Békéltető lelkigyakorlat zajlik a Vatikánban a dél-szudáni vezetők részvételével

2019. április 10., szerda | 17:49

Dél-Szudán legfelsőbb polgári és egyházi vezetői kétnapos lelkigyakorlaton vesznek részt a vatikáni Szent Márta-házban. Ferenc pápa április 11-én, csütörtökön intéz beszédet hozzájuk.

A két békéltető: Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek

Justin Welby canterburyi anglikán érsek vetette fel, hogy szervezzenek lelkigyakorlatot a Vatikánban a dél-szudáni állami és egyházi vezetők részvételével. Ferenc pápa jóváhagyásával április 10-én kezdetét is vette a rendhagyó esemény.

Az állami szerveket a Dél-szudáni Köztársaság elnökségének tagjai képviselik, akik egy egyezmény értelmében május 12-én kezdik meg tevékenységüket. Közöttük van Salva Kiir Mayardit köztársasági elnök, valamint a jövendőbeli öt alelnök közül négyen: Riek Machar Teny Dhurgon, James Wani Igga, Taban Deng Gai és Rebecca Myandeng De Mabior – közölte még múlt héten Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő. – Jelen van a dél-szudáni egyházak tanácsának nyolc tagja is. A lelkigyakorlatot John Baptist Odama, az ugandai Gulu érseke és Agbonkhianmeghe Orobator jezsuita szerzetes, az afrikai és madagaszkári szerzetesi főelöljárók konferenciájának elnöke vezeti.

Az ökumenikus és diplomáciai eseményt a vatikáni államtitkárság és a canterburyi anglikán érsek hivatala közösen szervezte. A lelkigyakorlat célja, hogy az Egyház részéről alkalmat kínáljon az elmélkedésre és az imára, valamint a találkozásra és a kiengesztelődésre a tisztelet és a bizalom lelkületében – azoknak a vezetőknek a számára, akiknek jelenleg az a küldetése és felelőssége, hogy a dél-szudáni nép jövőbeli békéjéért és jólétéért tevékenykedjenek.

A lelkigyakorlat csütörtökön délután Ferenc pápa beszédével zárul. Ezt követően a résztvevőknek átadnak egy bibliát Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi anglikán érsek, valamint John Chalmers tiszteletes, a skóciai presbiteriánus egyház korábbi moderátora aláírásával. Ajándékba kapnak továbbá egy üzenetet, amelynek címe: „Keresd, ami egybeköt. Lépj túl azon, ami megoszt”. A békéért közös elkötelezettséget vállaló dél-szudáni vezetők végül áldásban részesülnek.

A Pew amerikai közvéleménykutató intézet 2010-es felmérése alapján a dél-szudáni lakosság 60,5%-a keresztény, közel 33%-a hagyományos afrikai vallások követője, a maradék néhány százalék többnyire muszlim.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában. Machar külföldre menekült. 2018 júliusában megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal az ugandai fővárosban, Kampalában. Az egyezmény értelmében Kiir egyik alelnöke Riek Machar. A vatikáni lelkigyakorlaton mindkét fél részt vesz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle