adták segítségnyújtás közben a szükségben levőkért. Így zárta beszédét: Jézus azt mondja, hogy nincs nagyobb szeretet, mint amikor életünket adjuk másokért. Ők adjanak támogatást és védelmet az égből a Vöröskereszt munkatársainak!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap