Múló vagy örök értékek 1956 ideáljai? – videosorozat a Fokoláre mozgalom tagjaival

2016. november 12. szombat 13:00

A Fokoláre mozgalom tagjai rövid portréfilmekben mesélnek arról, számukra mit jelent az 1956-os forradalom, és arról, hogy a forradalomban felfedezett értékeket miként találták meg később saját családjukban, közösségükben, hivatásukban.

A jelen pillanat átélése, készség az áldozatvállalásra, a bátorság, a szabadság eszméje, a forradalom közösségteremtő ereje mind olyan értékek, amelyek fontosak voltak 1956 hőseinek. Ezekkel azonosulnak a portréfilmekben megszólalók is, függetlenül attól, hogy személyesen élték át a forradalom napjait vagy családtagjaik meséltek nekik később az eseményekről. Ugyanezen szempontok és értékek váltak számukra meghatározóvá később annak a találkozásnak köszönhetően, amely megismertette velük Chiara Lubich és a Fokoláre mozgalom lelkiségét.

Bacsói Ivánné és Szélpál Márta kisgyermekként, Frivaldszky János műegyetemistaként, Marekné Dr. Mécs Bernadett orvostanhallgatóként élte át a forradalom napjait Budapesten és környékén. Mindannyian az 1950-es évek egyházellenes közegében is hívő keresztényként éltek családjukkal és tudták, hogy a hit mindenkor meghatározó marad számukra. A Fokoláre mozgalommal találkozva értették meg, miként lehet a hétköznapokban is életre váltani meggyőződésüket, és orvosként, mérnökként, biológusként a munkában, a mindennapi tevékenységben is Isten akaratát teljesíteni és a felebarát iránti szeretetet megélni.

A fiatalabb generáció tagjai közül  Berndt Mihály mérnök, Katkics Tamás építész, Kovács Október és Kovácsné Keszléri Erzsébet pedagógusok osztják meg gondolataikat arról, számukra mi nyújt támpontot, segítséget hitbeli meggyőződésük megélésében és ők hogyan tudnak a családtagok, munkatársak, barátok vagy ügyfelek számára jelen lenni és konkrét tettekkel tanúságot tenni a Gondviselő Isten szeretetéről.

A Fokoláre mozgalom a II. világháború alatt született meg Olaszországban. Tagjai az evangéliumi szeretetet állítják életük középpontjába. Tanúságtételükből egy lelkiségi és társadalmi megújulást célul kitűző mozgalom született, amelynek szándéka az egység és az egyetemes testvériség megvalósítása. A mozgalom tagjai sokfélék: gyermekek, fiatalok és felnőttek, családok és papok, szerzetesek, püspökök.

A Fokoláre mozgalmon hazánkban az 1956-os magyarországi forradalom eseményei kapcsán bontakozott ki. XII. Pius pápa felhívására, majd Chiara Lubich buzdítására számos nő és férfi ismerte fel azon hivatását, hogy Istent jelenvalóvá tegyék a társadalomban és vállalják, hogy elkötelezett keresztény életükkel tanúságot tegyenek róla.

A Fokoláre mozgalom tagjaival készült további videókat a KATTÉKA Nézőpont rovatában tekinthetik meg. 

Forrás, fotó és videó: Fokoláre mozgalom

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
iranytu-dontesekhez-elsoaldozok-talalkozoja-mariagyudon
Iránytű a döntésekhez – Elsőáldozók találkozóját tartották Máriagyűdön

Közel hatszázan vettek részt a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak találkozóján Máriagyűdön május 27-én. A második alkalommal megszervezett eseményre a 270 gyermeket, akik idén találkoznak először az Úrral az Eucharisztiában, szüleik és hitoktatóik is elkísérték.

09:01
pecsi-rita-az-ertekeles-nagy-hatalom2
Pécsi Rita: Az értékelés nagy hatalom

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő Életre nevelő címmel havonta jelentkező rovatot indított. Első alkalommal az iskolai év végéhez közeledve az értékelés lehetőségeit tárja elénk, hogy valóban annak a kifejezése legyen, amit értéknek tartunk.

10:58