Nagyböjti gondolatokkal köszöntötte a pápa a zarándokokat az audiencián

2019. április 11., csütörtök | 12:31

Április 10-én, szerdán katekézise felolvasása után Ferenc pápa üdvözölte a világ minden tájáról érkezett zarándokokat.

A szerdai általános kihallgatáson olasz, angol, német, francia, spanyol, portugál, arab, lengyel és horvát nyelvű csoportok vettek részt.

A pápa olaszul szólt a fiatalokhoz, az idősekhez, a betegekhez, valamint az ifjú házasokhoz, így biztatva őket: „Nagyböjti zarándokutunk végéhez közeledik. Az Úr húsvétjának vigasztalása már közel van. Örömmel és reménnyel telve tegyük magunkévá Krisztus érzelmeit, éljük meg teljesen kínszenvedése és dicsősége napjait.”

A nagyböjtből megtisztult szívvel és a Szentlélek kegyelme által megújítva jussunk el húsvétig – kívánta az angol ajkú zarándokokhoz szólva a Szentatya. 

A német hívekhoz fordulva arra buzdított, hogy legyünk mindig hálásak az Úr végtelen jóságáért, aki Jézusban elhalmozott minket kegyelmével.

A spanyol nyelvű zarándokokat arra kérte, hogy tekintsenek Krisztusra a kereszten, aki szeretetével megtisztítja életünket, és megszabadít minket attól a gőgtől, hogy önmagunk urai vagyunk. Hozzátette: Krisztus feltámadásának kegyelme teljesen átalakítja az életünket.

A francia hívekhez szólva a Szentatya a szeretetre helyezte a hangsúlyt: Mivel hamarosan Jézus kínszenvedésére emlékezünk és feltámadását ünnepeljük, ne feledjük, hogy Isten a kereszten jobban szeretett minket, mint amennyire mi valaha is szeretni fogunk. Kérjük, hogy irgalmazzon nekünk!

A portugál zarándokoknak Isten megbocsátásáról beszélt a pápa, arra biztatva, hogy nagyböjt idején kérjük a kegyelmet, hogy megtapasztaljuk Isten megbocsátásának áldását; így képesek leszünk jósággal nézni a világot.

A lengyel híveknek a közelgő virágvasárnap és a nagyhét ünnepéről beszélt a Szentatya: „Nyissuk meg szívünket Isten szeretete előtt, »aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta« (vö. Róm 8,32), hogy üdvözüljünk. Legyen ez az irgalmasság és a kegyelem ideje mindenki számára.”

A horvát csoport a tábori püspök vezetésével érkezett az audienciára április 10-én. A pápa rájuk is Isten áldását kérte, valamint megemlékezett a šibeniki Kolo kórus alapításának 120. évfordulójáról is.

Isten megbocsátása ahhoz kötődik, ahogyan mi megbocsátunk testvéreinknek. Krisztus azt mondja: „Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak… Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is (vö. Lk 6,37–38). Az Úr áldjon meg benneteket, és őrizzen meg mindig a gonosztól! – kívánta végül a Közel-Keletről érkezett arab nyelvű hívekhez fordulva Ferenc pápa. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle