„Jézussal együtt az embert kezdjük el keresni” – Beszélgetés a roma fiatalok iskolai integrációjáról

2019. május 9., csütörtök | 17:31

Május 7-én cigánypasztorációs kerekasztal-beszélgetést rendeztek a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán, melynek keretében a tudományos megállapításokon és a pasztoráció képviselőinek meglátásain túl a cigány fiatalok is elmondhatták állásfoglalásukat a témában.

A kerekasztal-beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretében valósult meg, immár hatodik alkalommal.

A május 7-én Nyíregyházán rendezett cigánypasztorációs kerekasztal-beszélgetést megálmodója és lebonyolítója, Inántsy-Pap Ágnes főiskolai tanár nyitotta meg. A találkozó témája a roma fiatalok iskolai integrációja volt.

Inántsy-Pap Ágnes felolvasta Szocska A. Ábel püspök levelét, melyben a főpásztor köszöntötte s a Pál apostol Timóteusnak írt levelében olvasható szavakkal buzdította a rendezvény főszereplőit, a fiatalokat: „Senki ne becsüljön le ifjú korod miatt, de légy is a hívek példaképe beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban.”

A nyíregyházi megyéspüspök a roma fiatalok megszólításának, tanúságtételének és a velük való párbeszédnek a szükségességét hangsúlyozta levelében.

Meghökkentő kijelentéssel kezdte gondolatmenetét a beszélgetés egyik meghívott vendége, Szabó Tamás pasztorális helynök: „Nem hiszek a cigánypasztorációban.”

E vallomása – mely szavai szerint „nem az elmúlt évtizedek kemény munkáját, Sója Miklós bácsi csodálatos művét” kisebbítette – azon reményének kiindulópontja volt, hogy a 21. századi társadalomban már csak (ember)pasztorációról kelljen beszélni, hogy végre „Jézussal együtt az embert kezdjük el keresni”.

Sem Ádámnak, sem Évának nem volt nemzeti mivolta; a nyelvek sokszínűsége a bűn következményeként alakult ki. „Hiszek a kenyér erejében, az egy kenyérben, melyből egyaránt részesül cigány és magyar, hiszen egy Atyának vagyunk a gyermekei” – mondta Szabó Tamás.

A pasztorális helynök végezetül a legfontosabb közös pontot emelte ki feladatként: „Bár az anyanyelvünk sokszor különböző, újra és újra tanulnunk kell a közös »Atyanyelvünket« beszélni, melyre Jézus is tanít minket: a szeretet nyelvét.”

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Jenei Teréz PhD, a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetének vezetője tartott gondolatébresztő előadást, Siker vagy kudarc – a cigány, roma gyerekek iskolai szocializációja címmel, melyből kiderült, hogy az e téren elért eredmények megítélése viszonylagos. Siker, hogy az elmúlt évtizedekhez képest csökkent az analfabetizmus a romák körében, ám kudarc, hogy a középiskolában és főként a felsőoktatásban sincsenek még számottevően jelen – mondta példaként a tanárnő; majd az okokat és megoldásokat keresve lehetőségeket vázolt fel.

A kerekasztal-beszélgetésben részt vett a Szent Bazil Oktatási Központ két tanulója, a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola két diákja, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium egy hallgatója, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola egy papnövendéke és egy, a felnőttoktatásba sikeresen visszakapcsolódó fiatal nő. Velük beszélgetett a rendezvény szervezője, Inántsy-Pap Ágnes.

A diákok beszéltek lehetőségeikről és nehézségeikről, példaképeikről, terveikről, álmaikról; de megfogalmazták azt is, hogyan élik meg roma identitásukat az iskolai közegben.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői és a hallgatóság arra is választ kerestek, hogy miben tud mást nyújtani egy egyházi fenntartású iskola egy állami fenntartású oktatási intézményhez képest.

Az őszinte hangulatú beszélgetés végén a résztvevők tanácsokat adtak a kispapoknak a roma diákok pasztorációjával kapcsolatban.

*

A főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretében szervezett első kerekasztal-beszélgetés középpontjában Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága állt; a második a roma emberek vallásosságát vizsgálta; a harmadik alkalom témája a Katolikus Egyházon belüli romapasztoráció volt; a negyedik alkalommal a romák oktatásának neveléstudományi vonatkozásai kerültek a fókuszba; az ötödik alkalommal a roma testvérek a cigánypasztorációval kapcsolatos gondolataikat osztották meg a közönséggel.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Nyíregyházi Egyházmegye; Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle