Roma és szinti közösségek tagjait fogadta Ferenc pápa

2019. május 10., péntek | 12:49

Ferenc pápa május 9-én vezette a Rómában élő roma és szinti közösség imatalálkozóját, amelyen közel ötszázan vettek részt a Vatikánban. A Szentatya fájdalmának adott hangot a diszkrimináció és a faji gyűlölet miatt, amellyel szembe kell nézniük.

Az olasz püspöki konferencia Migrantes Alapítványa szervezte az eseményt, amelyen a roma és szinti kisebbség mellett Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke, továbbá lelkipásztori kisegítők is részt vettek.

A vatikáni imatalálkozót azért szervezték meg, mert Róma külvárosában a helyi lakosok erőszakos tiltakozást szerveztek amiatt, hogy egy önkormányzati ház egyik lakását egy roma családnak utalták ki.

A pápa meghallgatta egy roma pap és egy négygyermekes roma édesanya tanúságtételét. A Szentatya szomorúságának adott hangot amiatt, hogy bőrükön érzik a szegregációt. Kifejtette: a társadalom tündérmesékből él, vagyis sztereotípiákat alakít ki emberekről, mint például „koldusok és bűnösök”. Mindannyian bűnösök vagyunk, mindannyian követünk el hibákat az életben, de nem moshatjuk a kezünket, és nem kereshetünk vélt vagy valós bűnöket másokban – hangsúlyozta a Szentatya. Hozzátette: először mindenki a maga bűneire tekintsen, és ha lát valakit, aki rossz irányba indul, akkor segítsen neki.

A találkozón a pápa kifejezte közelségét a roma és szinti kisebbség iránt. Velük szenved, amikor támadás, gyűlölet és erőszak irányul ellenük. Nem ez a civilizáció, hanem a szeretet – mondta a Szentatya. Megvallotta: haragra gerjeszti, hogy hozzá vagyunk szokva, hogy jelzőkkel beszéljünk emberekről: például hogy valaki csúnya, rossz, gonosz. Ez nem politikai, társadalmi, kulturális vagy nyelvi probléma, hanem az elme és a szív közötti távolság problémája – emelte ki a pápa. – Nem léteznek másodosztályú állampolgárok. Azok a valóban másodosztályú állampolgárok, akik elvetnek embereket azért, mert nem képesek megölelni őket. Ezek az emberek jelzőkkel és rágalmakkal kisöpörnek és elvetnek másokat.

A megfelelő út a testvériség útja – mondta Ferenc pápa. Óva intett annak a veszélyétől, hogy hagyjuk növekedni a haragot és az ellenszenvet, mert a gyűlölet megbetegíti a szívet, az elmét és mindent, ami aztán bosszúhoz vezet. Nevek említése nélkül a Szentatya utalt olaszországi bűnszervezetekre, amelyek a bosszú mesterei; bűnözőkből álló csoport, akik nem akarnak dolgozni.

Beszéde végén a Szentatya mindenkit arra buzdított, hogy ne teremtsen távolságot az elme és a szív között azáltal, hogy jelzőkkel lát el embereket.

Május 9-én este a Szentszék megbízott szóvivője közleményben tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a pápa csütörtökön este a Lateráni Szent János-bazilikában találkozott azzal a Casal Bruciato római városnegyedben élő roma családdal, akik az elmúlt napokban fenyegetéseket és rasszista támadásokat szenvedtek el. E gesztussal Ferenc pápa közelségét és szolidaritását akarta kifejezni e családnak, továbbá, hogy még határozottabban elítéli a gyűlölet és az erőszak minden formáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle