Közzétették Ferenc pápa baltikumi látogatásának programját

2018. július 6. péntek 10:11

A Szentszék Sajtóterme július 5-én, csütörtökön kiadta a Litvániába, Lettországba és Észtországba vezető pápai út részletes programját. A Szentatya szeptember 22. és 25. között keresi fel a balti országokat.

Ferenc pápa szeptember 22-én, szombaton reggel fél 8-kor indul repülőgéppel Vilniusba, a litván fővárosba. 11.30-kor a vilniusi nemzetközi repülőtéren kerül sor a fogadási ceremóniára. Ezt követően a pápa udvariassági látogatást tesz a litván elnöknél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota előtti téren. Délután fél 5-től felkeresi a Mater Misericordiae-kegyhelyet. A székesegyház előtt a fiatalokkal találkozik, majd megtekinti a katedrálist.

Szeptember 23-án, vasárnap reggel autóval Kaunasba utazik, ahol szentmisét mutat be, majd a hívekkel elimádkozza az Úrangyala imádságot a Santakos parkban. Ezt követően együtt ebédel a litván püspöki konferencia tagjaival, majd találkozik a papokkal, a szerzetesekkel, a megszentelt élet képviselőivel és a szeminaristákkal a kaunasi székesegyházban. Visszatérve Vilniusba felkeresi a megszállásoknak és a szabadságért folytatott küzdelmeknek szentelt múzeumot. A kiállítás megtekintése után imádkozik a múzeumban.

Szeptember 24-én, hétfőn a Szentatya a litván fővárosból Rigába repül. Reggel 8.20-kor érkezik meg a lett fővárosba. A fogadási ceremóniára az elnöki palota udvarán kerül sor. Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz az államfőnél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival az elnöki palotában. Ezt követően virágcsokrot helyez el a Szabadság-emlékműnél, majd ökumenikus találkozón vesz részt a rigai evangélikus székesegyházban. Ezután ellátogat a Szent Jakab katolikus székesegyházba. A Szent Család érsekségi otthonban együtt ebédel a lett püspökökkel. A délután folyamán helikopterrel a rigai öbölből elrepül az aglonai Isten Anyja-kegyhelyre, ahol szentmisét mutat be. Este Aglonában vesz búcsút Lettországtól, és éjszakára visszatér a litván fővárosba, Vilniusba.

Szeptember 25-én, kedden reggel fél 9-kor a pápa a vilniusi reptérről indul Tallinnba, Észtország fővárosába, ahová 9.50-kor érkezik meg. A fogadási ceremóniára az elnöki palota előtti téren kerül sor; ezt követően a Szentatya udvariassági látogatást tesz az észt államfőnél; majd a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik az elnöki palota rózsakertjében. A nap további részében ökumenikus találkozón vesz részt a fiatalokkal a Szent Károly evangélikus templomban. Együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival Piritában, a Brigitta-rend szerzetesnőinek kolostorában. Délután az egyházi Caritas gondozottjaival találkozik a Szent Péter és Szent Pál nevét viselő székesegyházban. Ezt követően Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szabadság téren. Tallinnból este 7 óra előtt indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint este fél 10 körül érkezik meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
karrier-es-csalad-egokabatban-es-alazattal
„Szólj be a papnak” Debrecenben: Karrier és család – egokabátban és alázattal

„Család–karrier, hol van az egyensúly?” címmel rendezett beszélgetést Debrecenben a Szólj be a papnak! csapata november 19-én. A szervezők beszámolóját adjuk közre az estéről.

20:40
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25