Közzétették Ferenc pápa baltikumi látogatásának programját

2018. július 6. péntek 10:11

A Szentszék Sajtóterme július 5-én, csütörtökön kiadta a Litvániába, Lettországba és Észtországba vezető pápai út részletes programját. A Szentatya szeptember 22. és 25. között keresi fel a balti országokat.

Ferenc pápa szeptember 22-én, szombaton reggel fél 8-kor indul repülőgéppel Vilniusba, a litván fővárosba. 11.30-kor a vilniusi nemzetközi repülőtéren kerül sor a fogadási ceremóniára. Ezt követően a pápa udvariassági látogatást tesz a litván elnöknél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota előtti téren. Délután fél 5-től felkeresi a Mater Misericordiae-kegyhelyet. A székesegyház előtt a fiatalokkal találkozik, majd megtekinti a katedrálist.

Szeptember 23-án, vasárnap reggel autóval Kaunasba utazik, ahol szentmisét mutat be, majd a hívekkel elimádkozza az Úrangyala imádságot a Santakos parkban. Ezt követően együtt ebédel a litván püspöki konferencia tagjaival, majd találkozik a papokkal, a szerzetesekkel, a megszentelt élet képviselőivel és a szeminaristákkal a kaunasi székesegyházban. Visszatérve Vilniusba felkeresi a megszállásoknak és a szabadságért folytatott küzdelmeknek szentelt múzeumot. A kiállítás megtekintése után imádkozik a múzeumban.

Szeptember 24-én, hétfőn a Szentatya a litván fővárosból Rigába repül. Reggel 8.20-kor érkezik meg a lett fővárosba. A fogadási ceremóniára az elnöki palota udvarán kerül sor. Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz az államfőnél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival az elnöki palotában. Ezt követően virágcsokrot helyez el a Szabadság-emlékműnél, majd ökumenikus találkozón vesz részt a rigai evangélikus székesegyházban. Ezután ellátogat a Szent Jakab katolikus székesegyházba. A Szent Család érsekségi otthonban együtt ebédel a lett püspökökkel. A délután folyamán helikopterrel a rigai öbölből elrepül az aglonai Isten Anyja-kegyhelyre, ahol szentmisét mutat be. Este Aglonában vesz búcsút Lettországtól, és éjszakára visszatér a litván fővárosba, Vilniusba.

Szeptember 25-én, kedden reggel fél 9-kor a pápa a vilniusi reptérről indul Tallinnba, Észtország fővárosába, ahová 9.50-kor érkezik meg. A fogadási ceremóniára az elnöki palota előtti téren kerül sor; ezt követően a Szentatya udvariassági látogatást tesz az észt államfőnél; majd a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik az elnöki palota rózsakertjében. A nap további részében ökumenikus találkozón vesz részt a fiatalokkal a Szent Károly evangélikus templomban. Együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival Piritában, a Brigitta-rend szerzetesnőinek kolostorában. Délután az egyházi Caritas gondozottjaival találkozik a Szent Péter és Szent Pál nevét viselő székesegyházban. Ezt követően Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szabadság téren. Tallinnból este 7 óra előtt indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint este fél 10 körül érkezik meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
hinni-jo-nagyszulok-bucsuja-matraverebely-szentkuton
Hinni jó – Nagyszülők búcsúja Mátraverebély-Szentkúton

Szent Anna és Szent Joachim ünnepéhez kapcsolódva a nagyszülőket várták július 22-én Mátraverebély-Szentkútra. A búcsús sokaság Varga László püspökkel ünnepelt.

11:48
-amig-az-urnak-szuksege-lesz-ram-beszelgetes-az-aranymises-ruppert-jozseffel
„Amíg az Úrnak szüksége lesz rám” – Beszélgetés az aranymisés Ruppert Józseffel

Ruppert József piaristát kérdeztük hivatásáról, pályájáról,

2018. július 22. vasárnap