Pietro Parolin: 2018 a pápa számára a fiatalok és a család jegyében telik

2018. január 12. péntek 16:49

Az új év elején a pápa közelgő perui és chilei apostoli utazásáról, a családok dublini világtalálkozójáról, az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításról és a római kúria reformjáról nyilatkozott Pietro Parolin bíboros államtitkár a Vatican Newsnak, a Vatikán új hírportáljának.

A Vatikáni Rádió, a Vatikáni Televízió és az internetszolgálat összevont hírportáljának Parolin bíboros elsősorban a fiatalok iránti egyházi figyelemről beszélt, az októberi püspöki szinódusra, illetve az azt megelőző márciusi előszinódusra való készülés jegyében.

A 2018-as esztendőben az Egyház ugyanúgy odafigyel a fiatalok várakozásaira, törekvéseire, kihívásaira és a reményre, amit magukban hordoznak, ahogy gyengeségeikre és félelmeikre is – fogalmazott a bíboros államtitkár.

Fontos év az előttünk álló, Ferenc pápa már emlékeztetett rá a karácsonyi időszakban mondott beszédeiben. A legnagyobb újítás az a paradigmaváltás, miszerint nem atyáskodva tekint az Egyház a fiatalokra, hanem kezükbe adja a felelősséget. Az Egyház valóban párbeszédet akar a fiatalokkal, meg akarja érteni és segíteni akarja őket. Parolin bíboros idézte John F. Kennedyt, aki 1961-ben, hivatalba lépésekor ezt mondta: „Nem azt kell kérdeznetek, hogy az ország mit tehet értetek, hanem azt kérdezzétek, hogy ti mit tehettek, nektek mit kell tennetek az országért.” A vatikáni államtitkár szerint ebben áll az újszerű hozzáállás, amit az Egyház kér a fiataloktól. Mit tudnak ők tenni az evangélium terjesztéséért, az Egyházért? „Azt hiszem, hogy erre a felszólításra a fiatalok odaadóan és lelkesen tudnak majd válaszolni” – tette hozzá.

Nagy vitát váltott ki az Egyházban a pápa Amoris laetitia kezdetű buzdítása, melyet a két családszinódus után adott ki 2016-ban. A családok soron következő világtalálkozója, amelyet idén augusztusban tartanak Dublinban, ebből a szempontból kiemelten fontos, mivel ez a pápai dokumentum kiadása utáni első nagy családtalálkozó. Jó alkalom lesz majd a buzdítás elmélyítésére, tanulmányozására és arra, hogy előbbre jussunk a benne foglalt útmutatások alkalmazásában.

Az Amoris laetitia voltaképpen egy új paradigmából származik, amelyet Ferenc pápa bölcsen, óvatosan és türelmesen visz előre – magyarázta Parolin bíboros. – A nehézségek, amelyek az Egyházban mutatkoztak és jelenleg is fennállnak, a dokumentum egyes részeinek értelmezésén túl valószínűleg éppen ebből a megváltozott hozzáállásból fakadnak, amelyet a pápa kér tőlünk. A paradigmaváltás, amit maga a szöveg tartalmaz, új lelkületet, új hozzáállást kíván meg tőlünk. Természetesen minden változás nehézségekkel jár, ezekkel számolni kell, de szembe kell nézni a kihívásokkal, hogy aztán a megfelelő válaszok megtalálásával fejlődjünk. Az Amoris laetitiával az Egyház egyrészt át kívánja ölelni a családokat és gondjaikat a mai világban – ez már önmagában is evangélium, a család evangéliuma. Másfelől pedig a dokumentum segítségkérés a családoktól, hogy működjenek együtt, és segítsenek az Egyháznak a növekedésben.

Márciusban lesz Ferenc pápa péteri szolgálata megkezdésének ötödik évfordulója. Pápasága egyik kiemelkedő pontja a reformfolyamat, amely a római kúriát érinti elsősorban, de túl is mutat rajta. Parolin bíboros ezzel kapcsolatban rámutatott: már eddig is történtek jelentős lépések. Tavaly a pápa a kúriának mondott beszédében fölsorolta azokat az intézkedéseket, melyeket a kilenctagú bíborosi tanáccsal konzultálva hozott. Mindamellett – és ez Ferenc pápa visszatérő útmutatása a kúriát tekintve – nem csupán strukturális reformokról – új törvényekről, normatívákról, kinevezésekről és így tovább – van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a kúria reformját mély lelkiségnek kell áthatnia, vagyis megtérésnek, ami a keresztény élet alapvető dimenziója.

Alighogy megkezdődött a 2018-as év, Ferenc pápa máris útra kel, ismét Latin-Amerikába látogat. Ezúttal Chile és Peru az úti cél. A bíboros államtitkár szerint ennek az utazásnak is a helyi egyházakkal, a keresztény közösségekkel való találkozás lesz a legfontosabb üzenete. A pápa az egyetemes Egyház pásztoraként elmegy, hogy találkozzon a helyi egyházakkal. Ebben az esetben igazán élő közösségekről beszélünk; Chile és Peru ugyanakkor számos kihívással is küzd. Ezek közül kettőt emelt ki Parolin bíboros, melyek különösen közel állnak Ferenc pápa szívéhez: az első az őslakosok helyzete. Ehhez kapcsolódóan 2019-re összehívták a pánamazóniai szinódust, hogy megvizsgálják, mi a szerepe az egyes országokban élő őslakosoknak, mivel járulhatnak hozzá a társadalom egészének javához. A másik fontos kérdés, amelyre a pápa rendszeresen visszatér, a korrupció sebe, mely akadályozza a fejlődést és az emberek kiemelkedését a szegénységből, a nyomorból. „Azt hiszem, nem ígérkezik egyszerűnek ez a pápai út, de minden bizonnyal nagyon lelkesítő lesz” – hangsúlyozta Pietro Parolin.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
az-autizmussal-elokert-enekelt-harcsa-veronika-zeneakademian-tartott-ferences-jotekonysagi-esten
Az autizmussal élőkért énekelt Harcsa Veronika a Zeneakadémián tartott ferences jótékonysági esten

Nagy sikerű, telt házas koncertet adott Harcsa Veronika zenésztársaival a Zeneakadémia nagytermében január 19-én, pénteken, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szervezésében.

12:42
ferenc-papa-fiatalokhoz-szuksegunk-van-arra-hogy-kerdore-vonjatok-minket
Ferenc pápa a fiatalokhoz: Szükségünk van arra, hogy kérdőre vonjatok minket!

Január 17-én este a Szentatya a chilei fiatalokkal találkozott a maipúi nemzeti Mária-kegyhelyen. A tőle megszokott közvetlen hangnemben arra biztatta a fiatalokat, hogy tevékeny szerepet vállaljanak az Egyház életében, és maradjanak kapcsolatban Jézussal, hogy el ne veszítsék kedvüket és hitüket.

08:36