2017-ben is stratégiai partnerként működött együtt a SPAR és a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2018. február 13., kedd | 13:11

A SPAR Magyarország több mint húsz éve támogatja a szükséget szenvedőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A két szervezet tavaly megvalósult együttműködéséről olvashatnak az alábbiakban.

Mintegy 170 millió forintot fordított társadalmi célú kezdeményezésekre és jótékonysági célokra a SPAR 2017-ben. A vállalat évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy olyan közösségeket, szervezeteket támogasson, amelyek részt vesznek a közügyekben. Ezen túlmenően kiemelkedően fontos a cég számára az egészségtudatos életmód, a tudatos táplálkozás és a sport fejlesztése, felkarolása is.

„A SPAR hazai piacra lépése óta összefogásra buzdít azokért az emberekért, akik nélkülözésben élik az életüket, őket több mint húsz éve támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A cégcsoport a vásárlókat is igyekszik bevonni olyan programokba, melyek keretében ők maguk is segíthetnek a rászorulókon” – ismertette Maczelka Márk kommunikációs vezető.

A SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése több mint két évtizede kezdődött. A vállalat ma már – hol a mentőcsapat háttérben maradó tagjaként, hol a segélyakciók aktív szereplőjeként – közreműködik az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetének mindennapos munkájában. Az együttműködés értékét jelzi, hogy a két fél büszkén nevezi stratégiai partnernek egymást. A kooperáció 1997-ben kezdődött: ekkor szervezték meg közösen az első „Adni öröm!” tartósélelmiszer-gyűjtő akciót, amely azóta az ország egyik legismertebb, sokak által várt jótékonysági eseménysorozata. 2017-ben az „Ami Önnek élelmiszer, az másnak ajándék” felhívásra a közösség erejének köszönhetően több mint 309 tonna élelmiszer gyűlt össze, ezekből 34 ezer ajándékcsomag készült rászoruló családok, egyedülálló idősek, fogyatékkal élő és hajléktalan emberek számára karácsony előtt.

Az élelmiszer-felesleg kezelése nagyon fontos társadalmi probléma. Azért, hogy az élelmiszerek megmeneküljenek a kidobástól, és ne növekedjen tovább a hulladék mennyisége sem, különleges élelmiszermentő akciót indított a SPAR Magyarország és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Első alkalommal 2017 májusában három budapesti SPAR üzletben várták a vásárlók feleslegessé vált tartós élelmiszereit, amelyek a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül mélyszegénységben élő családokhoz jutottak el.

Mivel az adományozás egész évben fontos, ezért a SPAR a segítségnyújtás folyamatos lehetőségét kínálja: a szervezet 200 és 500 forintos címletű adománykártyái az üzletek többségében megvásárolhatók, valamint minden eladott szalagfüles táska árából 1-1 forint is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját támogatja.

A partnerség legújabb eleme az a 2017-ben indult akció, amely során az ország több mint 300 kistelepülésére viszik el a játék örömét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó játszóterei. A projekt a SPAR Budapest Maraton®-on is bemutatkozott a két szervezet közös kezdeményezéseként.

A különböző vállalások – az egészséges életmód népszerűsítése, a sport támogatása és az elesettek megsegítése – találkoztak a 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon is. A csaknem 32 ezer nevezőt számláló, nagyszabású sporteseményen a lelkes szurkolók és a versenyzők is csatlakozhattak a helyszínen a különböző társadalmi célú kezdeményezésekhez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR mesekönyveket is gyűjtött a rendezvényen: a kezdeményezés eredményeként mintegy ezer ajándékkönyv gyűlt össze a rászoruló gyermekek számára.

A SPAR a gasztronómiai értékek területén is megtalálta a módját a társadalmi felelősségvállalásnak: a vállalat évek óta főtámogatója a Budapest Borfesztiválnak, amit 2017-ben huszonhatodik alkalommal rendeztek meg a budai Várban. Az esemény keretében évről évre nemcsak a hazai borok népszerűsítése a cél, hanem a segítségnyújtás is: a fesztivál hagyományos záróeseménye a jótékonysági borárverés, amelynek során különlegességeket, kereskedelmi forgalomban sokszor nem is kapható ritkaságokat ajánlanak fel a fesztiválon kiállító borászok, pincészetek. Az árverésen befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden évben egy meghatározott programjának támogatására fordítja. Így például ennek az adománynak köszönhetően jutott ingyen szemüveghez csaknem félezer rászoruló, illetve munkához több mozgásában korlátozott és fogyatékkal élő ember a segélyszervezet különböző üzemeiben, továbbá száznál is több nélkülöző család gyermeke folytathatta zenei tanulmányait a Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programja keretében.

A SPAR további társadalmi célú kezdeményezéseiről ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: SPAR Magyarország

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria