Múló vagy örök értékek 1956 ideáljai? – videosorozat a Fokoláre mozgalom tagjaival

2016. november 12. szombat 13:00

A Fokoláre mozgalom tagjai rövid portréfilmekben mesélnek arról, számukra mit jelent az 1956-os forradalom, és arról, hogy a forradalomban felfedezett értékeket miként találták meg később saját családjukban, közösségükben, hivatásukban.

A jelen pillanat átélése, készség az áldozatvállalásra, a bátorság, a szabadság eszméje, a forradalom közösségteremtő ereje mind olyan értékek, amelyek fontosak voltak 1956 hőseinek. Ezekkel azonosulnak a portréfilmekben megszólalók is, függetlenül attól, hogy személyesen élték át a forradalom napjait vagy családtagjaik meséltek nekik később az eseményekről. Ugyanezen szempontok és értékek váltak számukra meghatározóvá később annak a találkozásnak köszönhetően, amely megismertette velük Chiara Lubich és a Fokoláre mozgalom lelkiségét.

Bacsói Ivánné és Szélpál Márta kisgyermekként, Frivaldszky János műegyetemistaként, Marekné Dr. Mécs Bernadett orvostanhallgatóként élte át a forradalom napjait Budapesten és környékén. Mindannyian az 1950-es évek egyházellenes közegében is hívő keresztényként éltek családjukkal és tudták, hogy a hit mindenkor meghatározó marad számukra. A Fokoláre mozgalommal találkozva értették meg, miként lehet a hétköznapokban is életre váltani meggyőződésüket, és orvosként, mérnökként, biológusként a munkában, a mindennapi tevékenységben is Isten akaratát teljesíteni és a felebarát iránti szeretetet megélni.

A fiatalabb generáció tagjai közül  Berndt Mihály mérnök, Katkics Tamás építész, Kovács Október és Kovácsné Keszléri Erzsébet pedagógusok osztják meg gondolataikat arról, számukra mi nyújt támpontot, segítséget hitbeli meggyőződésük megélésében és ők hogyan tudnak a családtagok, munkatársak, barátok vagy ügyfelek számára jelen lenni és konkrét tettekkel tanúságot tenni a Gondviselő Isten szeretetéről.

A Fokoláre mozgalom a II. világháború alatt született meg Olaszországban. Tagjai az evangéliumi szeretetet állítják életük középpontjába. Tanúságtételükből egy lelkiségi és társadalmi megújulást célul kitűző mozgalom született, amelynek szándéka az egység és az egyetemes testvériség megvalósítása. A mozgalom tagjai sokfélék: gyermekek, fiatalok és felnőttek, családok és papok, szerzetesek, püspökök.

A Fokoláre mozgalmon hazánkban az 1956-os magyarországi forradalom eseményei kapcsán bontakozott ki. XII. Pius pápa felhívására, majd Chiara Lubich buzdítására számos nő és férfi ismerte fel azon hivatását, hogy Istent jelenvalóvá tegyék a társadalomban és vállalják, hogy elkötelezett keresztény életükkel tanúságot tegyenek róla.

A Fokoláre mozgalom tagjaival készült további videókat a KATTÉKA Nézőpont rovatában tekinthetik meg. 

Forrás, fotó és videó: Fokoláre mozgalom

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kisfalusi-m-klaveria-kapta-szent-erzsebet-rozsaja-dijat
Kisfalusi M. Klavéria kapta a Szent Erzsébet rózsája-díjat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ebben az évben Kisfalusi M. Klavériának adományozta a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetést Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 17-én, Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében megtartott ünnepségen.

2017. november 17. péntek
legyunk-huszezren-fabry-kornel-videoban-is-hiv-kozos-szentsegimadasra
Legyünk húszezren! – Fábry Kornél videóban is hív a közös szentségimádásra

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve különleges szentségimádást hirdettek meg november 25-ére: egy időben, de különböző helyszíneken imádhatjuk a világmindenség királyát.

2017. november 17. péntek