Hétköznapi hősök – Szuperpápás pólókkal gyűjtenek pénzt a Szentatya céljaira

2018. február 9. péntek 19:20

A tavaly indult #OrdinaryHeroes, azaz „Hétköznapi hősök” karitatív kezdeményezés különleges akciót szervezett a péterfillérekkel foglalkozó irodával együttműködve, hogy támogassák a pápa jótékonysági céljait. Az akciót február 8-án mutatták be sajtótájékoztató keretében a Vatikánban.

2014 januárjában egy római utcai művész, Mauro Pallotta egy Vatikánhoz közeli negyedben, a Borgo Pióban egy graffitin szuperhősként ábrázolta Ferenc pápát. A kép – bár a római közterület-fenntartók lemosták – rövid idő alatt igen népszerű lett.

A graffiti 2017-ben pólóra nyomtatva tért vissza, és árulni kezdték a „Hétköznapi hősök” elnevezésű kezdeményezés keretében, ami a Vatikán jóváhagyásával indult. Arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy nincs szükség szuperhősökre az igazi változáshoz, csak olyan példát adó emberekre, mint Ferenc pápa. Bárki lehet hétköznapi hős, aki jót tesz, segít másokon, és alázattal kiáll az egyetemes értékek mellett. A pólók eladásából származó bevétellel a pápa jótékonysági céljait támogatják.

A most kezdődő akció a péterfillérekkel foglalkozó vatikáni iroda bevonásával és a Szentszék Kommunikációs Titkárságával összefogva valósul meg: egy pólót indítottak világ körüli útra, hogy azon összegyűjtsék a sport, a kultúra és a szórakoztatóipar képviselőinek aláírását. Az így egyedivé tett ruhadarabot aztán elárverezik; a bevételt teljes egészében a péterfillérek céljaira, vagyis a pápa jótékonysági tevékenységére fordítják.

A projektet Angelo Becciu érsek, vatikáni helyettes államtitkár és Dario Edoardo Viganò prelátus, a Kommunikációs Titkárság prefektusa mutatta be csütörtökön sajtótájékoztató keretében, melyen jelen volt a graffitit alkotó Mauro Pallotta, művésznevén MauPal is.

Minden híresség, aki aláírja a pólót, megnevezi a következő neves személyt, akit felkér a dedikálásra. A kezdeményezést követni lehet a közösségi oldalakon, a Facebookon és az Instagrammon az #OrdinaryHeroes kulcsszóval. A projekt alakulását médiapartnerként a Vatican News, a Radio Vaticana Italia és az RTL102.5 is követi.

Elsőként Francesco Totti labdarúgó írta alá a pólót. Az olasz focista Diego Armando Maradona labdarúgó-legendának  „passzol tovább”. Totti nagy elismerésnek örvend, és mindig érzékenyen fordul a jótékonysági kezdeményezések felé.

Becciu érsek a kezdeményezésről elmondta: „A világot meg lehet változtatni, ehhez nem hatalmas művekre vagy stratégiai lépésekre van szükség. Elsősorban egyszerűség kell hozzá, amely a kis gesztusokban, cselekedetekben nyilvánul meg, amelyeket bárki véghez vihet a saját környezetében. Olyan üzenet ez, amely mai világunkban rendkívülinek, majdnem forradalminak tűnhet. Az embereket nap mint nap számos feladat árasztja el, rohanásban élnek, és hajlamosak a mások iránti figyelmet feláldozni emiatt. De kevés is elegendő ahhoz, hogy irányt váltsunk. Ennek megerősítéséhez hasznosak a kommunikációs eszközök, az új közösségi oldalak, amennyiben arra használják őket, hogy a béke üzenetét hordozzák. Fontos az ismert személyiségek bevonása is, akik kihasználhatják népszerűségüket, hogy a közösségnek pozitív és kézzelfogható példát mutathassanak. Az #OrdinaryHeroes összhangban van a péterfillérek céljaival, mely a pápa karitatív tevékenységének szolgálatában áll” – hangsúlyozta a vatikáni helyettes államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió, Cruxnow.com

Fotó: News.va; Ordinaryheroes.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda