„Az elvetett mag már dolgozik” – Tanévzáró Ajakon a missziós kereszt jelenlétében

2018. június 19. kedd, 13:57

Ajakra érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje június 14-én. A kereszt fogadása alkalmából Galsi János mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Másnap a helyi iskolások és óvodások csoportokban látogattak el a római katolikus templomban elhelyezett kereszthez, ahol Galsi János ismertette a kereszt történetét, beszélt a szentek életéről, kiknek ereklyéi a missziós keresztben találhatók. Este engesztelő szentmisét mutattak be a Fatimai Szűzanya tiszteletére, majd a rózsafüzér-társulat tartott virrasztást. 

Június 16-án, szombaton a plébániai imaközösségek tartottak szentségimádást, majd a görögkatolikusok vecsernyéje következett. Aznap este Gáspár Mátyás plébános mutatott be engesztelő szentmisét.

Június 17-én, vasárnap délután tartották az Ajaki Tamási Áron Katolikus Iskola, Óvoda és Bölcsőde tanévzáró szentmiséjét a kereszt előtt, melyet Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános mutatott be.

Felföldi László bevezetőjében rámutatott, egy iskolai tanévzárón megfogalmazott hálaadásra az evangélium válaszol; felidézte az evangélium szavait, miszerint az elvetett mag, ha bekerül a földbe, magától kezd fejlődni, növekedni. Már mindegy, hogy aki ültette, alszik, nyári szünetre megy, pihen, a mag akkor is dolgozik. A szívekben ott vannak a jó magvak, de a világ teleszórja ugyanazt a szívet gyommal; a mi feladatunk, hogy vigyázzunk a jó magra, óvjuk és mindig tudjuk, mi az, amit védeni kell, és mit kell kizárni az életünkből.

A homíliában a tanárokhoz, szülőkhöz is szólt a helynök: „Mikor lehet jó szívvel, nyugodt szívvel fogadni és elengedni a diákot? Ha a közte lévő időben sikerült egy eszmét felállítani, ami ha megfogan a szívében, akkor abból erő, gazdagság lesz, teljessé teszi az életét. Ezért adunk most hálát, és mondunk köszönetet, hogy átadhattunk gondolatot, üzenetet, célt, eszmét, ami elkezd bennük növekedni.”

A felnőtteknek el kell fogadniuk, hogy lejárt az idő: amit lehetett, elmondtak és megtanítottak. Az iskolapadból kilépve a diák az lesz, amivé önmagát teszi. A jövőben is lesznek nevelők, tanárok, szülők, papok, de már csak segíteni tudnak abban, amiben a gyermek lépni, elindulni akar – fordult a szónok az intézmény ballagóihoz. – A mag, a mustármag kicsi, de ha felnő, akkor fává terebélyesedik. A mag azok az emberek, akik mellett megtaláljuk életünk biztonságát és örömét. Keressétek meg ezeket az embereket, nevelőket, tanárokat, akik mellett a szívetek gazdagabb, több lesz!

A szentmisén Gáspár Mátyás plébános, az ajaki római katolikus egyházközség képviselő-testülete nevében Békési Sándor-díjat adományozott Lippainé Balogh Erzsébet és Ragány Zsuzsanna pedagógusok részére. Az ünnepi szentmise befejeztével a végzős diákok elültettek egy fát a plébánia kertjében.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek