„Legyetek olyanok, mint az angyalok!” – Magyar önkéntesek Afrikában AIDS-betegek között

2018. február 14. szerda 19:20

Február 13-án, a farsangi időszak utolsó estéjén a Szent Egyed közösség egy Afrikáról, Malawiról, az AIDS-beteg édesanyák és gyerekek gyógyítását célzó DREAM-központról szóló élménybeszámolóra és afrikai ételkóstolóra hívta barátait, ismerőseit a budapest-józsefvárosi plébániára.

KÉPGALÉRIA –Klikk a képre!

Körtvélyessy Mónika orvos, öt gyermek édesanyja. Kétévente elutazik a délkelet-afrikai Malawiba, hogy szakmai tapasztalatával segítse a Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség ellátóközpontját. Idén elkísérte Merényi Zita, a Magyar Kurír és az Új Ember fotósa is, aki amellett, hogy gyönyörű képeket készített, önkéntesként segítette a DREAM-központ munkáját.

Bevezetésként Szőke Péter, a budapesti közösség vezetője elmesélte, hogyan született a közösség álma Afrikáról, a fekete kontinens feltámadásáról. Miután egy mozambiki püspök Rómába látogatott, és segítséget kért országa számára, hosszú tárgyalássorozat után 1992-ben a római Sant’Egidio közösség közvetítésével kötöttek békét a szemben álló felek Mozambikban. Attól kezdve gyorsan szaporodtak a közösségek több afrikai országban. A közösség tagjai látták, hogy a gonosz nemcsak háború formájában fenyegeti a kontinenst, hanem egy másik erőszakos arca is van: az AIDS terjedése. Úgy gondolták, nem igazságos, hogy a déli kontinensen élő betegek nem kapják meg azt a kezelést, amelynek köszönhetően a fejlett nyugati országokban tünetmentesen élhetnek a betegek. Így születtek meg az első DREAM-központok, amelyek jelenleg már tíz afrikai ország számos városában működnek. A közösség álma „Eurafrika”: két, sorsában összefonódó kontinens, amelyet hidak kötnek össze. Egy ilyen hídon közlekedtek a közösségnek azok a tagjai is, akik eljutottak Malawiba, hogy segítsenek a betegek ellátásában.

A DREAM egy megvalósult álom, azt bizonyítja, hogy az állandó imádsággal kísért elkötelezettség, hűséges jelenlét milyen jelentős eredményt hozhat. Körtvélyessy Mónika elmondta, hogy az évek során nagymértékű változást tapasztalt a központok működésében. Kezdetben a legfontosabb feladat az volt, hogy a hiányzó gyógyszerellátást biztosítsák, ma Malawiban ezt már az állam finanszírozza. A DREAM még mindig a legfejlettebb technológiát jelenti az országban, de ma már működik állami ellátórendszer is. A DREAM-központok jellemzője, hogy a kezelés ingyenes, és mindenki számára hozzáférhető. Személyes, életre szóló kapcsolatokat alakítanak ki a betegekkel, követik a sorsukat, megkeresik őket, ha nem jelennek meg a kezelésen. A blantyre-i központban jelenleg 20 ezer embert kezelnek, főleg várandós édesanyákat, akiknek a kezeléssel egészséges gyermekük születhet, nem örökítik tovább a betegséget. Néhány évtizede még nagy probléma volt, milyen sok AIDS-árva van az országban, ma már a kezelés hatására sok szülő teljes életet él, és fel tudja nevelni gyermekét. A számok magukért beszélnek: 2002-ben 34-35 százalék volt a fertőzöttség aránya Malawi lakossága körében, ma már csak 14 százalék. A kezelés hatására olyan alacsonyra csökkenthető a vírusszám a betegek szervezetében, hogy nem adják át a HIV-fertőzést partnereiknek, sem a szoptatós anyák a gyermekeiknek.

A legmodernebb technológiát alkalmazzák a központok – számolt be róla Körtvélyessy Mónika. – A legfejlettebb mikrobiológiai laborokat működtetik, és maga az adatfelvétel is a legmodernebb módon zajlik, lehetőséget ad a távkövetésre is. A munkát a hétköznapokban szigorú protokoll szerint ápolók végzik, akik folyamatosan képzéseken vesznek részt. Az afrikai orvosi ellátás hiányosságait látva és a kor igényeihez alkalmazkodva elkezdtek TBC- és méhnyakrák-szűrést is végezni.

A tevékenység kulcsfontosságú eleme az önkéntesség. Vannak kezelt betegek, akik a saját életükkel tesznek tanúságot sorstársaik előtt, meggyőzve őket, hogy menjenek el a kezelésre. Tanúsítják, hogy az AIDS legyőzhető, életük kézzelfogható bizonyosság arra, hogy van kiút a betegség reményvesztettségéből. Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség alapítója egy képzésen mondta az önkénteseknek: „Legyetek olyanok, mint az angyalok!” – ők valóban örömhírt, reményt, barátságot visznek sokaknak, mint az angyalok.

A sikeresség titka a közös munka: együtt nagyobb dolgokat tudunk véghez vinni, mint amit egyedül el tudnánk képzelni. Orvosok, nővérek, aktivisták együtt dolgoznak, folyamatosan fejlődnek a munkájukban, képzésekre járnak. Éppen egy táplálkozással kapcsolatos továbbképzés zajlott azokban a napokban, résztvevőik főként kezelt betegek voltak, akik a központok segítségével új életet, és munkalehetőséget is kaptak.

Merényi Zita elmesélte, hogy a modern blantyre-i DREAM-központban végzett munka után Afrika igazi arcát akkor látta meg, amikor elkísérte az önkénteseket vidékre olyan betegekhez, akik nem jelentek meg a soron következő kezelésen. Egy tizenöt év körüli AIDS-beteg lányt látogattak meg, akinek a szülei már meghaltak, és egyik rokona neveli őt. Az önkéntesek ellenőrizték a gyógyszereit, és többet találtak nála, nem vette be őket rendszeresen. Kérdezgették az okát, és ugyanaz volt a kifogás, ami általános probléma a betegeknél: azért hagyják abba a kezelést, mert nem tudják biztosítani a megfelelő táplálékot a gyógyszerek mellé, ami így több kárt okoz, mint hasznot. Viszont emiatt elszaporodnak a szervezetükben a vírusok, és legyengülnek. A lány aznap nem ment iskolába, mert nem érezte jól magát, és nem is ebédelt. Az önkéntesek kocsival vitték be őt a táplálkozási központba. Merényi Zita egyik fényképén egy lány látható, amint egy szinte üres, ütött-kopott kunyhóban tanul – mellette a Bibliája. A fotós azt látta Malawiban, hogy derűsek, békések és alázatosak az emberek – mintha valóban nem azon aggodalmaskodnának, mit esznek vagy isznak, hanem, amint Máté írja az evangéliumában, elsősorban az Isten országát keresnék.

Zita szép felvételeket mutatott az óvodáról, ahol játékosan, vidáman tanulnak a gyerekek; a táplálkozási központokról, ahol Machinjiriben hatszáz, Balakában száztíz gyermek kap naponta meleg ebédet. Számos afrikai országban ezeken a helyeken a gyerekek naponta egyszer bőségesen étkezhetnek a táv-örökbefogadási rendszernek köszönhetően: körülbelül nyolcezer forintnyi havi összegből finanszírozzák egy-egy gyermek ellátását. A budapesti és a pécsi Szent Egyed közösségnek is vannak ilyen örökbe fogadott gyermekeik, a pécsiek „kisfia” éppen Malawiban él, őt üdvözölni is tudták.

Az afrikai kezdeményezések egyre szerteágazóbbak – mondta el Körtvélyessy Mónika. Létrehozták például a „10 ezer kertet Afrikába!” programot a földművelés fejlesztésére, olyan haszonnövények termelésének népszerűsítésére, amelyek jól megélnek az afrikai földben, ahol szinte csak kukoricát termesztenek.

A Szent Egyed közösség orvos önkéntese végül arra kérte az érdeklődőket, hordozzák a szívükben ezeknek az afrikai embereknek az arcát: sokat szenvedett emberek arcai, amelyeken mégis él a remény, a feltámadás reménye. Amihez hittel, imádsággal és elkötelezett munkával hozzájárulhatunk.

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zártkörű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

11:57
az-elso-fopasztori-keresztelo-gyori-egyhazmegyeben-csaladok-eveben
Az első főpásztori keresztelő a Győri Egyházmegyében a családok évében

A sopronkövesdi Galavics család jelentkezett elsőként a Győri Egyházmegye felhívására, amiben nagycsaládok jelentkezését várják, akik örülnének, ha negyedik vagy többedik gyermeküket a főpásztor keresztelné meg a családok éve alkalmából. Az első püspöki keresztelőre február 17-én került sor.

2018. február 20. kedd
Mai evangélium – 2018. február 21.

Mai evangélium – 2018. február 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – 11,29–32

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle