Közzétették Ferenc pápa baltikumi látogatásának programját

2018. július 6. péntek, 10:11

A Szentszék Sajtóterme július 5-én, csütörtökön kiadta a Litvániába, Lettországba és Észtországba vezető pápai út részletes programját. A Szentatya szeptember 22. és 25. között keresi fel a balti országokat.

Ferenc pápa szeptember 22-én, szombaton reggel fél 8-kor indul repülőgéppel Vilniusba, a litván fővárosba. 11.30-kor a vilniusi nemzetközi repülőtéren kerül sor a fogadási ceremóniára. Ezt követően a pápa udvariassági látogatást tesz a litván elnöknél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota előtti téren. Délután fél 5-től felkeresi a Mater Misericordiae-kegyhelyet. A székesegyház előtt a fiatalokkal találkozik, majd megtekinti a katedrálist.

Szeptember 23-án, vasárnap reggel autóval Kaunasba utazik, ahol szentmisét mutat be, majd a hívekkel elimádkozza az Úrangyala imádságot a Santakos parkban. Ezt követően együtt ebédel a litván püspöki konferencia tagjaival, majd találkozik a papokkal, a szerzetesekkel, a megszentelt élet képviselőivel és a szeminaristákkal a kaunasi székesegyházban. Visszatérve Vilniusba felkeresi a megszállásoknak és a szabadságért folytatott küzdelmeknek szentelt múzeumot. A kiállítás megtekintése után imádkozik a múzeumban.

Szeptember 24-én, hétfőn a Szentatya a litván fővárosból Rigába repül. Reggel 8.20-kor érkezik meg a lett fővárosba. A fogadási ceremóniára az elnöki palota udvarán kerül sor. Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz az államfőnél, majd találkozik a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival az elnöki palotában. Ezt követően virágcsokrot helyez el a Szabadság-emlékműnél, majd ökumenikus találkozón vesz részt a rigai evangélikus székesegyházban. Ezután ellátogat a Szent Jakab katolikus székesegyházba. A Szent Család érsekségi otthonban együtt ebédel a lett püspökökkel. A délután folyamán helikopterrel a rigai öbölből elrepül az aglonai Isten Anyja-kegyhelyre, ahol szentmisét mutat be. Este Aglonában vesz búcsút Lettországtól, és éjszakára visszatér a litván fővárosba, Vilniusba.

Szeptember 25-én, kedden reggel fél 9-kor a pápa a vilniusi reptérről indul Tallinnba, Észtország fővárosába, ahová 9.50-kor érkezik meg. A fogadási ceremóniára az elnöki palota előtti téren kerül sor; ezt követően a Szentatya udvariassági látogatást tesz az észt államfőnél; majd a politikai élet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik az elnöki palota rózsakertjében. A nap további részében ökumenikus találkozón vesz részt a fiatalokkal a Szent Károly evangélikus templomban. Együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival Piritában, a Brigitta-rend szerzetesnőinek kolostorában. Délután az egyházi Caritas gondozottjaival találkozik a Szent Péter és Szent Pál nevét viselő székesegyházban. Ezt követően Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szabadság téren. Tallinnból este 7 óra előtt indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint este fél 10 körül érkezik meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök